Loading...
Interviews 2015

Bart de Kroon wilde Axl en Slash in één worden, maar werd Homemade Empire

GRONINGEN – Het is één van de leukste muzikale experimenten momenteel in Nederland. Bart de Kroon of te wel Homemade Empire. Een welgekozen bandnaam, want hij bouwde zijn muzikale keizerrijk op door thuis aan de gang te gaan, verweg van de yuks van een bandje, Homemade Empire treedt zaterdagavond 8 augustus op tijdens een Zomercafë in Vera dat in het teken staat van Sharksomeness Bookings het betrekkelijk nieuwe bookingsbureau van Marinke Kerkhoff dat deze avond invulling geeft. Naast Homemade Empire treden op The Daydream Fit uit Enschede en de Groninger acts Kinetophone en LGHTNNG.

“Na de videoband met ‘Guns n’ Roses live in Tokyo’ wel duizend keer bekeken te hebben, besloot ik om Axl en Slash in één te worden”, droomt Bart de Kroon even terug naar de eerste wens om muzikant te worden. “Mijn ouders zagen daar het nut niet van in. Inmiddels besef ik dat ze gelijk hadden”, klinkt het met kennis van zaken bij de Utrechtenaar, maar ook als je niet Axl of Slash of welke combinatie daarvan bent kun je met succes muziek maken. Het is soms net even de juiste vorm vinden. Bart de Kroon wist die te vinden in Homemade Empire. “Vanaf het begin speelde ik bandjes, maar op een gegeven moment werd het tijd om ook nog naast de bandjes met muziek bezig te zijn. Thuis partijtjes bedenken en zelf opnemen, was erg bevrijdend.”

Homemade Empire wordt bijzonder ronkend neergezet door Vera. Terecht, want de muziek van Homemade Empire is krachtig en opmerkelijk. Liedjes die je grijpen en dwingen na te denken. Af en toe bescheiden en zacht, op andere momenten juist weer veel indringender. “Homemade Empire is ook een van de meest bijzondere singer/songwriters die ons land rijk is”, stelt het Groninger podium. De Kroon relativeert dat sterk. “Ik zou het zelf geen ‘bijzondere singer-songwriter’ noemen hoor. Ik noem het wel eens fuzz folk, maar eigenlijk is het een mix van geluiden en muziek die ik leuk of interessant vind. Er is nooit een keuze gemaakt voor een muzikale richting; alles kan. De liedjes hadden totaal anders kunnen klinken. Het zijn slechts versies. Er is geen vast proces voor het schrijven van liedjes. Onderwerpen dienen zich aan door de aarde onder je voeten om te ploegen, door van perspectief te veranderen, door een boek te lezen en door met anderen te praten.”

In vijf jaar tijd heeft Homemade Empire drie album laten verschijnen. Dit jaar kwam ‘First Trees’ uit, het nieuwste album van Homemade Empire. Voor dit album ging hij naar de kust van Canada en de Verenigde Staten. Keek uit over de Pacific en reisde door de wouden van deze prachtige streek. Hij legde er de basis en werkte dat in Nedxerland uit. “Voor mijn gevoel is ‘First Trees’ nauw verbonden met de eerdere Homemade Empire platen ‘A Brilliant Window Niche’ (2010) en ‘Defenestration’ (2012). De drie albums hebben gemeenschappelijke thema’s die zich met de tijd ontwikkelen van intern naar extern. Er staan nummers, zinnen en muzikale motieven die op elkaar verklaren of elkaar beantwoorden. Op dit moment leg ik de laatste hand aan een soort addendum voor ‘First Trees’. ‘Monuments’ wordt de titel en het zijn improvisaties op tapeloops. Er zijn wel alweer ideeën voor een nieuw album daarna, maar het is nog te vroeg om daar iets concreets over te zeggen.”

Homemade Empire komt in twee varianten. In Vera treedt de éénmansversie aan. Bij andere gelegenheden staat Homemade Empire ook met Bram Nigten, bekend van Wolvon als drummer op het podium. “In Vera ga ik op een elektrische of akoestische gitaar de liedjes spelen van alle drie albums, maar met name van ‘First Trees’. Ik heb veel zin om te spelen in Vera. De andere bandjes zijn ook cool en bovendien allemaal bij elkaar geronseld door Sharksomeness Bookings!”, vergeet Homemade Empire niet zijn collega artiesten en bookingsbureau nog even onder de aandacht te brengen.