Loading...
Interviews 2015

Hysterica: “We beloven goede muziek en veel zweet”

MUNNEKEZIJL – De vier dames van de Zweedse heavy metal formatie Hysterica schuiven aan tafel. De soundcheck in De Sluys in Munnekezijl is geweest. Het zoontje Lars van uitbater John Huisinga mag even op de drums van drumster Helln en het wachten is op de schnitsels van kokkin Anja. Het zijn vier rustige Zweedse dames. Net stonden ze nog in de soundcheck de liedjes van Pipi Langkous te zingen. Nu zijn het nog Elin Erikson, Sara Englund, Ebba Crong en Anni Lovisa Sundquist. Straks transformeren ze in Anni de Vil, Bitchie, Satanica en Helln’. Nog even tijd om te vertellen, te beginnen bij Judas Priest.

“Ik heb mijn hele leven in bandjes gezetten”, vertelt Bitchie, die nu nog als Ebba Crong, door het leven gaat en die met Elin Erikson tot de Hysterica originals hoort. “Tijdens een festival zag ik het come back concert van Judas Priest. Dat vond ik zo geweldig. Zo goed. Ik had eigenlijk maar één opmerking. Het waren geen vrouwen. Ik wilde ook van die muziek gaan maken en ben op zoek gegaan naar vrouwelijke bandleden. Dat viel niet mee. Ik kreeg de tip om Elin te bellen, die woonde in een andere plaats, maar die riep direct van ja! Ik kom eraan. We hadden in het begin een aantal andere leden, maar in 2007 is Sara Englund erbij gekomen en in 2008 Anni Lovisa Sundquist en hebben we onze huidige samenstelling gekregen.”

Toch opmerkelijk. Een compleet vrouwelijke heavy metal band die geen gimmick is en eigen nummers schrijft. “In het begin hadden we nog wel eens last van vooroordelen. Nu hebben we in Zweden heel veel rockscholen waar ook veel goede vrouwelijke zangers en muzikanten vanaf komen. Dan merk je dat mensen er toch ook meer vertrouwen in krijgen. Nu maakt het helemaal geen verschil meer en worden we geaccepteerd als vrouwelijke heavy metal band.”

“Vanaf het begin hebben we eigenlijk alleen maar eigen werk gedaan”, vertelt Sundquist. “Heel af en toe een covertje, maar dan alleen op speciaal verzoek. Een liedje begint meestal te ontstaan als Ebba even een rookpauze neemt. Dan komt ze enthousiast terug met een idee. Bijna al onze nummers beginnen met de muziek, voor de tekst er is.” Dan onderbreekt Crong. “Dat ben ik niet met je eens. Soms is er ook gewoon een titel of een stukje tekst. ” De hele set van Hysterica bevat in ieder geval eigen materiaal, geïnspireerd van af de Zweedse klassieken tot moderne heavy metal.

Het is niet voor het eerst dat Hysterica door Nederland toert. Het was al wel even geleden dat de band op een Nederlands podium stond. 2009 om precies te zijn. Booker Jordy Duitscher laat nog graag de krantenknipsels lezen waarin de dames zijn specifieke kwaliteiten loven. Ook nu volgt een lofzang op de Hoofddorpse booker. Dat laten we even terzijde, maar waarom heeft het zolang geduurd? “Na 2009 hebben we ons eerst geconcentreerd op het uitbrengen van ons tweede album”, aldus Sundquist. “We hebben de muziek daarvoor geschreven en opgenomen. Van 2012 tot en met 2014 hebben we een sabatical gehad, maar toen kriebelde het zo weer. We hebben direct Jordy weer gebelt dat hij een rits optredens moest gaan organiseren. We denken met zoveel plezier terug aan de optredens hier. Ook deze toer is geweldig. De mensen zijn zo aardig en de podia goed. Ze zijn ons ook nog niet vergeten. Mensen komen in Hysterica T-shirts naar de optredens die ze zes jaar geleden hebben gekocht. We krijgen verzoek nummers. We hebben zoveel lol op het podia. Dat willen we vanavond ook hebben. We garanderen goede muziek, veel zweet en veel lachen.”

Hysterica heeft deze toer mede ter promotie van het nieuwe album. De EP ‘All In’ verscheen dit voorjaar. “Deze EP is een beetje een terugkeer naar ons eerste album uit 2009 ‘Metalwar’. Dat was een echte ‘old school’ heavy metal plaat. Onze tweede album ‘The Art of Metal’ was heel anders. Veel meer geproduceerd en met gebruik van electronica en extreme zang. Met onze nieuwe EP keren we terug naar het idee van ‘All In’. Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe single. We hebben ons voorgenomen om een echte wereld hit te schrijven.” Met het grote aantal en heel gevarieerde hits dat uit het Scandinavische land komt kan het niet verbazen dat de dames daar in slagen, hoewel de grote lach doet vermoeden dat ze er zelf nog niet al te veel vertrouwen in hebben. We hopen over een jaar zo’n beetje met een nieuw album te komen.” Dan verschijnen de schnitzels op tafel en daarna is het tijd om Elin, Sara, Ebba en Anni Lovisa om te toveren in Anni de Vil, Bitchie, Satanica en Helln’. Showtime nadert.