Loading...
Interviews 2019

Vinila Von Bismark: “Mijn moeder stopte de beat in mijn bloed”

GRONINGEN – Vinila Von Bismark is wellicht de veelzijdigste deelneemster aan Eurosonic van dit jaar. De Spaanse heeft een rijk gevuld curriculum vitae met tal van bands, cabaret, film en prachtige samenwerkingen. Vinila Von Bismark is extra vagant. “Een iconische aanwezigheid”, karakteriseert haar biografie de Spaanse die met haar combinatie van Latin, R&B en Rock Groningen komt veroveren. Vinila Von Bismark is enorm populair in Spanje en heeft een navenant vol programma. De ontmoeting wordt dan ook in Groningen gepland en vlakbij de Barn op de Grote Markt waar ze haar showcase speelt ontmoeten we Irene López Mañas. Vinila Von Bismark is haar alter ego, geïnspireerd door een bewondering voor het Duitse cabaret. Ze is een verleidster, een provocateur en brengt verborgen verlangens onder woorden met haar extravagante verschijning en met haar muziek

“Kom je ook naar het concert”, informeert Vinila Von Bismark bij de kennismaking. Nee , helaas niet is het antwoord met de keuzestress van al die prachtige artiesten en bands die Groningen die paar dagen in januari bezoeken. “Dat is jammer.” In het koude Groningen is een rustig warm plekje toch nog te vinden. Vinila Von Bismark keert terug naar het onderwerp waarover we buiten al begonnen zijn. Optreden. “Ik heb de wil om mezelf uit te drukken, de passie om dat te delen. Zelfs als ik totaal uitgeput ben, zorgt een podium er voor dat ik me weer kwiek en energiek voel. Dat is ook mijn verwachting van Eurosonic. Ik wil mijn publiek eens iets anders bieden. Ik wil de deuren open gooien en de grenzen slechten naar mijn muziek, maar vooral hou ik er van te zingen met en voor de mensen die me vergezellen op die reis. Weet je zeker dat je niet komt? Je moet komen, er van genieten en het met eigen ogen zien.”

Het optreden was al vroeg een dagelijkse realiteit in het leven van Irene López Mañas. Als jonge dame speelde ze al met de veren van het danskostuum van haar moeder als die voor haar shows repeteerde. “Ik heb een heel vanzelfsprekende en natuurlijke band met muziek. Mijn beide ouders zijn daarbij mijn bron van inspiratie. Mijn vader was heel erg sportief, mijn moeder was een danseres. Zij heeft de beat in mijn bloed gestopt” Haar vader haar sportiviteit, want dat lijkt haar eerste keuze. Al op zes jarige leeftijd wordt Irene López Mañas Nationaal kampioen fitness. In de loop van haar carrière brengt ze dat samen in het burleske en de vaudeville. Muzikaal start de Spaanse al heel erg jong als DJ, maar al snel verruilt ze de plek achter de draaitafel voor een plaats in de schijnwerpers. Eerst is dat in het punk-performancecollectief Freak Factory, als fotomodel en later in Krakovia waarmee ze eigenlijk haar definitieve doorbraak heeft met het album ‘Road Movie’. Dit resulteert weer in rollen op tv in series en uitverkochte theatershows. “Ik heb mezelf in de loop van mijn leven vaak afgevraagd of optreden en op de bühne staan werkelijk mijn grote droom is. Het leven vertelt me steeds maar weer dat dit mijn roeping is. Ik ben voorbestemd om op het toneel te staan.” Dan gaat ze verder als we haar vragen hoe ze alles weet te combineren. “Of je het nu hebt over cabaret, burleske, theater, film of mode, de combinatie van dat alles is te vangen onder één naam: Vinila Von Bismark. Maar er is geen twijfel bij mij over welke weg de juiste is. Wat me het meeste motiveert is het maken van muziek. Om klanken te maken die je lichaam raken en in beweging zetten. Wat zal de wereld zijn zonder muziek?”

We gaan dus verder op de weg die Vinila Von Bismark is ingeslagen in het gesprek. Na het succesvolle Krakovia komt bij haar er de behoefte om zich meer bezig te houden met een vintage gevoel in haar burleske, het klassieke circus, rock’n’roll en de jaren 50 komen samen in het rockabilly trio Vinila von Bismark & The Lucky Dados. “Mijn muzikale smaak is erg breed en omvat heel veel verschillende stijlen. Ik heb niet een genre dat er echt boven uit stijgt in mijn belangstelling en dat zich manifesteert in mijn eigen muziek. Op mijn albums en tijdens mijn shows komen er heel veel muziek soorten langs, vaak ook door elkaar gemixt. De essentie van Vinila Von Bismark komt overal in terug. Die eenheid en herkenbaarheid blijft hetzelfde en slaat de brug tussen al deze stijlen.”
Inmiddels heeft ze al haar bagage afgeschud en bracht haar laatste album ‘Motel Llamado Mentira’ onder eigen naam uit. Hierin slaat ze weer een nieuwe richting in. Voor we daar over beginnen, eerst het degelijke handwerk van songwriting. “Ik heb niet echt een vast patroon”, wrijft ze nadenkend over haar minieme haardos, “om een liedje te schrijven. In mijn liedjes vertelt ik over ervaringen. Mijn eigen ervaringen, niet zaken in het algemeen of van iemand anders. Ik hou er, boven alles, van om de emotionele kant van zaken te benoemen. Die kant waar ze het nooit over hebben op school”. Voor dit album heeft Vinila Von Bismark rondgereisd in Latijns-Amerika. Het geeft het album duidelijk een meer latin smaak, want op het album verwerkt ze invloeden van het Columbiaanse Cumbia en het Peruaanse Chica met urban, rock, R&B en haar eigen Spaanse achtergrond tot een stijl die soms opzwepend is, soms meer melow, maar steeds bijzonder dansbaar. Haar liedjes zijn veelal in het Spaans, maar niet uitsluitend. “Spaans is wereldwijd een heel belangrijke taal. Ik heb dat nooit ervaren als een barrière, omdat de mainstream pop vaak Engels is.. Ik heb nu vier albums uit en heb naast in het Spaans daarop ook in het Engels en Frans gezongen en binnenkort komt er ook muziek uit waarop ik in het Arabisch zing. Op mijn nieuwe album ben ik inderdaad heel erg beïnvloed door mijn reizen naar Latijns-Amerika. Het heeft de meest tropische klanken tot nu toe die zich in me geworteld hebben op die reizen.” dan lacht ze, kijkt ondeugend met grote bruine ogen omdat ze weet dat haar gesprekspartner geen Spaans spreekt: “Sonido sabrosón” en als dat resulteert in een vragende blik. “Het betekend een lekkere sound,” lacht de Spaanse Eurosonic deelneemster. “Met mijn album was eigenlijk mijn grote doel genieten van het proces en de muziek. Daar ben ik nu me bezig. Genieten van het brengen van de muziek van ‘Motel Llamado Mentira’ en dat delen met het publiek. Natuurlijk heb ik nog een aantal plannen voor komende releases. Maar ik maak me meer druk om vandaag dan om morgen”, zegt ze nog ter afscheid voor ze de Barn induikt voor soundcheck en show. Die show van Vinila Von Bismark, die noteren we voorlopig op de bucketlist, hoewel je met deze Spaanse nooit weet in wat voor vorm die tot je zal komen.