Loading...
Interviews 2014

Gehaktballen en muziek brengen Mandy Fer en Dave McGraw terug naar Amen

Foto: Jenn Repp Photography

AMEN / BAKKEVEEN – Vorig jaar stonden ze ook al in De Amer in Amen en ook in 2014 doen ze naast een optreden op Muziekpodium Bakkeveen ook wederom De Amer aan. “We wilden vanwege de gehaktballen absoluut weer terug naar De Amer”, lachen Fer en McGraw. “Maar serieus”, we hebben daar vorige keer een heel speciaal optreden gehad met geweldig publiek. Het is een erg intieme zaal en je hebt echt het idee dat je als artiest het contact kan leggen met je publiek. We vinden het ook een geweldig pand om in op te treden.”

Mandy Fer en Dave McGraw hebben een groeiende populariteit in Nederland net als veel andere Americana artiesten. Hun tour vorig jaar was succesvol en dit jaar stonden ze al op Take Root, en op tal van andere podia staan nog op het programma. “We hebben zelf veel te danken aan Sandra en Luciano van Lucky Dice Music, onze hard werkende agenten. Zij geloofden in onze muziek en hebben hard gewerkt om deze onder de aandacht te krijgen. We zijn door de Birds of Chacago bij Lucky Dice geïntroduceerd. Naar ons idee appreciëren Nederlanders de authentiekheid van niet commerciële muziek. Veel America hier is ‘rootsy folk’ grotendeels geworteld in akoestische muziek met zo min mogelijk productie. Rauw en eerlijk. Deze muziek wordt vaak gespeeld in kleine intieme zaaltjes, waar publiek en artiest samen komen in de muziek. Geen flitsende lichtshows of dramatische voorstellingen. Mensen die een avond met elkaar doorbrengen van mens tot mens.”
Het rauwe en eerlijke komt ook terug in MARITIME. “Het album is opgenomen in een huis op een eiland in het Noordwesten van de staat Washington, midden in de bossen op het eiland. Het zou veel makkelijker zijn om de liedjes op te nemen in een studio op het vasteland, maar we hebben er voor gekozen om de studio naar het eiland te brengen. Dit met als doel om de essentie van de liedjes zo ‘echt’als maar mogelijk is op te nemen. Alle liedjes werden, met hulp van de eilandbewoners, opgenomen in een mijl afstand van onze 400 vierkante meter groot huis waar we wonen en onze muziek schrijven.”Het loonde qua resultaat de moeite, want niet alleen is het duo zelf erg tevreden, maar ook de receptie van Maritime in de pers en bij het publiek is zeer goed.
Liedjes laten ontstaan uit de omgeving, het pad dat je aflegd, de mensen die je ontmoet, dat is wat bedide altijd gedaan hebben. Veel liedjes zijn afkomstig uit de reizen die beide maakten. “We zullen altijd beïnvloed worden door wat we aantreffen, de omgeving en onze persoonlijke ervaringen. We zijn verbonden daarmee en zullen dat altijd blijven. Het is onmogelijk voor ons om de wereld om ons heen buiten te sluiten van de liedjes die we schrijven. We leven in het woud op een boerderij op een eiland en dat maakt wie we zijn. Het schrijven van liedjes over computers en vliegende auto’s ligt niet zo voor de hand, maar wie weet.

Dave McGraw en Mandy Fer staan als Americana duo te boek, maar denken zelf niet in genres. “We hebben het label Americana en folk gekregen, maar ik denk dat wse met het huidige album wel de grens van dat genre hebben opgezocht en overschreden. We houden niet zo van dat stickertje van je bent dit of je bent dat. Vroeger luisterden we ook naar heel verschillende soorten muziek. Rock ’n Roll, regae en jazz, we luisterden er vroeger naar en doen dat nog steeds.”

“Als duo zijn we ontstaan in Noord Arizona in de stad Flagstaff. Daar hebben we elkaar ontmoet . Want we woonden daar beide en daar zijn we samen muziek gaan maken. De eerste keer dat we samen optraden was in het voorprogramma van Po’ Girl w/ Allison Russell & JT Nero. We hebben heel veel geleerd van het kijken naar onze voorgangers en leraren als ze optraden. Iedereen heeft zijn eigen zijn en zijn eigen aanpak in het omgaan met het publiek. Ik denk maar dat we allemaal sponsen zijn en al die ideeën in ons opnemen en gebruiken bij de groei van ons als artiesten.”

De huidige tour voert het duo naast Amen en Bakkeveen ook nog langs een aantal Belgische, Duitse en vooral veel Britse podia. “Dat touren blijven we ook doen om onze muziek met de wereld te delen. We sluiten nu bijna een ‘Kickstarter’ campagne af waarbij we middelen hebben ingezameld om onze muziek uitgebreid te promoten in de Verenigde Staten. Daar zijn we heel blij mee en vol verwachting wat betreft de resultaten. We staan klaar om keihard te werken en er nog een schepje boven op te doen als dat nog niet genoeg is. We treden op en schrijven veel liedjes. Daarnaast ben ik Mandy begonnen om me de banjo eigen te maken, misschien lukt me dat wel Dave denkt er over na om te gaan reizen en ontwikkelingswerk te gaan doen in de toekomst. Wie weet? “Het is inderdaad toekomst muziek. De muziek die Dave McGraw en Mandy Fer klinkt in ieder geval in Amen en Bakkeveen.