Loading...
Interviews 2015

Miranda Mulholland ( Great Lake Swimmers ): De viool heeft zo’n menselijke stem

GRONINGEN – Het eerste contact met Miranda Mulholland verloopt wat moeizaam, maar toch prettig. “Ik zit in mijn vakantiehuisje en we hebben hier heel slechte Wifi”, klinkt het opgewekt. “Kan ik volgende week contact met je opnemen?” Uiteraard kan dat. “Ik stuur je nu wel alvast een link naar mijn album ‘Whipping Boy’”. En dat is een prachtige manier om de week door te komen, maar niet de aanleiding voor het gesprek. Naast soloartieste en platenbaas is Miranda Mulholland violise en zangeres voor de bands Belle Starr en Great Lake Swimmers en met die laatste staat Mulholland op 23 september in Vera in Groningen. Dat is reden genoeg voor een praatje.

“Ik ben zes jaar geleden gevraagd voor de Great Lake Swimmers”, vertelt Miranda Mulholland. “We kenden elkaar uit de muziekscene in Toronto en toen ze een zangeres zochten die ook een instrument kon bespelen kwamen ze bij mij uit, Tot nu toe is het een geweldig leuk avontuur.” De Great Lake Swimmers zijn één van de leukste folkrockbands van Canada. Dit jaar kwam alweer hun zesde album uit ‘A Forest of Dreams’, reden voor de tour. “We hebben een heel enthousiaste ontvangst gehad van ‘A Forest of Dreams’. We hebben heel veel zin om deze tour al die nummers te spelen voor het publiek en dan te kijken hoe dat zich gaat ontwikkelen.” De Great Lake Swimmers reizen een maand door Europa in september en Oktober. Eerst in Groot Brittanie en dan wordt de oversteek gemaakt en doen de Canadezen eerst Nederland en België aan en vervolgens gaat het via Scandinavië naar Duitsland de Alpen landen en sluit de folkformatie af in Frankrijk. De Great Lake Swimmers hebben als centrale persoon Tony Dekker die de folk/rock liedjes schrijft. De band bracht in 2003 al het eerste album uit en heeft al heel wat tourkilometers onder de wielen.

Dat telt ook voor Miranda Mulholland. Op jonge leeftijd riep de viool haar. “Mijn oudere broer speelde viool en ik wilde precies zo zijn als hij. Ik heb mijn ouders gesmeekt voor vioolles. Ik ben begonnen toen ik vier jaar oud was. Wat betreft zingen… ik kan mij niet herinneren dat ik ooit niet gezongen heb.” Voor Mulholland was 2015 ook een mijlpaaljaar. Al sinds begin van de eeuw draagt ze bij met haar zang en vioolspel aan het werk van anderen, maar dit jaar kwam haar eigen debuutalbum ‘Whipping Boy’ uit die prachtige kritieken kreeg. “Ik heb ontdekt dat als je liedjes schrijft voor een eigen project, je veel persoonlijker kan zijn. Natuurlijk is het zo dat je altijd moet putten uit echte emoties voor authentieke songwriting. Ik voel me toch veel comfortabeler en vrijer als ik weet dat ik het ben die de liedjes gaat zingen.”

Daarmee wordt het wel erg druk voor de Canadeze. Naast haar eigen werk, de Great Lake Swimmers speelt Miranda Mulholland ook nog in Belle Star en is ze veelgevraagd gastmuzikante en heeft ze ook nog zakelijke belangen. “Ik probeer een goede balans te vinden tussen mijn solowerk, de bands en mijn gastoptredens. Ze bieden allemaal verschillende voordelen. Ik hou van de verschillende uitdagingen die zo aan mij gesteld worden.”

Har zakelijke belangen dan. Miranda Mulholland is naast muzikant ook platenbaas. Ze heeft Roaring Girl Records opgericht en is nu partner bij dit platenlabel, dat naast Mulholland zelf ook bekende namen als Kevin Hearns en Sean Watkins uitbrengt. Een heel ander perspectief voor Mulholland en dat was ook de bedoeling. “Ik heb Roaring Girl Records opgericht omdat ik benieuwd was naar de andere kant van de muziekindustrie en daar meer over wilde leren. Ik geloof in de kracht van de gemeenschap en wil mijn ervaringen en werk dienstbaar maken aan andere artiesten. Het geeft me ook de kans om te werken met andere muzikanten die ik bewonder en van hen weer te leren.”

Ter afsluiting keren we terug bij de viool. De viool is al lang niet meer dat klassieke of folk instrument, maar is niet meer weg te denken uit elke vorm van muziek. Mulholland wordt voor heel verschillende projecten gevraagd. Op haar lijstje van namen met wie ze heeft samen gewerkt staan: Jim Cuddy, Steven Page, Calexico, Joel Plaskett, Rose Cousins, Alan Doyle, Raine Maida, Dan Mangan, John Borra, The Rattlesnake Choir en Justin Rutledge naast theater, dans en diverse abands war ze deel van uit maakte. Haar viool bracht haar ver en het verbaasd haar niet dat het instrument zo goed valt bij het publiek. “Ik denk dat de viool een welhaast menselijke stem heeft. Het is zo’n emotioneel en veelzijdig instrument. Het kan worden gebruik in zoveel verschillende stijlen muziek. Het trekt mensen de muziek in en luisteraars verbinden emoties met het geluid van de viool. Ik vind het geweldig als ik hoor dat kinderen de viool leren spelen, omdat ze mij hebben horen spelen. Dat is zo opwindend!” Opwindend is ook het optreden van de Great Lake Swimmers en wie weet keert Mulholland ook gauw solo terug.