Loading...
Interviews 2019Popronde

NEMSIS wil zich laten horen tijdens de Popronde

HAARLEM – NEMSIS is één van de bands die vol ongeduld staat te trappelen om heel Nederland te veroveren tijdens de Popronde. De formatie uit Haarlem brengt: “energieke muziek met rauwe gitaren, heldere vocalen en gekke geluidjes waarvan je niet weet waar ze vandaan komen. Zelf noemen ze het Modern-Oriental Grungepop.” Althans zo adverteert het landelijk in de dagen van verkleurende bomen tot en met eerste sneeuwvlokken door het hele land opduikende showcase festival de formatie. Met succes, want inmiddels staat het balboekje van NEMSIS aardig vol. Drie optredens in het Noorden zijn al geboekt. In Leeuwarden staat de band op 20 september in De Spoek, In Groningen op 3 oktober in Vera en in Assen op 17 oktober in New Café Image. Wellicht komen daar nog meer Noordelijke data bij. In Haarlem staat bassist Tom Radsma al koffie in te schenken. “Kom snel binnen, ik kan niet wachten tot de Popronde begint!”

Tom Radsma doet het woord namens zijn medebandleden van NEMSIS; zangeres Abir Hamam, op gitaar Can Ur, toetsen en ook gitaar doet Bob Schrama en tenslotte Lotte van de Merwe op drums. De koffie wordt geserveerd met de vraag of er een koekje bij moet en dan is het tijd om ter zake te komen. NEMSIS, dat is het onderwerp van gesprek en wat zijn er nou eigenlijk voor doelen gesteld door de bandleden. “Op korte termijn willen we vooral nieuw publiek opzoeken in het hele land met de Popronde: Laten zien en horen dat we bestaan. Vervolgens volgend jaar een goed festival seizoen spelen waarmee we weer terug kunnen komen bij dat nieuwe publiek en in de tussentijd vooral veel nieuwe muziek maken en opnemen. De reden dat we de Popronde wilden doen was vooral om uit Haarlem te komen en onze muziek in heel Nederland te laten horen. Dat was toen we alles zelf regelden best wel lastig. We gaan vooral voor een kwalitatieve Popronde met genoeg shows, maar niet teveel zodat we het ook nog een beetje leuk houden voor onszelf. Dat moet een goed begin zijn om onszelf ook als live act op de kaart te zetten in Nederland.” Een ambitieus doel, waarmee waarschijnlijk elke Popronde deelnemer het avontuur aangaat. Hoe gaat de band dat aanpakken. “We begonnen de band omdat we graag wilden optreden, want dat vonden we het allerleukste. Dat is nog steeds zo en dat willen we ook blijven doen. Live kunnen jullie een energieke show verwachten, die alle kanten op kan gaan met een pompende drummer, stuiterende gitaristen, een ijzersterke frontvrouw en een bassist met een strijkstok op een podium aangekleed met oude tv’s en kamerlampen.” Geen twijfel over mogelijk, er is over nagedacht en het is maar goed dat er meerdere bandleden zijn, oude beeldbuizen wegen erin.

De oorsprong van de band, net als bij zoveel muzikanten, ligt in het onderwijs. “We zijn allemaal vooral muziek gaan maken omdat dat op onze middelbare school heel erg gestimuleerd werd en omdat daar heel veel ruimte was om op te treden en zo te groeien als muzikant. We wilden gewoon muziek maken met elkaar en die muziek aan mensen laten horen. We hadden nog geen plannen om artiest te worden. Die mensen vonden onze muziek leuk en zo kwamen er meer shows en begon het serieuzer te worden. Het was nooit ons idee om er geld mee te verdienen, vooral om lekker te spelen, want dat blijft nog steeds het leukste om te doen. We zaten dus allemaal op dezelfde middelbare school in Haarlem. Niet bij elkaar in de klas, zelfs verschillende jaarlagen. Toen de band in een andere formatie aan een schoolband wedstrijd meedeed was Bob, die toen drumde, al van school af. In de zomer daarna hadden Abir, Can en ik het idee om de band een doorstart te geven gewoon omdat we muziek wilden maken en zo volgde de eerste repetitie. Van daaruit zijn we gegroeid naar waar we nu zijn. We kozen elkaar niet uit om onze muzieksmaak, maar gewoon omdat we het idee hadden dat we samen vette muziek konden maken. Sommigen van ons kenden elkaar nog niet eens zo heel lang. Het was eigenlijk nog heel onschuldig en pril, we wisten nog helemaal niet wat voor muziek we wilden maken.”

