Loading...
Interviews 2015

Rico Neeters ( Daniel Cane): De Amer wordt een speciale

AMEN – De Zummer op zien Zundags concerten op het terras van De Amer in Amen trekt inmiddel iedere zondagmiddag een grote schare volk naar het Drentse dorp. Dat zal de komende zondagmiddagen niet anders zijn als eerst de opkomende Nederlandse band Daniel Cane & The Rebellion op het terras staat en een week daarna de eerste internationale artiest met de prachtige zangeres Tiki Black. Voor het zover is vertelt Rico Neeters graag nog wat over de band die hij oprichtte en waarmee hij inmiddels heel Nederland doortrekt inclusief Amen, waar Daniel Cane & The Revolution op 9 augustus optreedt.

“Daniel Cane begon als een solo project van mij”, vertelt Neters over zijn alter ego. “Ik wou altijd al mijn eigen liedjes maken maar ik was vooral bezig met liedjes van andere en het stimuleren van andere om wat te gaan doen. Mijn zus Daisy bleef me pushen dat ik zelf eigen werk moest gaan maken. Dat ben ik na mijn verhuizing naar Nijmegen gaan doen. Ik maakte met goede vriend Jurjen Karelsse mijn eerst singletje en releasde deze op 21 oktober 2013. Daar begon Daniel Cane. Ruben kwam er al vrij snel bij. Dat moest ook wel want in maart 2014 hadden we onze eerste band show. Laurens Schaap (The Road home) en Remon Masseling (My Propane) hebben bij ons de eerste show gespeeld en het was te gek. Een uitverkochte kleine zaal in Atak Enschede. Sindsdien ging de bal echt rollen en werd het tijd om van een solo project een band project te maken. And so it happend. “

Lieve pop met een rauw randje, zo wordt de muziek van Daniel Cane omschreven. Het heeft te maken met zijn status als knuffelbeer, aldus de zanger. “Ik ben verliefd maar dan ook echt verliefd op het album + van Ed Sheeran en 9 van Damien Rice. Ik heb het dagen/maanden achtereenvolgend geluisterd. Het zette me aan tot het schrijven van liedjes in die stijl. Ik ben een knuffelbeer. Ik hou van knuffelen maar ook van me op mijn plek voelen. Ik ben opgegroeid als iemand die van zware gitaren en diepe bass houdt en dus moest er een rauw randje bij. Ik heb ook een wat rauwere stem dus heel lief kwam het er niet uit.” Passend want elke beer, ook een knuffelbeer kan bijten. Ook in zijn liedteksten komt dit terug. “Liefde en gebroken harten zijn bij ons onderwerpen die vaak, heel vaak, aanbod komen. Ik ben een ramp met vrouwen. Vaak gaan ze vreemd, of verlaten ze me, omdat ze denken ergens anders beter te krijgen. Een voorbeeld is Oxygen wat gaat over iemand die mij als affaire had omdat ze al getrouwd bleek te zijn. Ik maak vaak de skeletten van liedjes, het geraamte. De band geeft het dan body. Soms veranderd het geraamte dan ook nog wel is. Ieder heeft een deel in het schrijf proces. Het werkt echt te gek. Het is een deel van ons allemaal.”

Rico Neeters omschreef al dat zijn zus Daisy hem stimuleerde. Niet alleen zijn zus. Ook zijn moeder had haar rol. “Ik was altijd al iemand die bezig was met muziek, vanaf mijn achtste stond ik al luidkeels mee te zingen met mijn mama op haar cd’s in de keuken. Het is nooit weggegaan. Toen ik de pubertijd in ging kocht mijn moeder voor mij een gitaar en zei: “Ga hier maar op puberen.” Dat deed ik. Jaren later blijkt het eindelijk effect te hebben en spelen we wekelijks wel twee keer.”

Die twee keer zou wel eens veel vaker kunnen worden. Niet alleen omdat een optreden in De Amer goed op je curiculum vitae staat, maat Daniel Cane & The Rebellion is ook geselecteerd voor De Popronde. Ook daar kijkt Rico Neeters naar uit. “Wij houden van de Popronde”, jubelt de zanger op volle kracht. “In mijn optiek is de Popronde het belangrijkste, meest fantastische festival voor jong / aanstormend talent. Het is niet alleen veel spelen! Het is een kans om gezien te worden op plekken waar je anders niet komt. We verwachten natuurlijk niks! Maar we hopen veel te spelen. Gelukkig hebben we Emmen al maar hopen ook bijvoorbeeld in Groningen /Leeuwarden / Assen te kunnen spelen en ook onder in Limburg en nog veel andere plaatsen. We doen ook mee omdat we graag meer meters als band willen maken. We spelen heel veel, maar de Popronde moet ons voorbereiden op het echte werk.”

Bij het echte werk hoort ook een debuut album. Zover is het nog niet, maar Rico Neeters durft al wel een tipje van de sluier op te lichten. “Stiekem wel. In september komt de nieuwe single. In december een nieuwe EP en volgend jaar zomer hopen we een plaat te kunnen maken. Verwacht heel veel bijzondere instrumenten.”

Een eerste tip va de sluier is ook in Amen te verwachten. “De Amer wordt een speciale voor ons. We willen mensen op december voorbereiden voor de nieuwe EP. We spelen nieuwe liedjes en wat oude bekende. Hebben wat gast muzikanten mee en zingen nog een fantastisch duet met een super goede andere Popronde act. Het wordt een uniek optreden speciaal voor de Amer wat mensen echt niet mogen missen.” Kom dus knuffelen (vooral serieuze en ongetrouwde dames) met Daniel Cane & The Rebellion.