Loading...
Interviews 2014

Carrie Clark ontwijkt plassen in Leeuwarden en Steendam

LEEUWARDEN/STEENDAM – Voor veel muziekliefhebbers in het Noorden is het inmiddels een bekend gezicht. Carrie Clark doet Nederland aan met haar trio en geeft ook twee optredens in het Noorden. In Leeuwarden staat ze op 8 oktober in Paddy O’Ryan’s in Leeuwarden en op 10 oktober bij Peter en Leni in Steendam. Het wordt een weerzien met oude bekenden deze ‘The European Puddle Stomping Tour’. Terwijl ze bijna al in het vliegtuig zit vertelt Carrie Clark over haar aanstaande tour.

“Ik heb voornamelijk in het voorjaar door Europa getourd”, vertelt Carrie Clark vanuit Seattle. Mijn eerste Europese tour was wel in de herfst. Dat was toen ook in oktober en ik herinner me nog levendig hoe we de hele tour ons best moesten doen om plassen te ontwijken. Het was nat en regenachtig. Nu we weer in de herfst touren hebben we het maar ‘The European Puddle Stomping Tour’gedoopt in de hoop dat we regen en grijs weer krijgen, zodat iedereen lekker naar binnen wil en genieten van de muziek. Een Europees publiek is vaak veel aandachtiger dan een Amerikaans publiek en dat is ook voor ons leuk.”

Carrie Clark met haar trio is niet in één muzikale stijl te vangen. Blijmoedig springen ze op en neer tussen verschillende stromingen en combineren met hartelust. “Ik hou van veel verschilde stijlen en stromingen in de muziek. Wat het dichtst bij me ligt is ‘Americana country cabaret sass-a-frass’. Een beetje country, een scheutje jazz, een vleugje folk en dat dan goed mixen.”. Waarschijnlijk komt die brede muzikale belangstelling van huis uit. “Ik groeide op terwijl ik luisterde naar Willie Nelson, Johnny Cash, Abba, Crystal Gayle en Fleetwood Mac. Toen ik jong was wilde ik erg graag gitaar leren spelen, maar we hadden thuis een piano. Het werden dus pianolessen. Toen ik nog jong was ben ik er ook weer mee gestopt. Veel later speelde mijn toenmalige vriendje en huidige echtgenoot het liedje ‘Saturday Sun’ van Nick Drake op de piano voor me. Dat moest ik ook leren Ik heb de piano herontdekt en geniet nu erg van dit instrument en speel het graag.”
Veel eigen werk van Carrie Clark is geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de verhalen die ze hoort van anderen. Steeds staat haar antenne aan om ideeën op te pikken uit het alledaagse en van daaruit een liedje te schrijven. De kleine momentjes in het leven geven me de meeste inspiratie. Mensen zijn ongelofelijk boeiend en vertellen de meest wonderbaarlijke verhalen. Soms hoef je alleen maar echt te luisteren en open staan voor de verhalen om je heen op dat moment. Vaak krijg ik maar een half verhaal mee en dat geniet ik er van om de rest van het verhaal in te vullen.”
Carrie Clark staat deze tour niet alleen op het podium. “Ik neem mijn ‘fabulous bandmates’ Dave Pascal op bas en accordeonist Rob Witmer mee. We gaan er leuke optredens van maken met plezier, een gulle lach en mooie muziek. En we willen het bier proeven. Jullie heben zoveel heerlijk bier in Europa. Ik hou zelf ook erg van huisconcerten. Het is vaak nog intiemer dan een café of concert podium. De artiest en het publiek delen dan echt de ruimte samen en dat levert voor beide een geweldige ervaring op.” Uiteraard kijkt Clark ook graag vooruit naar haar optredens in ‘Paddy O’Ryan’s’ en ‘Peter en Leni’ ‘Het is mijn vierde Europese tour en ook de vierde keer dat ik zal optreden in Leeuwarden bij Paddy O’Ryan’s. Ik vind Baukje van Paddy geweldig en Leeuwarden is zo’n geweldig mooie stad. Het is echt een traditie om daar te spelen elke keer dat we in Nederland zijn. Peter van Zeijl heb ik tijdens mijn tweede Europese tour leren kennen. Hij werkte samen met Johanna Bodde van de radio. Johanna zette voor mij haar connecties in en hielp mij en mijn tourmate Camille Bloom ook aan een plek om te overnachten. We kenden niets en niemand dus dat was een geweldige uitkomst, want we wisten soms niet waar we de nacht moesten doorbrengen na een optreden. Peter heeft me toen voor de radio geïnterviewd en ik heb Leni ook leren kennen. We zijn al die jaren contact blijven houden en ik vind het geweldig leuk dat we deze tour ook bij hun op het podium staan in Steendam.”

Het is al even geleden dat Carrie Clark een album uitbracht. Het laatste album is van 2011 en de Clark liefhebbers moeten nog even wachten. “Ik ben mama geworden van een geweldige kleine jongen die nu 18 maanden oud is en hij heeft me bezig gehouden. Ik was al bezig met nieuw materiaal voor hij geboren werd en ik begin nu weer in de stemming te komen en de mentale ruimte te vinden om dit weer op te pakken. Het is de bedoeling om volgend jaar weer de studio in te gaan en in 2016 weer een album uit te brengen. Ik heb nog wel vlak voor ik beviel een live album uitgebracht met de Lonesome Lovers. Dat album bevat liedjes van mijn eerdere albums en weet heel goed mijn blijdschap, opwinding en verwachtingen weer te geven van de aanstaande bevalling en het op de wereld zetten van nieuw leven.” Trotseer het grijze weer en de plassen.