Loading...
Interviews 2015

Amanda Pearcy verwerkt haar leed in haar liedjes

STEENDAM – Het is een prachtige ‘Double Bill’. Songwriters Amanda Pearcy en Betty Soo samen op het podium. Terwijl Betty Soo haar soundcheck afrond op het Podium Peter en Leni in Steendam neemt Pearcy de tijd om te vertellen over haar leven en over haar muziek. Ondertussen staat Leni een heerlijk fallafel maal voor haar te koken. En straks is het tijd om het podium te bestijgen. Dan zijn het de liedjes die voor Amanda Pearcy spreken. Naast het optreden op 21 oktober bij Peter en Leni staat Amanda Pearcy in Steendam en op 25 oktober bij VanSlag in Borger voor de Continental Road Show.

Liedjes schrijven is voor Amanda Pearcy noodzaak. “Mijn echtgenoot is overleden toen ons kind 2 jaar oud was. Ik kon helemaal geen gitaar spelen. Hij liet me een gitaar na, maar ik ben niet het type dat mezelf dan dat wel even leert. Er was ook geen geld om gitaarlessen te betalen. Al het geld ging naar mijn kind. Daar wil je het beste voor, die wil je niets onthouden. Op het moment dat hij op school gitaarlessen kreeg heb ik ook wat lesssen genomen. Eigenlijk met geen ander doel dan dat ik mee kon doen met feestjes. Als iedereen met een gitaar om het kampvuur zat en één of twee liedjes speelde. Dat wilde ik ook, kunnen meedoen. Een maand of vijf later heb ik echter toch mijn eerste eigen liedje geschreven.” Even trekt er bedroefde blik over haar gezicht. “Een liedje over het overlijden van mijn man en ik verwacht had meer steun te krijgen van mijn vade die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Ik rekende op zijn steun, maar kreeg die niet in die mate. Het was een haast therapeutisch liedje. Ik kon in mijn liedjes veel verwerken. Het hield me aan de goede kant van de gekte die in me zit.”

Met dat eerste liedje was de teerling geworpen. Amanda Pearcy’s leven gaf met een tweede echtgenoot die ten prooi viel aan drugs en criminaliteit en de gevangenis in verdween nog meer reden tot het schrijven van liedjes. “Al mijn liedjes zijn persoonlijk. Ze liggen dichtbij me. Ik ben liedjes blijven schrijven. Het begint als ik iets hoorde, er iets was wat bleef hangen bij me. Het zijn altijd persoonlijke verhalen. Dat schrijven van liedjes is toch erg belangrijk voor me.”

Van een verzameling liedjes en spelen rondom het kampvuur ontwikkelde Pearcy zich tot een ‘recording artist’ Haar tweede album uit 2013 werd al hoog geprezen. Voor het album verkreeg ze lovende kritieken en stond ze op nummer 1 in de Euroamericana Chart. “Het was een mer countryachtig album”, vertelt Pearcy. Mijn nieuwe album ‘An Offering’ is net uit. Het doel was om een album te maken dat niet slecht was, maar ook dit album is erg goed ontvangen, wat me nog steeds erg dankbaar maakt, maar het is ook heel onwerkelijk. Het was ook even afwachten. Ik had een aantal liedjes met een meer bleusy inslag. Het was geen bewuste keuze om na een meer cuntry achtig album, nu een meer bleus album te maken, maar dan is het gewoon wel even afwachten hoe dat wordt ontvangen. Gelukkig is dat goed ontvangen.”

Voor Amanda Pearcy is het de tweede keer dat ze op dit podium staat. “Ik heb er erg naar uit gekeken. Peter en Leni van Zeijl zijn ontzettend lieve mensen met een passie voor muziek. Ze stellen hun huis open voor ons artiesten. Vannacht liggen er wel vier muzikanten bij hun te slapen. Dat is geweldig. Ik kijk ook uit naar zondag als Betty Soo en ik en nog een aantal artiesten met de Continental Road Show in VanSlag / Roots on the Road in Borger staan. Het zijn allemaal van die fantastische artiesten. Dat gaat zo leuk worden. Het is ook allemaal begonnen met Bert Pijpers van Continental. Betty Soo en ik zijn beide bij zijn label. Hij had een aantal shows geboekt. Ik had een aantal shows en Betty Soo een aantal. Betty Soo en ik hebben daarom maar besloten een aantal optredens te delen en gezamenlijk te doen. Dat werkt prima.”