Loading...
Recensies 2023Spot Muziek

Ana Popovic levert op bestelling en viert het leven

GRONINGEN – De grote zaal van Spot / De Oosterpoort in Groningen liep tijdens Rhythm & Bleus Night stampvol tegen de tijd dat het blokkenschema verkondigde dat Ana Popovic aanstaande was. Voor veel bezoekers aan dit jaarlijkse hoogtepunt in de programmering van Gronings grootste concertzaal was dit een vooraf vanzelfsprekende keuze. Popovic levert namelijk op bestelling. Je weet nagenoeg precies wat je krijgt, je weet dat het een geweldige show is en als je houdt van spierballen op gitaar dan druk je al snel de buik tegen de podiumrand aan om maar niks te missen. Bekend, maar erg fijn en de verrassing zoeken we dan maar elders in het programma. Een vaste waarde.

Ooit studeerde Ana Popovic jazz in ons land. Inmiddels woont de gitariste, die geboren is in Servië al weer vele jaren in Memphis Tennessee en is uitgegroeid tot een bleus grootheid. Voor ze nar Nederland kwam zat de gitariste enkele jaren in een band, maar vanaf 1999 staat ze onder eigen naam op het podium. Tijdens Rhythm & Blues Night presenteerde ze veel werk van haar nieuwste album ‘Power’, Een mooie en terechte titel. Tijdens de Covid pandemie, werd er helaas borstkanker geconstateerd bij de artieste. Met succes werd ze in Los Angeles en in Amsterdam behandeld en het nieuwe album is ook een eerbetoon aan de kracht van het leven, aan doorzettingsvermogen, vriendschap en je kracht vinden met alles wat je in het leven voor de voeten wordt geworpen. Nog tijdens de behandeling schreef ze de eerste nummers voor dit album. Het album viert de kracht die er voor zorgt dat alles vooruit gaat in het leven, het viert het leven zelf.

Op het podium leverde Ana Popovic. Alles kwam voorbij wat je kunt verwachten. Haar meesterschap op de gitaar in meest spetterend spel, waarin ze excelleerde. Haar prima zang en een band op top niveau die haar perfect weet te ondersteunen. Degelijke kwaliteit. Na de opkomst met ‘Ana’s Shuffle’ was het gelijk erg mooi met het stevig swingende ‘Can You Stand The Heat’ en uptempo bracht het gezelschap voor de direct reagerende en genietende zaal met ‘Object of Obsession’. Het kon nog mooier. ‘Love You Tonight’ was prachtig met een prachtige solo en een eerste hoogtepunt. Rustig en ingetogen volgde de Tom Waits cover ‘New Coat of Paint’. Een mooie keuze, want zo kon Popovic zich van haar gevoeligste kant laten zien. Uiteraard veel bleus en bluesrock, maar nu en dan leuke het ook lekker richting de Americana of de soul. De band die dit steeds moeiteloos oppakt en bestaat uit gelouterde vaklui die precies weten wat er van hen wordt gevraagd en dit met een glimlach brengen, waardoor het plezier er van spat. Popovic staat bekend als een begenadigde gitarist, maar ook in de zang weet ze te overtuigen met haar expressieve geluid, wat de emotie mooi weet te vertolken. Een aspect waar die soulcomponent steeds meer prominent wordt in de loop der jaren. De zaal nam ze mee op die viering van het leven in nummers als ‘Ride It’ en ‘Queen of the Pack’. Een heerlijk hoogtepunt voor deze avond vol goede verrassende muziek en met Ana Popovic een mooi ijkpunt om naar te streven voor bands en acts met minder ervaring. Heerlijk gleden de toeschouwers via prima solo’s en lekkere stevige songs ‘Strong Taste’ en ‘Brand New Man’ naar het einde en met kracht en levenslust weer helemaal aangevuld wachtte weer een avond vol muzikaal genot en frisse ontdekkingen. Pracht show van deze vakvrouw.