Loading...
EurosonicRecensies 2024

Kiki Deirdre overtuigt in kwetsbaarheid

GRONINGEN – Het Singer Songwriter podium bij de Penguin Showcases werkte niet in het voordeel van Kiki Deirdre. Gezeten in een hoekje, al waar een drukke groep aan de stamtafel twijfelde tussen het gezellig samen zijn of luisteren naar de mooie liedjes van de zangeres uit Utrecht. Dan won het één, dan won het ander, waardoor het spitsen van de oren noodzakelijk was tijdens deze showcase in het bijprogramma van Eurosonic / Noorderslag. De Drie Gezusters maakte het optreden uitdagend, maar voor hen die de moeite namen was er veel te genieten bij de kleine kwetsbare folkliedjes van deze zangeres.

Kiki Deirdre is zeker geen nieuwkomer. Al zo’n 15 jaar timmert ze aan de weg, aanvankelijk alleen als zangeres van andermans werk, maar sinds een jaar of tien zijn het eigen liedje die ze op het toneel brengt. In 2017 bracht ze de EP ‘Entwined’ uit en in 2022 volgde het album ‘Childish Old Souls’, waarvoor ze samenwerkte met de folkband Het Volk. Binnenkort verschijnt haar tweede album. Waar haar eerste muzikale stapjes werden genomen vanuit het Zeeuwse Wemeldinge, op de spreekwoordelijke mosselschelpworp afstand van Yrseke, voor haar studie is tegenwoordig Utrecht haar uitvalsbasis. Met haar muziek scoorde ze al hoog bij de kunstbende. Wie haar teksten na leest en zich laat verrassen door de poëtischer kwaliteit van haar lyrics, dat klopt want ook als dichteres publiceert ze werk.

Op de Penguin Showcases stond de zangeres solo, of beter zat ze alleen. Dat was misschien niet de beste keuze, want daarmee maakte ze het in de drukte nog minder prominent en werd in het plaatje wat weggedrukt. De zangeres opende rustig en erg mooi met ‘Deep Cut’. Een sterke opening en een portaal om door die snee de belevingswereld van Kiki Deirdre in te kruipen. Ze begeleide zichzelf op gitaar afgewisseld met de shruti-box, wat altijd een intrigerende sound geeft. Haar gitaarspel kwam mooi tot zijn recht in het prachtige en erg intense ‘Waking’. Een prima verhalende folksong met een kalme opbouw die erg goed werkte. Het mooiste nummer van de set was ‘The Madness’. Een prachtig liedje, waarop haar delicate zang en dito begeleiding tot grote hoogte stegen en Kiki Deirdre toonde dat er erg veel in haar schuilt. Een nummer ook met een mooi diepgang. In de korte tijd die op het Penguin podium beschikbaar was slaagde de zangeres er in om met enkele woorden tijdens een introductie een liedje in de verf te zetten. ‘Be Ears’ volgde en ook voor het slotakkoord had de artieste met ‘Lost Words’ nog een prachtig nummer bewaard. De meeste artiesten gaan van rustig naar steeds steviger in een golvende beweging tijdens een set, maar Kiki Deirdre koos voor de vertraging ter afsluiting met de Shrutibox, die zijn eigen introductie kreeg, in de muzikale hoofdrol. Een optreden dat te kort was, maar voor een showcase deze Utrechtse goed neerzette met haar delicate kleinoodjes.

Aan de stamtafel was het stiller geworden. Steeds meer disgenoten luisterden, applaudisseerden en genoten. Kiki Deirdre is zo’n artieste die je graag nog eens wil zien, in een mooie zaal met een luisterend publiek, wellicht nog een begeleider om nog wat meer aan haar sound toe te voegen en te verdiepen en dan het nieuwe album en voldoende tijd om haar show goed te opbouwen. Dat moet dan wel heel erg mooi worden. Een artieste om in de gaten te houden.