Loading...
Interviews 2016

Josh Haden van Spain: “Ik denk dat iedere artiest de verantwoordelijkheid heeft zich uit te spreken tegen onrecht en ongelijkheid.”

GRONINGEN – Spain, de band van bassist, zanger en drijvende kracht Josh Haden, heeft een nieuw album uit en om dat te promoten is er nu een Europese toer die de band naar Vera in Groningen voert. Josh Haden is een muzikant die wat te vertellen heeft en een achtergrond via zijn familie in zowel de rootsmuziek als de jazz. Al bijna dertig jaar is hij als muzikant onderweg. In voorbereiding op de toernee had hij nog tijd over zijn muziek, zijn vader en Bernie Sanders praten thuis in Los Angeles en ook die stad kwam nog aan de orde. Spain doet op 9 juni tijdens een omvangrijke Europese rondgang Vera aan.

“Ik heb altijd gevoeld dat het mijn verantwoordelijkheid was om muzikant te worden. Mijn vader geloofde dat muziek de weerspiegeling was voor de strijd voor mensenrechten. Voor hem betekende muzikant zijn dat je een woordvoerder was van de strijd voor gelijke rechten. Ik had dus altijd al een grote opdracht die niet genegeerd kon en mocht worden om dit muzikale pad te volgen.” Als Josh Haden het over zijn vader heeft doelt hij op jazzlegende Charlie Haden, die twee jaar geleden helaas overleed en als contrabassist en bandleider grote invloed had. De familie Haden heeft echter nog veel oudere muzikale roots. “Veel mensen weten niet dat mijn vader stamt uit de muzikale traditie van de echte country en bluegrass van de Ozark Mountains. Hij zong al country met zijn familie op de radio toen hij pas twee en een half jaar oud was met The Haden Family. Dat zijn hele diepe wortels. Jazz kwam later. Mijn vader was zich er heel bewust van dat hij zijn kinderen hun muzikale familiegeschiedenis moest meegeven. Zijn country roots zijn ook de mijne. Mijn vader staat bekend als één van de grootste jazzvernieuwers die ooit de contrabas in handen heeft genomen. Jazz was overal in onze familie. Ik heb dus ook jazz wortels en dat hoor je ook terug in mijn muziek. Mijn vader had daarnaast een hele grote platencollectie en als klein kind deed ik al de koptelefoon op en luisterde naar verschillende platen, vaak uren achtereen. Ik kan me nog goed herinneren dat ‘Revolver’van The Beatles mijn favoriet was. Luisteren naar de liedjes en ondertussen de hoes bestuderen. Er zitten dus ook nog andere persoonlijke invloeden in mijn muziek”, beschrijft Josh Haden zijn muzikale roots. Het resultaat wordt bestempeld als bleusy en jazzy Slowcore van grote schoonheid.

Spain bouwt al jaren aan de weg. Haden is geroemd om zijn songwriterschap en had al op zijn eerste plaat een klassieker met ‘Spiritual’. Een nummer dat opgepikt werd door niemand minder dan Johnny Cash en na Cash door veel andere artiesten. “Ik heb niet echt een vast schrijfproces. Van mijn zus Rachel heb ik een paar jaar geleden een akoestische gitaar gekregen die zij niet meer gebruikte en ik heb mezelf wat akkoorden geleerd. Dat gebruik ik tegenwoordig om liedjes te schrijven normaliter. Daarvoor schreef ik op mijn basgitaar. Voor het nieuwe album ‘Carolina’ heb ik geprobeerd om een kort verhaal te schrijven bij elk lied. Dat was voor mij een hele nieuwe aanpak. Mijn liedjes kunnen overal overgaan wat ik denk dat boeiend is voor de luisteraar. Met het nieuwe album heb ik geluisterd naar mijn herinneringen en belevenissen die ik heb gehad met echte mensen en daadwerkelijke plaatsen.” Toch nog even terug naar het eerste album van Spain met ‘Spiritual’. Dat nummer kent inmiddels vele uitvoeringen, want na Cash is het door meer atiesten opgepikt en uitgevoerd. “Ik heb ‘Spiritual’ geschreven zo rond 1991 toen ik nog op college zat en mijn nieuwe muzikale richting aan het ontdekken was. Ik wilde een country gospel song schrijven over een man die alle bruggen achter zich verbrand en in wanhoop rijkt naar iets dat groter is dan hemzelf We hebben dat liet zo’n drie jaar later opgenomen voor het debuutalbum van Spain ‘Blue Moods of Spain’. De platenproducer Rick Rubin hoorde dat nummer op de radio. Rubin produceerde platen voor Johnny Cash en liet hem het lied horen. Cash vond het goed en heeft het opgenomen voor zijn album ‘Unchained’ uit 1996. Ik weet niet of dat nou zo’n invloed heeft gehad op Spain. Het zal allicht geholpen hebben ons een beetje te promoten, maar dat was nooit ons doel. De Carter familie is altijd goede vrienden geweest met de Hadens. Moeder Maybelle had mijn vader vaak bij haar op schoot zitten toen hij een peuter was. Cash was naturlijk getrouwd met June Carter. Voor mijn gevoel was het meer het rondmaken van een cirkel dan een promotie voor de band.”

