Loading...
Interviews 2019Popronde

Maddy Moreah wil via de Popronde naar North Sea Jazz

AMSTERDAM – De regen spoelt de Dam in Amsterdam schoon. Weg is de zomer, hallo herfst. Toch voelt dit tijdstip als een zwoele augustusdag en geen regenachtige middag in september. Op weg naar een interview met Maddy Moreah luisteren we namelijk ons even in via onder andere het nummer ‘Wine’. “Maddy Moreah is een Amsterdamse singer-songwriter die met haar band elk podium kan omtoveren tot een warme zomermiddag”, stelt de Popronde in haar korte bio over de deelnemer, wat het gevoel verklaard. “Maddy Moreah brengt soul, hip-hop, jazz, funk en pop samen in een meeslepende liveshow waar zowel op gedanst als gechilled kan worden.” Madeleine Ruijter komt met uitgestoken hand het bezoek al tegemoet. “Hoi Maddy Ruijter,” stelt ze zich voor. Een plekje uit de regen is in Amsterdam zo gevonden en dan is er tijd om even vooruit te kijken naar de Popronde, waar ze onder andere op 20 september in Dr. Watson staat in Leeuwarden, haar eerste Popronde optreden en op 3 oktober in Groningen in Huize Maas. Aan de horizon glinstert echter nog een grotere prijs waar ze haar ogen op heeft gericht.

“Mijn vader was altijd geluidsman bij een coverbandje”, steekt Maddy Moreah enthousiast van wal. “Daar ging ik dan altijd mee naar toe en mocht ik wel eens een liedje zingen. Daarnaast ging ik vaak bij mijn buurvrouw logeren die had een piano. Daar speelde ik altijd op en wij luisterde veel naar klassieke muziek. Ik werd in mijn jeugd echt gestimuleerd om me te interesseren voor muziek. Ik had nooit echt het plan om dan ook artiest te worden”, ze pauzeert en denk even na. “Nee, ik , kan niet precies zeggen, wanneer dat is gekomen. Ik denk dat het vooral het moment was dat ik eigen liedjes begon te schrijven en daarmee mijn eigen project ben gestart.”

Madeleine Ruijter of te wel Maddy Moreah is de zangeres en gitarist en bandleidster van een formatie van jonge en toch gelouterde muzikanten, waarvan een aantal al Popronde ervaring heeft. Backing vocalist Valerie Lamers was bijvoorbeeld als zangeres van het helaas ter ziele gegane Morado, één van de Popronde ontdekkingen van vorig jaar. Naast Lamers is ook Eva van Oorsouw verantwoordelijk voor backing vocals. Die taak omschrijving staat ook bij Sem van der Peet, maar die doet dat vanachter de drums en de oplettende toeschouwer herkent in hem de drummer van onder andere Sabali. Op basgitaar Koen van den Buuse die dat ook doet bij The Soul Travellers en tenslotte gitarist Sammy Huijts. Samen maken ze, wat de artieste omschrijft als “Soulful Weird Melodies with Pure Love”. Dat vraagt toch enige uitleg. Maddy Moreah lacht: “De soulful weird melodies komen vooral uit inspiratie bronnen en het beluisteren van veel muziek. De Pure love komt van uit een emotie, alle liedjes die ik schrijf komen vanuit emotie, gevoel, gedachtes, grappige dingen die ik mee maak, random woorden die ineens in mij opkomen. Het creatieve proces achter de nummers verschilt heel erg. Het ene moment rolt er zo een liedje uit met tekst. Dan neem ik mijn gitaar ter hand en ga er voor zitten en begin ik akkoorden erbij te verzinnen. Meestal hoor ik die ook al in mijn hoofd. Wat ik vaak heb zijn ritmische dingen die in mij opkomen en ook vooral terug blijven komen. Daar ligt ook wel echt de kracht van mijn nummers in. De catchy dingen die terug blijven komen met mooie harmonieën van mijn achtergrond zangeressen. De ritmes en veranderingen in mijn muziek zijn ontzettend herkenbaar en komen ook wel terug in mijn karakter en wie ik ben”, besluit ze met enige zelfreflectie. Dan pakt de Popronde deelneemster de draad weer op: “Als ik een nummer schrijf neem ik het ook vaak mee naar de band. Dan maken we de nummers af. De onderwerpen komen vanuit het dagelijks leven. Metaforisch geschreven of gewoon heel duidelijk met een boodschap.”

Als voorbeeld gaat ze dan in op haar laatste single ‘Falling For Your Taste’. “’Falling For Your Taste’, dat ik heb gedaan met rapper Benjamin Fro, gaat dus niet over mijn liefdesleven, maar over een sigaret. ‘Falling For Your Taste’ zou overal over kunnen gaan maar voor mij is vooral belangrijk dat jij je eigen verhaal er in kwijt kan!” Het is niet de eerste en laatste single die Maddy Moreah dit jaar uitbrengt. Het plan is om liefst vijf singles de wijde wereld in te sturen in 2019. “Ik heb gekozen voor vijf singles omdat ik nog niet heel bekend ben in de muziek wereld. Als je een single released maak je een hoogtepunt voor jezelf. Als je dat vijf keer doet dan zullen mensen je waarschijnlijk vijf keer meer langs zien komen dan dat ik in één keer een EP release.” Maddy Moreah heeft er duidelijk over nagedacht en hanteert een slimme marketing strategie.

Dan besluiten we het gesprek met de doelen en dromen op korte en op langere termijn. Hoewel ze, volgens eigen zeggen, nog niet zo bekend is heeft Maddy Moreah al een flink aantal fraaie podia en festivals op haar CV staan met haar meeslepende onverwachte melodieën, verrassende grooves en wholesome-vibes. Surfana, Paradiso, Sugarfactory en Tivoli Vredenburg zijn al bezocht en in het Noorden werd meegevaren langs de Wadden met de Horizon tour. Toch heeft de zangeres een duidelijk doel voor ogen waar de Popronde een soort lanceerplatform voor moet worden. “Mijn droom is op Northsea Jazz te belanden!!” Met glinsteren de ogen vertelt ze haar droom. Een prachtig doel, maar zover is het nog niet. Eerst wacht de Popronde en op daarbij op 20 september Leeuwarden en 3 oktober Groningen onder andere. “ Met het opgeven voor de Popronde Nederland en hopelijk lekker veel te spelen voor veel mensen heb ik als doel een grotere fanbase opbouwen door Nederland. Ik wil veel spelen en de muziek te spreiden with LOVE”, sluit Maddy Moreah met een lach af.