Loading...
Interviews 2016

Mary Confurius is: “Lekker Menselijk”

EMMEN – The Spy and The Butcher dat dit weekend op 28 mei in Zalencentrum Melody in Emmen op het programma staat is al sinds het begin een mogelijkheid voor jong Nederlands talent om festival ervaring op te doen. Programmeur Evert Hoven speurt het hele jaar langs de diverse podia. Eén van de talenten die hij contracteerde voor het festival is Mary Confurius. Een naam die al een poosje rond zingt als één van de grootste Noordelijke talenten. Een gesprek met één van de blikvangers van The Spy and The Butcher naast andere mooie name als Sascha Elizah, Kissing Jane, Blackbriar, Radio Elisa op een future star studded festival.

“Voor zolang ik me iets kan herinneren heb ik muziek en geluid altijd het mooiste van alles gevonden”, vertelt Mary Confurius “Dat is geen keuze. Ik kom niet echt uit een muzikale familie, het komt uit mezelf. Geen idee waarom, maar het is altijd de bedoeling geweest” klinkt het haast verontschuldigend waar uiteraard geen enkele noodzaak tot is. “Na veel zeuren heb ik eindelijk een gitaar en gitaarles op m’n tiende gekregen met alle gevolgen van dien. Ik heb wel heel veel muziek geluisterd toen ik klein was via radio en MTV UK. Ik heb Kinderen voor Kinderen even overgeslagen. Heel veel cassettebandjes opgenomen met dank aan de radio. Mede daardoor ben ik heel erg gek geworden op filmmuziek. Hoe dan ook, ik ben altijd met muziek bezig geweest. Grote inspirators voor mij zijn : Tori Amos, Portishead, Thomas Newman en Hans Zimmer.”

Mary Confurius brengt liedjes waarin de donkere en de lichte kant van het leven aan het licht komen. Gebracht met haar fraaie zangstem is ze een artiest die er boven uitsteekt en zeker anders is dan de doorsnee singersongwriter. Als liedjesschrijfster etaleert ze een enorm talent. “Inspiratie komt meestal aanwaaien. Het is maar zelden dat ik ergens een nummer over wil en ga schrijven. Ik kom iets tegen of Ik heb een zin in m’n hoofd en daar komt de rest dan van. Nadat er meer geschreven is begin ik zelf ook te snappen waar het over gaat. Het licht en donker komt denk ik omdat ik zelf nogal twee-strijdig ben. Alhoewel ik meer naar donker neig. Ik vind het belangrijk om overal over te kunnen praten. Het mag overal over gaan. Lekker menselijk.”
Voor Mary Confurius haar eigen liedjes bracht stond ze met een band op het podium andermans liedjes te spelen. Een mooie leerschool om eens kennis te maken met het ‘vak’. “Vroeger heb ik een paar jaar in een hardrock coverband gezeten. Daar heb ik veel van geleerd, maar mijn eigen muziek kwam daarmee niet van de grond. Ik doe het nu alleen om m’n eigen muziek te brengen en beter te worden. Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen dragen, maar ik zou graag mensen ontmoeten om eens wat nummers uit te breiden. Andere instrumenten erbij. Als je op één lijn zit dan moet dat kunnen.” Wellicht dat The Spy and The Butcher op dit vlak aanknopingspunten bieden.

Het goede nieuws is verder dat binnenkort een album van Mary Confurius zal verschijnen. De zangeres bevestigt de geruchten stroom dat deze eerste ling in de maak is. “Dit klopt. Ik ben druk met nieuwe muziek afschrijven en opnemen. Wanneer het precies af zal zijn kan ik nu nog niet zeggen. Mijn persoonlijke doel met dit album is om wat interessanter te schrijven, produceren, mixen en dergelijke Ik merk in ieder geval een verschil in schrijven, de rest moet ik eerst af hebben om er een eerlijk oordeel over te geven. Als het album af is blijf ik doorschrijven en wil veel optreden. ik ben ook gek op film, dans, foto en alle kunsten en ik wil die dingen graag combineren met muziek.” Dat zal spannende projecten gaan geven in de toekomst dus.

Even terug naar The Spy and The Butcher. “Ik speel een intieme set zonder taboes,”klink het uitnodigend. Mary Confurius is erg blij met haar uitnodiging en het festival in het algemeen. “Jazeker! Nieuwe muziek moet gestimuleerd worden en zo doe je dat.”