Dat was 25 jaar geleden. Nu is er dus Caroline het nieuwe Spain album. “Het enige doel dat ik met mijn albums heb is om ze zo goed mogelijk te laten klinken. Ik denk dat ik daar in geslaagd ben met dit album. Mijn producer Kenny Lyon is erg ervaren in de studio en weet precies wat hij doet. Hij heeft geen dure uitrusting nodig. Voor het opnemen van de zang hebben we een nieuwe Russische microfoon gebruikt, een Soyuz die geweldig is. Ik denk dat deze microfoon een revolutie gaat veroorzaken in het opnemen van muziek. Iedereen die een betaalbare studio wil samenstellen kan zich deze microfoon veroorloven en albums maken die geweldig klinken.”

Een andere nu zaak is de Amerikaanse verkiezingen. Josh Haden maakt er geen geheim van dat hij een Bernie Sanders man is. “Ik steun Bernie en denk dat hij de beste keus is als Democratische kandidaat en als president. Ik heb zijn campagneteam laten weten dat ik bereid ben om te spelen op benefiet evenementen als daar belangstelling voor was, maar ik heb nooit iets terug gehoord. Ik weet zeker dat noch Bernie noch zijn staf weten wie ik ben. Als ik de gelegenheid krijg in bijvoorbeeld interviews om er iets over te zeggen dan zal ik dat niet laten. Zoals ik al zei; ik denk dat iedere artiest de verantwoordelijkheid heeft zich uit te spreken tegen onrecht en ongelijkheid.”

Josh Haden woont in Los Angeles, een stad waar hij kritisch tegenover staat, hoewel hij toch nog een positief punt ziet. “Ik ben eigenlijk geboren in New York City. Mijn familie is naar Los Angeles verhuisd toen ik zeven jaar was. Ik praat liever over New York, maar LA is mijn thuis en waar mijn familie is. De stad is erg veelomvattend en uitgestrekt. Het is een enorme stad. Het is ook een erg corrupte stad en een stad met veel daklozen. Er geen inspirerende leiders in de plaatselijke politiek. Er zijn veel egoistische mensen in deze stad, wat begrijpelijk is, want veel film en muziek bedrijven zijn hier gevestigd. Veel bands hier gaat het alleen om geld te verdienen. De meeste echte artiesten verhuizen omdat moeilijk is hier iets te creëren, alles is te oppervlakkig en nep. Maar ik zit hier vast. Het weer is wel het hele jaar mooi, das een prettig gegeven.”

Met plezier kijkt Josh Haden uit naar de komende toernee die hem door grote delen van Europa voert. “Ik hou van toeren en mijn muziek te brengen naar de mensen die er van houden en mensen die me nu nog helemaal niet kennen. ‘Blue Moods’kwam uit in 1995 en er is nu een hele nieuwe generatie van muziekliefhebbers die Spain nog nooit hebben gehoord. Het is leuk om hen ermee te laten kennismaken. Het is net zo leuk om fans te ontmoeten die al vanaf het begin ons volgen en niet kunnen geloven dat we er nog steeds zijn. Ik hoop dat we recht kunnen doen aan onze liedjes tijdens de optredens”, besluit Josh Haden van Spain.