Loading...
Interviews 2014

Laura Fygi heeft bij elk lied een verhaal

DE BULT – Laura Fygi speelt tegenwoordig voor de grote concertzalen in Japan en China, maar deze dagen doet de multifunctionele zangeres een aantal optredens met het Malando Trio. Op 5 oktober is één van deze optredens in Huis ten Wolde in De Bult. Laura Fygi is een verhalenverstelster. Elk lied dat ze zingt heeft voor haar een speciale betekenis en dat geeft elke keer dat ze zo’n lied zingt een extra waarde voor artieste en publiek.

“Ik ben geboren in Amsterdam uit een Nederlandse vader en een Egyptische moeder”, vertelt Laura Fygi. “Toen ik vier jaar was zijn we voor mijn vaders werk verhuisd naar Uruguay. Misschien komt daar wel het reislustige vandaan. Ik was al vroeg gewend aan reizen. Ik hou ook van reizen. Vlieg rustig naar Japan of China voor twee liedjes in een TV show. Heerlijk is dat. Het internationale komt ook terug in mijn repertoire. Ik ben Franstalig opgevoed en heb een cd met Franse liedjes uitgebracht. Mijn jeugd in Uruguay komt terug in mijn latin en Braziliaanse liedjes en zo heb ik eigenlijk bij elk liedje op mijn repertoire een verhaal.”
In Nederland is Laura Fygi bekend, maar in Azië is de zangeres een super ster. “Het is eigenlijk allemaal in Japan ontstaan. Een liedje van mij werd gebruikt voor een soapserie en kwam dagelijks op TV. Dat sloeg aan en in 1991 werd ik gevraagd om daar een concert te geven. Dat was voor mij het begin. Al snel werd ik ook in andere landen opgemerkt en tegenwoordig treedt ik in heel Azië op, maar vooral in Japan en China. Ik heb alleen nog niet in India en Vietnam opgetreden. Dat zou me ook geweldig lijken om in die landen op het podium te staan. Over twee weken vlieg ik weer naar Azië.“ Fygi staat dan in steden als Shanghai, Chongqing en Dalian. “China is heel jazz-minded. Een groot verschil is het publiek. Een Nederlands publiek is heel uitbundig en doet vanzelf al wel mee. In China en Japan is men veel ingetogener. Ze willen de artiest eigenlijk niet storen, maar als je ze vraagt om mee te klappen te zingen of te dansen, dan willen ze maar al te graag. Dat vrijpostige en mondiale spreekt ze erg aan, maar ze wachten op het teken van de artiest. Als dat komt dan doen ze ook van harte mee. Het is ook altijd aftasten in hoeverre ze je verstaan en begrijpen. Het was vooral in het begin niet vanzelfsprekend dat het publiek ook Engels of Frans verstond. Ik moest dan mijn taal gebruik aanpassen. Kortere zinnen en geen moeilijke woorden. Ik merk nu dat met een jongere generatie dat toch beter is. Ik ben erg vrij op toneel en dol graag en dan merk je dat ze toch erg tegen je opzien. In Azië heb ik een publiek van in leeftijd van 16 tot 90 gaat. In Nederland is jazz toch iets meer voor ouderen. Ik speel wel hetzelfde materieel. Dat kennen ze van de Cd’s en verwachten ze. Ik heb wel een CD met Chinese liedjes. Dat wordt enorm gewaardeerd e dan spreek je het publiek toch ook op een andere manier weer aan. Ik werd vorig jaar uitgenodigd voor een wedstrijd op TV in Beijing. Vijf artiesten moesten in het Chinees een lied zingen. Vier Chinese artiesten en ik en ik werd mooi tweede. Wat iedereen wel gemeen heeft in is dat ze houden van mooie muziek.”

Volgend jaar viert Laura Fygi dat ze 25 jaar als solo artieste actief is, nadat ze daarvoor al bekendheid genoot via Centerfold. “Dat vieren we met een driedubbel CD. Twee CD’s met de bekende nummers uit de jaren en een CD met duetten die ik heb gezongen met verschillende artiesten, maar die ik nooit heb uitgebracht, maar die op de CD van de betreffende artiesten zijn verschenen. Eind volgend jaar staat er een CD met nieuw materiaal op de agenda. Daarop komen allemaal nieuw voor mij geschreven stukken. Ik selecteer mijn liedjes vooral op de tekst. Dat is mijn voornaamste criterium. Daarnaast let ik ook op mooie akkoorden, maar de tekst is alles. Hier sta ik bekend als jazz-artieste, maar in Azië als ‘storyteller’. Elk nummer heeft een verhaal. Een persoonlijk verhaal, dat ergens aansluiting heeft bij mijn leven. Dat verhaal vertel ik mijn publiek.”

In De Bult zal Laura Fygi optreden met het Malando Trio Dat trio bestaat uit multi-instrumentalisten Ernö Olah (viool, klarinet en zingende zaag ), Gert Wantenaar (accordeon, bandoneon, mondharmonica en piano) en Danny Malando (contrabas en gitaar). Ik zal een aantal van mijn stukken doen en het Malando Trio ook hun werk. We hebben net samen een optreden gedaan en dat is zo leuk. Een aantal liedjes die ik nu zing staan al erg lang op mijn repertoire. Nu krijgen die liedjes echt een andere dimensie. Er wordt als het ware een zigeunersausje overheen gegoten, waardoor de liedjes weer nieuw en spannend worden. Daarom zijn dit soort samenwerkingsverbanden ook zo leuk. Ik heb dat ook gehad met het Rosenberg Trio en Dutch Swing College Band. We willen de mensen er graag bij betrekken. We brengen het met veel humor en gaan ook graag in op wat mensen zeggen tijdens het concert. Het wordt vast erg gezellig en leuk. Ik heb er in ieder geval nu al veel lol in.”, besluit Laura Fygi.