Loading...
Interviews 2014

Sinner Songwriter Daisy Chapman heeft een donker randje

STEENDAM – Peter en Leni van Zeijl boeken in hun podiumcafe in Steendam met regelmaat artiesten die toch iets meer te bieden hebben dan een deuntje en een praatje. Het echtpaar boekt kwaliteit en heeft in korte tijd naam gemaakt met een deskundig publiek en regelmatig fenomenale optredens. Met Daisy Chapman lijkt er weer een spraakmakende Britse artieste haar opwachting te maken aan de oevers van het Schildmeer. Een Sinner Songwriter. Daisy Chapman zingt liedjes met een donker randje.

“Ik heb mezelf de naam van ‘Sinner Songwriter’ gegeven om me te onderscheiden van andere singer songwriters”, legt Chapman uit. “Ik ben natuurlijk ook wel een singer songwriter. Ik schrijf en zing liedjes. Maar ik speel met het feit dat mijn teksten en muziek vaak en donker randje hebben, haast sinister op zijn tijd. Het is een aanduiding die me toch net even onderscheid van andere singer songwriters die er zijn.”

Het is niet de eerste keer dat Chapman in deze omgeving optrad. Zo’n drie jaar geleden stond ze in Groningen. “Vorig jaar heb ik nog in Leiden en Maastricht samen met mijn violist en drie jaar geleden in Groningen. Ik heb vrienden in Groningen en Den Haag. Ik vind het belangrijk om ook regelmatig bij hen in de buurt op te treden. Mijn platenmaatschappij in Duitsland heeft de show in Steendam voor me geboekt. Het is een podium dat bekend staat voor zijn rustige akoestische optredens. Dat past erg bij de muziek die ik speel. Ik kijk erg uit naar het optreden.”

Daisy Chapman trad niet alleen in Nederland op, maar betrad podia in de hele wereld. Vooral in Duitsland is de Britse erg populair, maar ook een land als China lijkt te vallen voor de muziek van Chapman. “Ik hou er van om door de wereld te toeren. Hoe mijn muziek ontvangen wordt is steeds weer anders. Zonder twijfel is Duitsland de plek war ik de meeste populariteit geniet. Ik heb daar nu sinds zes jaar heel veel steun aan mijn platenlabel en een goede boekingsagent. De laatste tijd heb ik ook in Frankrijk gespeeld en kijk er naar uit om op meer plekken in Europa op te treden. Dit jaar ben ik in Italië geweest en dat was een harde noot om te kraken. Toch waren de Italianen erg dankbaar dat ik hun land bezocht om mijn muziek met hen te delen.”

Naast haar solo en duo werk is Daisy Chapman ook lid van de band Crippled Black Phoenix en met deze progressieve rock band deed ze China aan. “In China kreeg ik veel reacties op mijn stem. Sindsdien krijg ik ook solo veel reactiesen fans uit dat deelvan de wereld. Mijn laatste album is ook uit gekomen in Zuid Koreaen ik hoop daar binnen kort ook een paar optredens te kunnen gaan doen. De Verenigde Staten is een heel moeilijke markt om in door te breken. Met mijn versie van Rihanna’s ‘Umbrella’ lijken ze echter in hun hart te hebben gesloten. High School kinderen gebruiken mijn uitvoering voor optredens in het hele land”, onthult Daisy Chapman.

Als jong meisje was het Bruce Hornsby en Elton John die haar als het ware een muzikale opvoeding gaven. “Muziek is altijd deel van mijn leven geweest vanaf een hele jonge leeftijd. Al snel schreef ik zelf liedjes en ontwikkelde mijn pianospel en op school kreeg ik zanfles, zodat ik ook mijn stem ontwikkelde. Bruce Hornsby met ‘The way it is’, was één van de eerste liedjes die ik leerde spelen op de piano. Ik trok het helemaal uit elkaar om te zien hoe de opbouw was. Het is een heel vrolijk liedje, een ’toe tapper’. Mijn eigen werk is nooit zo vrolijk geworden. Ik heb in mijn vroege jeugd te veel naar Elton John geluisterd en later naar Tori Amos om ooit nog een blij en onbezorgd liedje te kunnen schrijven.”

“Ik had als doel om piano te spelen en mooie luisterliedjes te zingen op het podium. Naast mijn solo werk wilde ik ook erg graag in een band spelen. Dat was een perfect contrast toen ik voor Crippled Black Phoenix werd gevraagd. Op reis met een kudde kerels en harde muziek spelen voor honderden mensen. Ik zou het niet anders willen dat contrast. Ik was altijd bezig om mijn muziek rondom mijn werk in te passen. Je moet tenslotte ook de rekeningen betalen. Mijn thuishaven is Bristol en op het moment dat ik daar een goede basis had gelegd voor mijn muzikale werk heb ik me volledig aan de muziek gewijd. Ik heb ontslag genomen van mijn werk en ja gezegd tegen elke kans die ik kreeg. Ik heb een album opgenomen, arrangementen gemaakt en ben gevraagd als pianiste voor Crippled Black Phoenix. Ik heb nooit meer om gekeken. Als je jezelf de kans geeft om muzikant te zijn is het verbazingwekend hoeveel mogelijkheden er zijn als je niet gebonden bent door een 9 tot 5 levensstijl.

Het succes lijkt ook te komen door haar laatste album ‘Shameless Winter.’ “Shameless Winter’is erg succesvol. Bij de lancering van het album was de zaal uitverkocht. Later heb ik ter promotie nog een concert op een kerkhof gegeven en ook dat was uitverkocht. De voorverkoop liep als een trein en in Duitsland werd het album direct opgepikt en verkocht ik zelfs grotere zalen helemaal uit. Ik schreef het album tijdens een Winterse tour door Europa, waarbij ik genot van de kou en de vorst in Februari. Onderweg luisterde ik veel naar naar Agnes Obel, Regina Spektor en Nick Cave. Voor mijn teksten had ik de inspiratie van de unieke verhalen van de passagiers van de Titanic. Er werd stil gestaan bij het feit dat die ramp 100 jaar geleden was en bijvoorbeeld ‘Mrs Harts Premonition’ op het album is daarop geïnspireerd,” besluit Daisy Chapman.