Loading...
Interviews 2014

Gráinne Duffy: “Ik ben gegroeid als liedjesschrijver”

AMEN / HOOGEVEEN – De Ierse Gráinne Duffy spreken we net net tussen twee tournees. De Britse tournee is net afgerond, een Europese rondreis staat op het punt van beginnen. In het kader daarvan staat Duffy twee keer in Drenthe. Op zondag 19 oktober staat Duffy in Café de Amer in Amen en na een rondreis door Duitsland en een festival op Spitsbergen keert ze op 21 november terug voor het Tamboer Bluesfestival in Hoogeveen. “Ik ben gegroeid als liedjesschrijver”, stelt Duffy. We laten ons graag overtuigen.

“We hebben net een tour door Groot Brittanie afgerond en we staan klaar om af te reizen voor onze Europese tour”, vertelt Gráinne Duffy. We kijken er met zijn allen erg naar uit. Het is de eerste keer dat we ook in Duitsland gaan optreden. In Nederland heb ik al eerder gespeeld. We vinden het super om in Nederland te spelen, want het publiek is daar altijd geweldig. Een belangrijk aspect is dat we deze tour een live album willen opnemen. We focussen er ons dan ook op om de liedjes precies zo te laten klinken, zoals we graag willen dat ze op het podium klinken. We sluiten de tour af in Hoogeveen en daarna duik in de studio in en gaan we weer opnemen en hopen we veel nieuwe werk op de plaat te zetten.”

Hoewel Iers is Duffy voornamelijk met Amerikaanse muziek groot geworden. Daar komt haar soul en blues vandaan. “Thuis draaiden mijn ouders Amerikaanse country zoals Willie Nelson, Patsy Cline, Johnny Cash en veel van dat soort artiesten. Toen ik ouder werk ben ik veel blues gaan luisteren van artiesten als Albert King, Robert Johnson, Etta James en meer mensen uit de blues scene. Daarna stapte ik over naar ‘R’n’R’ van The Stones en Fleetwood Mac. Dat zijn mijn muzikale roots. Peter Green was mijn grootste voorbeeld op muzikaal gebied. Dat is de artiest die mij er toe aanzette om ook zelf te gaan leren spelen en zingen.” Britse en Amerikaanse invloeden, maar toch kruipt ook haar Ierse erfgoed in haar werk en doet zich voelen in de blues en soul. “Ik vind het zelf moeilijk om dit te zeggen, maar mensen die mijn muziek beluisteren horen de Ierse wortels terug in mijn muziek. Misschien is het in mijn zang, waar je mijn Ierse tongval kan onderscheiden en wellicht is het in mijn gitaarspel waar ik veel van Ierse artiesten als Rory Gallagher en Thin Lizzy heb opgepikt. Ik weet het niet.”

Gráinne Duffy debuteerde met het album ‘Out of the Dark’. Vorig jaar verscheen het hoog geprezen ‘Test of Time’. “Ik ben blij dat de mensen het mooi vinden. Test of Time is een album waar ik als componist van liedjes ben gegroeid. Het heeft me een platform gegeven om meer en op andere plaatsen op te treden. Dat had ik niet verwacht, maar dat was voor mij als artiest geweldig. “Het heeft me de mogelijkheid gegeven om me te ontworstelen aan het roots blues cirkeltje en ook een breder publiek te bereiken. Straks gaan we verder met een nieuw album. We hebben al drie nummers klaar en opgenomen en twee nummers zijn klaar om te worden vastgelegd. Ik kan haast niet wachten om daar mee verder te gaan en in de studio aan de slag te gaan.”

Aan meer liedjes wordt gewerkt. Gráinne Duffy is druk aan het werken aan nieuw materiaal. “Ik schrijf liedjes vanuit mijn hart en vind inspiratie in mijn ervaringen en de dingen die ik het leven meemaak. Ik hou van het gevoel van aardse roots muziek en klassieke melodieën. Mijn componeren incorporeert dat. Mijn eigen toevoegingen zijn mijn eigen voorkeuren. De tuning en de akkoorden. Ik hou er van om open akkoorden en een open tuning te gebruiken, samen met rootstock melodieen, maar ik hou ook erg van experimenteren.