Loading...
Interviews 2015

Monica & The Explosion vormt mooie afsluiter jubileumweek De Spoek

LEEUWARDEN – Het is al de derde keer dat Monica Welander met haar Monica & The Explosion dit jaar Nederland aan doet. Het is een land dat haar past. Bleven haar toernee’s in juni en in juli tot het Westen beperkt. Deze keer komt de Zweedse formatie ook naar het Noorden. Met een goede reden. De Spoek in Leeuwarden viert haar vijf jarig bestaan en sluit dat op 26 oktober af met onder andere een optreden van Monica & The Explosion. Een mooi dubbel jubileum, want Monica & The explosion bestaat tien jaar. Een avond juckbox punk in de Friese Hoofdstad. Monica Welander vertelt vooraf nog even over hoe graag ze in Nederland optreedt.

“Ik hou van optrden in Nederland. Veel coole en gekke mensen en te gekke podia”, lacht Welander voor haar optreden in Amsterdam als we haar spreken. “Elk publiek en elk land is verschillend, alleen al omdat mensen verschillend zijn en we voor veel verschillende nationaliteiten optreden en overal reageren mensen weer anders op onze optredens, maar optreden in Nederland dat doen we graag”, stelt Welander. “We gaan in De Spoek ook weer voor onze live ‘Explosion’ met veel materiaal van onze drie albums, maar ook veel nieuw materiaal.”

Monica Welander kwam door haar liefde voor het schrijven van liedjes op haar levenspad als artieste terecht. “Ik ben begonnen met het schrijven van liedjes. Ik was zo’n beetje zestien jaar toen ik voor het eerst probeerde om tekst en simpele basis gitaaraccoorden samen te voegen tot een liedje. Ik vond het geweldig om te doen. Ik had van mijn tiende tot mijn veertiende wat gitaarles gehad, daar wist ik nog wel wat van. Ik had ook nooit solo gezongen. At me daarbij inspireerde was waarschijnlijk nieuwsgierigheid om te zien hoe dat nu werkte en oh ik dat ook kon, het schrijven van liedjes. Ik had net als elke teenager de behoefte om me uit te drukken, ik had wat te vertellen en dat deed ik via de muziek.” Inmiddels is Welander een loopbaan verder en hebben haar liedjesschrijfcapacititeiten zich ontwikkeld. “Ik begin met het omdoen van mijn gitaar en wat ritme’s en accoorden uit te proberen die bij mijn stemming van dat moment passen. Wat spelen en experimenteren en soms begint daaruit iets te ontstaan. Een woord of een zinnetje of een ritme of verandering van accoorden. Vandaar uit begint het. Het wordt geïnspireerd door mijn leven, door dingen die me overkomen, door gevoelen en wat daarbij komt kijken, Daar komt een lied uit voort.”

Monica & The Explosion was het eigen project van Monica Welander. Het ‘vak’ leerde ze mede in de band Lots of Pilots, een band waar ze een aantal jaar deel van uit maakte voor ze solo ging. Een waardevolle leerschool. “we waren een hard werkende band. In de jaren dat we als Lots of Pilots samen hebben gespeeld waren we bijna de hele tijd samen. We waren zo gefocused op onze muziek en op het vinden van plekken waar we konden optreden. Ik heb daar geleerd als belangrijkste les dat als je wilt dat er wat gebeurd, het aan jezelf is om te zorgen dat er ook wat gebeurd. Je moet je zelf een doel zetten en dan is het in meer of mindere mate je eigen verantwoordelijkheid dat je dit doel realiseert.”

In 2005 kwam het moment dat Monica Welander op eigen benen ging staan. Monica & The Explosion was geboren, waarbij ze soms solo op het het podium staat en ook regelmatig met een band. Qua stijl omschrijft Welander haar muziek als jukebox punk. “Het is up tempo. Het zit vol energie, het is positief en het heeft wat old school rock’n’roll erin.” In 2007 kwam het eerste album uit en begon een reis door aanvankelijk Zweden, maar inmiddels vind Monica Welander voor haar muziek met ballen podia door heel Europa en zelfs de hele wereld. Met haar akoestische gitaar brengt ze haar muziek overal ten gehore. In haar nagenoeg constante leven op toer is het vinden van tijd om haar muziek ook op een album op te nemen een uitdaging. Het lukte om drie albums uit te brengen. De laatste is alweer van 2013 toen ‘Keep it Alive’ verscheen als opvolger van ‘Shut Up’uit 2010. Hoogtijd voor een nieuw album vind ook Welander. “Ik heb de tijd nodig om een album op te nemen. De liedjes zijn er”, klinkt het enthousiast. Maar eerst wacht het podium. Op zondagavond in Amsterdam en op maandag in Leeuwarden.