Loading...
Interviews 2019Popronde

Scott & Young scheppen een intieme sfeer bij de Popronde

LEEUWARDEN – De agenda van het duo Scott & Young, op het podium overigens met aanvulling van een gitarist een trio, vult zich snel voor dit najaar. Er is ook veel te doen. Er komt een EP aan die als nieuwjaarscadeau begin 2020 moet verschijnen. Als voorbereiding daarop is de nieuwe single ‘Slow’ is net uit en moet onder de aandacht van het publiek worden gebracht en daarnaast wordt er deelgenomen aan de Popronde waar de boekingen inmiddels al flink binnenstromen. Van de steden die deelnemen in het Noorden heeft Leeuwarden al toegehapt en worden Michaël Schotanus en Lisanne de Jong op 20 september in café ’t Anker verwacht voor het spelen van hun set met op country gebaseerde folk.

“Scott & Young nemen je graag mee in hun zoektocht naar het spanningsveld tussen vrijheid en verbondenheid, kalmte en avontuur en minder in tijden van alsmaar meer. De muziek laat zich het best omschrijven als verhalende FolkPop met Country invloeden, gekenmerkt door meerstemmige zanglijnen en teksten die moeiteloos tot de verbeelding spreken”, adverteert de Popronde deze Nederlandse act uit Utrecht. “Twee stemmen die samen smelten”, zegt het duo er zelf van en dat doen ze ook tijdens het interview. In Utrecht ontmoeten we Michaël Schotanus en Lisanne de Jong op voorlopig de laatste zomerse dag van 2019. Voor morgen is herfstig weer voorspelt met regen en dat is traditioneel ook de tijd om lekker weer naar binnen te kruipen voor het Popronde gebeuren. Nu kan echter bij de voorpret nog het terras worden gebruikt. “Voor ons allebei geldt dat onze ouders ons van jongs af aan hebben aangemoedigd om met muziek bezig te gaan, maar ze lieten de keuze wel altijd bij ons. Michaël kreeg op zijn twaalfde pas echt interesse voor muziek en is toen begonnen met gitaarlessen. Tijdens zijn studie aan het conservatorium begon hij met het schrijven van eigen werk”, vertelt Lisanne de Jong oftewel de Young van de firma Scott & Young als we informeren naar de eerste muzikale stappen. Scott, Michaël Schotanus, vult dat aan: “Lisanne was er iets eerder bij. Die wist al snel dat ze op het podium wilde staan en zong op haar achtste al bij kinderen voor kinderen. De doorslag voor ons beide om artiest te worden was was waarschijnlijk het moment dat we begonnen met het spelen van onze eigen muziek en merkten dat we mensen konden raken met onze liedjes.”

Scott & Young zijn de nieuwste aanwinsten voor veel jonge Nederlandse artiesten die zich op folk, country en Americana hebben gestort. Ieder jaar brengt de Popronde wel jonge acts op het podium die deze aloude muzieksoorten hebben gepakt en er een eigen moderne twist aan geven. “De kracht van folk ligt voor ons in de lyrics. Het vermogen om in 3 minuten de luisteraar mee te nemen in een verhaal en een emotie. Pure liedjes die, zelfs wanneer ze in hun kleinste vorm gespeeld worden, nog overeind blijven staan”, aldus De Jong. Dan gaat haar muzikale partner verder: “Sound is voor ons zo’n begrip waar je moeilijk je vinger op kunt leggen. Het blijft steeds veranderen en wordt beïnvloed door allerlei dingen. Eén ding aan onze sound blijft in ieder geval altijd constant en dat is onze samenzang. Op het moment spelen we veel als trio, maar er is zeker kans dat we in de nabije toekomst onze bezetting uit gaan breiden”, ligt hij al een tip van de sluier op.

We duiken in het creatieve proces van het schrijven van liedjes. Hoe doet het duo dat en waar komt de inspiratie vandaan. “Dat verschilt heel erg”. Beide kijken elkaar aan om de juiste formulering te zoeken. “We hebben afgelopen maand bijvoorbeeld een nummer afgemaakt waarvan het eerste couplet al zeker 3 jaar op een vervolg lag te wachten. Op een gegeven moment valt zoiets dan op z’n plek. Andere keren schrijf je een hele songtekst terwijl je op de fiets zit naar je werk. We hebben niet echt een vast ritueel qua songwriting. Inspiratie voor teksten putten we grotendeels uit eigen ervaringen, dromen, overtuigingen of verhalen van anderen die ons aangrijpen.”

Nog even terug naar een mooie omschrijving uit de eigen biografie van het duo: “De prachtige tweestemmige muziek van Scott & Young raakt, roert, vloeit, betovert en laat de tijd eventjes doen stilstaan. Pure, eigenzinnige luisterliedjes over de liefde en het leven, gekenmerkt door prachtige meerstemmige zanglijnen en poëtische teksten.” Het vond een plek op het in 2016 verschenen album ‘Floating’. Een album dat indertijd met steun van onder andere crowdfunding tot stand is gekomen. “We hebben enorm veel steun gekregen en zonder de crowdfunding hadden we nooit de EP op kunnen nemen zoals we dat toen gedaan hebben. Het was de perfecte manier om ervoor te zorgen dat we alles in eigen beheer konden doen. Daar zijn we nog steeds heel erg dankbaar voor”, kijkt het duo terug en direct ook vooruit, want er is nieuws te melden. “We zitten op het moment weer midden in het opname proces voor een EP. Eerder dit jaar brachten we al twee singles uit die we met behulp van de HEDON beurs hebben kunnen opnemen.” De Hedon beurs is een spreekwoordelijk duwtje in de rug van poptempel Hedon in Zwolle. De Hedon Beurs is in het leven geroepen ter bevordering van het muziekklimaat in de regio en de toestroom van nieuwe bands naar de subtop. “Op dit moment is de single ‘Slow’ uit en eind september komt de volgende single uit en later dit najaar nog een tweede. Deze liedjes zijn onderdeel van de komende EP die begin 2020 uit zal komen.”

De Popronde is dan natuurlijk een ideale kans om ook de EP te promoten en interesse te wekken van Americana en Folk podia. “De Popronde is voor ons de perfecte kans om in korte tijd veel live kilometers te maken en op te treden in steden buiten onze eigen regio. Het valt ook mooi samen met onze nieuwe releases die we zo hopelijk extra aandacht kunnen geven”, concluderen beide. “Wat jullie kunnen verwachten zijn nieuwe liedjes, een voorproefje van de komende EP, een intieme sfeer, onze goede vriend Tijmen Kooiker die mee doet op elektrisch gitaar, ons eerste liedje geschreven op de banjo en zo nu en dan driestemmige harmonieën”sluit het duo in Utrecht als de eerst uitbundig schijnende zon inmiddels achter de wolken is verdwenen. Het is echt Popronde tijd en voor Scott & Young begint die heftig met liefst zes optredens in september. Op 20 september dus in ’t Anker in Leeuwarden en wie weet zullen daar nog Drentse optredens bij komen als ook die programma’s openbaar worden gemaakt.