Loading...
Recensies 2024Vera

Fijn weerzien met Death Valley Girls

GRONINGEN – Het was al voor de derde, en hopelijk niet de laatste keer, dat Death Valley Girls in hun favoriete Europese zaal Vera optraden. Dat hing nog aan een zijden draadje, want gitarist Heather Nation, ook iemand die solo als singer songwriter erg fraaie nummers brengt onder eigen naam op onder andere haar album ‘Sirens’ en de EP ‘Condition’ en kersvers in de band, had de avond voor het optreden in Groningen haar hand gebroken. Shit happens on tour, dus het ongemak werd even terzijde geschoven, want in Vera wil je absoluut spelen om na het optreden snel de hand weer in ijs te verpakken. Van de blessure merkte je absoluut niets en het publiek dat daar niet van op de hoogte was, heeft er ook niks van vernomen, maar bewondering voor Heather Nation.

Death Valley Girls werd in 2013 opgericht in Los Angeles. Van de oorspronkelijke band was zangeres en toetsenist Bonnie Bloomgarden het enige originele lid sinds gitarist Larry Schemel zich wilde concentreren op eigen werk en Heather Nation bij de band kwam als vervanger. Naast Bloomgarden en Nation bestond het gezelschap uit drummer Rikki Styxx en bassist Sarah Linton op deze Europese toer. Het debuut album ‘Street Venom’ dat in 2014 verscheen kreeg al veel waardering en sindsdien brengt de formatie met enige regelmaat albums en EP’s uit, waarvan ‘Under the Spell of Joy’ uit 2020 en het album waarmee ze nu toeren ‘Islands in the Sky’ dat vorig jaar verscheen het meest recent zijn. De meeste waardering krijgt de band echter voor zijn memorabele optredens, waarbij lekkere muziek wordt gecombineerd met veel energie en enorm veel lol en Bloomgarden het vaak heel persoonlijk weet te maken.

In Vera was het de uitstekende drummer Rikki Styxx, toch in een belangrijke rol de hele avond, die het eerst de schijnwerpers op zich kreeg in de opening van ‘Hypnagogia’. Een perfect openingsnummer dat langzaam de spanning wist op te voeren en steeds mooier en indringender werd en daarmee een belofte was voor de hele avond. Die opbouw werd goed het concert in meegenomen naar ‘Islands in the Sky’ dat nog wat robuuster en was en kwam prachtig samen in het felle en steeds feller wordende ‘Disaster (Is What We’re After)’. Voor de gelegenheid liet Bloomgarden de leadzang even over aan Heather Nation voor ‘Sunday’. Een lekker afwisseling en ook deze gitarist bewees een prachtige stem te hebben in dit met soul gezongen nummer, wat zo een beetje de overgang was tussen wat meer surfrockachtige rock ’n roll naar wat meer garage rock en punk met nog meer energie en Bloomgarden die steeds minder gebonden was aan haar toetsen en nu en dan de gitaar er bij pakte. In de meeste nummers had de oer Death Valley Girls duidelijk de lead, maar sommige nummers werden ook drie of vierstemmig gezongen. ‘Watch The Sky’ en ‘The Universe’ waarbij vooral de laatste prachtig was. Lekker volgde ‘Disco’ en in ‘Magic Powers’ was de vocale hoofdrol voor Sarah Linton. Een geluksvogel kreeg bij ’10 Day Miracle Challenge’ een speciale behandeling. Bonnie Bloomgarden zat voor hem op de rand van het podium, zong neus aan neus dit nummer en beloonde het met een dikke knuffel voor ze de zaal in stapte en daar, terwijl ze her en der een knuffel uitdelende, van dit wat rustigere nummer een hoogtepunt maakte. Die kwalificatie kreeg ook ‘Street Justice’ dat dan weer feller was om via het heftigere ‘Death Valley Boogie’ bij het laatste nummer van de setlist uit te komen. Nu en dan had de frontvrouw er een nummer uitgepikt om wat toe te lichten. Dat deed ze verder rustig en prima en ook ‘Abre Camino’ was gelijk een dankwoord dat er zalen als Vera bestaan en het publiek dat ze zo hartelijk ontving, maar ook een bezwering om zorgen en problemen achter je te laten en de toekomst te omarmen. “Poll Winnaar”, klonk het wat voorbarig, maar het was een heerlijk optreden, dat een toetje verdiende en dat kreeg, helemaal toen Rikki Styxx het publiek opzweepte. Wat te spelen? Doe maar iets, liert Bloomgarden de keus, waarna met ‘I am a Wave’ heerlijk werd afgesloten. Op naar concert nummer vier in Vera. Ondanks een lange toer door Europa spatte het plezier er vanaf bij de band en was het genieten vanaf het eerste moment. De poll waarmee Vera het beste concert van jaar aanwijst zal vast de nodige stemmers opleveren voor Death Valley Girls