Die sound is gevonden en in de platenwinkel staat NEMSIS achter het bordje Modern-Oriental Grungepop. Maar wat is dat precies en hoe is dat ontstaan. “Iedereen is vooral heel erg zichzelf en doordat we vanuit hele verschillende richtingen komen wat betreft muzieksmaak is zo onze sound ontstaan. Het heeft wel een tijdje geduurd voordat we vonden wat werkte, dat komt vooral doordat we heel erg zijn veranderd in de afgelopen jaren in wat we leuk vinden om te maken. Nog steeds zijn we er niet helemaal over uit wat nou datgene is wat het moet zijn. Daarom dat elk liedje weer een heel eigen dingetje heeft, maar wel met een zekere overkoepeling. Het oriëntale zit vooral in Abir’s afkomst. Abir’s roots liggen in Tunesië en zij haalt inspiratie uit die muziek en cultuur. Daarnaast gebruiken we af en toe ook wat toonladders en geluidjes uit die muziek, maar met een moderne twist. Het Grungepop deel komt vooral uit de gitaren die af en toe best wel hard zijn en veel gebruik maken van effecten. Die combinatie is wat er ontstaat als we samen muziek maken en onze muzikale invloeden combineren.”

Dat klinkt alsof het schrijven van een liedje voor NEMSIS nogal een hele klus is. Tom Radsma gaat er even goed voor zitten om daar tekst en uitleg over te geven. Het blijkt echter geen lang betoog te worden, maar met een lag geeft hij een korte heldere uitleg. “Wij schrijven de liedjes altijd samen, in de oefenruimte. Meestal naar aanleiding van idee van één van ons. Hierdoor staat eigenlijk vaak de instrumentatie al helemaal voordat de zanglijn er is. Abir bedenkt tijdens het schrijven een melodie en later werkt ze die uit en schrijft ze de tekst. Die manier kost wel veel tijd, maar heeft voor ons altijd wel gewerkt. De onderwerpen van de liedjes ontstaan vaak vanuit vibes die de nummers hebben. Vanuit die vibe krijgt Abir inspiratie tot het schrijven van een verhaal waarin vaak persoonlijke kwesties in verscholen zitten.”

De eerste EP van NEMSIS ‘Sugar, Why so Bitter?’ is vlak voor de zomer uitgekomen. “Met de EP wilden we vooral wat van onze muziek vastleggen zodat we ook wat verder konden reiken dan we tot dan toe deden. Dat is ook gelukt. De release was een enorm succes en nu kunnen we met de Popronde onze muziek aan een groter publiek laten horen. We hebben ons wel een beetje op de kaart gezet met de EP.” Denkt de band dan al verder aan een album bijvoorbeeld? “Een album laat nog wel even op zich wachten. Het is tegenwoordig wel heel wat als je een album uitbrengt, dan heb je namelijk een grote content drop in één keer en moet je ook een heel goed plan eromheen hebben gebouwd. Voorlopig zijn we daar nog niet aan toe.”

NEMSIS heeft in korte tijd een behoorlijke prijzenkast met bekers en mooie woorden bijeen gesprokkeld. Bij het weggaan staan we nog even stil bij het winnen van de Rob Acda Award 2017/2018 en van Hit Haarlem 2016. “Het was zeker een mooi begin. Het diende voor ons als eerste kijkje in de wereld van het muziek maken op professioneel niveau. Daar hebben we nu wel wat aan. Toch hebben we, na het winnen van de Rob Acda Award, wel zelf hard moeten werken om uit Haarlem te komen, maar uiteindelijk is dat gelukt en hebben we een boeker die het een stuk makkelijker maakt. Zonder die prijs en de mooie woorden was het nog een stuk moeilijker geweest”, besluit Tom Radsma namens NEMSIS. Popronde Leeuwarden verwacht de band op 20 september. Groningen op 3 oktober en Assen op 17 oktober.