Loading...
Interviews 2014

Sofia Dragt slaat haar vleugels uit

Is Sofia Dragt eigenlijk nog wel een voorprogramma of kun je beter spreken van een Double Bill? In ieder geval staat Sofia Dragt binnenkort in Vera als eerste op het podium en zal na haar Wallis Bird optreden. Er staat veel te gebeuren rondom Dragt. De Grote Prijs van Nederland winnares in 2013 heeft een drukke concert agenda, is druk bezig met de financiering van een nieuw album en laat af en toe even de boel de boel om als een vogel door de lucht te zweven. Sofia Dragt slaat op elk terrein haar vleugels uit.

“Ik heb eerder voor Wallis Bird het voorprogramma mogen verzorgen tijdens een optreden in Haarlem”, vertelt Sofia Dragt. “Dit is goed bevallen vanuit beide partijen en dus heeft zij mij gevraagd om bij de volgende shows die ze in Nederland heeft ook het voorprogramma te verzorgen. Erg tof dus! Ik zal dus in Groningen (Vera) en in Utrecht (EKKO) haar support act zijn.”, klinkt het opgetogen. Wallis Bird is natuurlijk een mooie naam om als artiest je naam aan te verbinden, maar meer bands van naam en faam, zoals Dotan en Lucky fonz III hebben al met Dragt gewerkt als supportact. Voor een jonge artiest erg nuttig”, aldus de zangeres. “Ik krijg zeker veel inspiratie van het kijken hoe deze artiesten werken. Niet alleen het optreden, maar ook alles erom heen. Natuurlijk doet iedereen het weer anders, maar daar leer je juist de dingen van waar je zelf veel aan kunt hebben.”

Voor veel mensen was de winst in de categorie singer songwriter bij De Grote Prijs van Nederland de eerste kennismaking met Sofia Dragt. In 2013 won ze de prestigieuze prijs. En prachtige erkenning voor het talent van Dragt. Daarvoor nam ze deel aan de Beste Singer Songwriter van Nederland en studeerde aan de Popacedemie. “Het winnen van De Grote Prijs heeft mij in eerste instantie veel media aandacht opgeleverd wat natuurlijk heel erg fijn is! Dat gaf mij wel een boost, ook wat betreft boekingen.”
“Met haar pure stemgeluid en kenmerkende pianospel met klassieke invloeden neemt Sofia je mee in dat vogelperspectief, waarbij beelden en sfeer minstens net zo belangrijk zijn als klanken.” Het is een intrigerende zin in de bio op de website van Dragt. Navraag naar wat ze nu precies bedoelt met dat vogelperspectief zien en hoe het publiek en de luisteraar dat ervaart tijdens de optredens? “Mijn sport en hobby is deltavliegen, daar komt het vogelperspectief vandaan. Daarbij is mijn muziek filmisch en krijg ik veel inspiratie van bewegende beelden, zoals wolken met laagvliegende vogels”, legt Dragt uit

“De piano is inderdaad mijn grote muzikale liefde, mooi omschreven” bevestigt Sofia Dragt desgevraagd. “Ik ben begonnen met piano spelen toen ik 5 jaar oud was. Mijn liedjes schrijf ik ook allemaal vanaf de piano. De piano speelt een grote rol in mijn muziek. Ik heb klassieke muziek wel meegekregen vanuit huis, maar het echt ontdekken welke klassieke muziek ik mooi vind heb ik later zelf gedaan. Ik luister ook veel naar filmmuziek en schrijf ook graag zelf muziek voor films.’, gaat Dragt in op haar jeugdinvloeden en de basis van haar muziek.

Alles moet straks accumuleren in een prachtig album. De single ‘Till its over’ is momenteel uit en Sofia Dragt legt de laatste hand aan haar nieuwe album. “De single heeft wel een mooie bodem gelegd, maar ik hoop dat de volgende single nog iets meer gaat doen. Op het album komen 9 nummers te staan, sommige wat voller qua sound en sommige wat kleiner en intiemer. Ik heb met m’n band Wouter Vliegen, Sander Huting en Justin Assiamah-Nicksteit en m’n producer Mark van Bruggen alles gearrangeerd. Er komt ook een interlude op met alleen piano. Hier hoor je de klassieke toon erg in terug.”
Het album wordt grotendeels gefinancierd via crowdfunding. Een keuze die meer artiesten maken. “We hebben er inderdaad voor gekozen om het album deels via crowdfunding te financieren. Zelf hebben we al een groot deel, maar dat was niet genoeg. Crowdfunding is een heel mooie manier om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor het album, maar ook om te connecten met het publiek. Op deze manier kun je ook goed peilen wie er enthousiast en benieuwd is naar het album.” Voor wat hoort wat en dus zijn er bij bijdrages leuke tegenprestaties te verkrijgen. De tegenprestaties zijn op de website van Voordekunst te zien:http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/2655-debuut-album-van-sofia-dragt

Je kunt bijvoorbeeld het debuutalbum ontvangen, maar ook omdat ik van vliegen houd, een vlieger met mijn logo erop.” Maar nog veel meer. Maar eerst staat Sofia Dragt in Vera en dat is een mooie gelegenheid om haar in het Noorden aan het werk te zien.