Loading...
Interviews 2014

The Dolmen laat Keltische energie stromen

BAD NIEUWESCHANS – Na een succesvol optreden op Rapalje Zomerfolk is The Dolmen binnenkort terug in Groningen. Op het Keltisch Midzomer Festival op 4, 5 en 6 juli in Bad Nieuweschans is de band de hoofdact van het muzikale programma. Leadzanger en The Dolmen oprichter Taloch Jameson vertelt vanuit Weymouth graag over zijn folk/piraten band voor hij de zeilen hijst naar Nederland.

“The Dolmen is vooral een originele band met een rustieke stijl van Keltische, piraten en folk liedjes op het repertoire”, vertelt Jameson. .”The Dolmen is begonnen als een Keltische band om twee redenen. In de eerste plaats omdat we sterk leunden op de historische nalatenschap van de Kelten en in de tweede plaats omdat deze muziek een betovering bevat die in verbinding staat met onze ziel. Keltische muziek is rauw en echt, net als de hartslag van gewone mensen. Ongeacht welke taal we spreken of welke kleur onze huid heeft zijn we allemaal mensen en muziek is een geweldige manier waarmee we onszelf uitdrukken. Folk muziek kan je laten dansen en laten huilen. Het ademt emotie van magische nostalgie en pakt de momenten uit het echte leven die er toe doen. Ik geloof dat veel mensen in heel Europa juist van deze Keltische muziek genieten alleen al omdat ze de ziel en de krachtige oude energie er van voelen.”

Met veel energie en plezier staat The Dolmen op het podium met Jameson als middelpunt, maar met een prima band om zich heen. Taloch Jameson op gitaar, wordt vakkundig ondersteund door bassiste Kayleigh Marchant die ook zingt, Josh Elliott op gitaar en zang, Chris Jones op drums en violist Matt Tarling. “We schrijven veel van ons werk zelf en zijn er trots op dat onze liedjes een plaats krijgen in de steeds verder uitdijende catalogus van de folk muziek. We spelen ook een aantal oude traditionele liedjes. Die spelen we met erg veel plezier en ik denk altijd maar dat deze melodieën ons hebben uitgezocht in plaats van wij hun.”

The Dolmen staat voor een feestje op en voor het podium, wat ze een veel gevraagde festival band maakt. Toch is het niet alleen feest. Her en der klinkt ook een serieuze noot. “Zo nu en dan geven we via onze composities en onze muziek onze zorgen door. Het menselijke ras is in staat tot prachtige dromen, maar slaagt er ook in om de vreselijkste nachtmerries te bewerkstelligen. In de aloude traditie van de Bard is er een mate van ernst en waarschuwing in de liedjes en de teksten die hun sporen achter laten in het geweten van de luisteraar, maar het leven moet ook geleefd en genoten worden. We hebben het motto: “Dansen is leven” en het is ook en het is ook de taak van de Bard om dit facet in zijn muziek naar voren te brengen. Het gevoel van blijdschap en geluk. We spelen graag voor een publiek dat de Keltische gedachte en muziek weet te waarderen.”

The Dolmen heeft met ‘The Banquet’ en ‘Ballad of Cape Clear’ in korte tijd twee albums uitgebracht. Toch zijn er alweer plannen voor nieuw werk. “We hebben deze twee albums nu ‘out of our system’. We gaan er nu van genieten om deze liedjes live op het podium te zetten en onderzoeken hoe we ze optimaal kunnen vertolken. Maar we werken aan een derde album welke erg uniek is en waar we nu al twee jaar mee bezig zijn. Het heeft als titel “NUADA God of the Sun” We hopen dat het klaar op de markt is met de kerst periode.”

Wat opvalt is dat elk van de band leden een element moet voorstellen. Taloch Jameson is ‘spirit’. Kayleigh Marchant water en de andere bandleden vuur, aarde en lucht. “We zien onszelf als de punten van een pentagram en elk lid is verbonden met een element en zet dit element in zichzelf om in de muziek door zijn of haar spel. Als alle elementen op het podium zijn verenigd en we daardoor een uniek geluid en optreden kunnen brengen werken we als eenheid.”

The Dolmen hoewel alleraardigst en vriendelijk in het dagelijks leven zien er uit als een stel piraten. Piraten hebben een schat. Waar bestaat de schat van The Dolmen uit? We hebben een geweldige schatkist met betoverende zielen. De kist is verstopt in het land tussen fantasie en werkelijkheid en als we ons er voor openstellen is hij vol met liederen en muziek. Een werkelijk fantastische schat”, besluit Taloch Jameson. Wie de schatkaart volgt komt in Bad Nieuweschans uit.