Loading...
Interviews 2016

Wooden Soldiers gaan van klein naar episch OverdeVloed

LAUWERSOOG – Op het grote Singersongwriter Festival in Lauwersoog in het kader van OverdeVloed is Wooden Soldiers de vreemde eend in de bijt. De Utrechtse formatie staan namelijk met zes mensen op het podium op 4 juni en dat zal waarschijnlijk al meer dan vijftig procent meer bezetting zijn dan het gros van de bands. Toch lijkt de muziek van de band wel goed te gaan passen op het festival, want naast een emmer vol aan andere invloeden, blijft de geest van Joni Michell over de band zweven, naast die van Crosby, Stills, Nash and Young. “Dat is toch de muziek die me tot vandaag de dag beïnvloed”, bekent Agnes Loonstra van de Wooden Soldiers.

“We zijn begonnen als duo”, vertelt Agnes Loonstra in haar werkruimte in Utrecht waar ze het bestaan als Wooden Soldiers artiest combineert met haar eigen praktijk als freelance illustrator en animator. “Frank Wolff en ik zaten beide op het conservatorium. We kwamen elkaar vaak tegen in bandjes. We hebben samen in een jazzband gezeten en een rockband. Op een zeker moment merkten we dat we toch veel overlap hadden in hoe we dingen aanpakten. Dat resulteerde in Wooden Soldiers. We zijn gaan schrijven en eerst optreden met ons twee. Op een gegeven moment wilden we een EP opnemen. Daarbij bleek dat veel van onze liedjes er zich niet zo voor leenden om heel klein met alleen zang en gitaar te worden opgenomen. We hadden een grotere bezetting nodig. Voor de opnames en voor het EP release concert hadden we een band geformeerd met eerst het idee dat dit éénmalig zou zijn. Het beviel echter zo goed van beide kanten dat we als zesmansformatie door zijn gegaan”, verklaart Loonstra.

Het initiatief voor het schrijven van de liedjes ligt ook nog vooral bij de oorspronkelijke twee leden. Voor de eerste EP ‘First’ was dat logisch, de rest van de band was immers pas helemaal op het einde in beeld. Ook bij de tweede EP ‘Second’ die een half jaar geleden verscheen was dat nog zo. “Iemand komt met een idee en dat werken we dan uit met de groep. In veel gevallen kaatst Frank of ik een balletje en van daar uit gaat het lopen. Dat willen we toch meer open gaan gooien. Deze zomer willen we veel gaan schrijven en iedereen een grotere invloed geven. We willen ook liedjes gaan schrijven vanuit bijvoorbeeld de bas of de percussie en kijken wat er dan gebeurd. We gaan op onderzoek.”

In de band komen veel invloeden samen. Toch was het heel vanzelfssprekend dat het een folkband zou worden of NuFolk, zoals de band zichzelf heeft gelabeld. “Als ik liedjes schreef, dan kwam ik daar toch altijd weer terecht. Ik draai al sinds ik klein was veel Joni Mitchell en veel Crosby Stills, Nash & Young. Folk is mijn eigen muziek, ondanks dat ik ook in jazz of rock bands heb gezeten. Dat is de basis, maar die andere dingen hoor je ook zeker terug in onze muziek, vandaar dat we het NuFolk hebben genoemd. Iedereen neemt ook weer zijn eigen dingen mee. Onze violiste is klassiek geschoold, onze drummer speelt heel veel swingjazz, dat dringt door in onze muziek. We hebben veel invloeden, iedereen heeft zijn eigen muzikale rugzakje”, ligt Loonstra toe.

Een ander opvallend aspect, naast de driestemmige zang, is het instrument gebruik. Een viool en gitaar in een folkband is nog niet heel ongewoon, in tegendeel, maar een Indiaas harmonium is al een stuk minder regulier. Incidenteel voor verschillende nummers komen nog veel meer ongewone en soms exotische instrumenten uit de kast. “Ik geloof dat ik daar een beetje voor verantwoordelijk ben”, bekent Agnes Loonstra. “Ik heb zang gestudeerd, maar sindsdien ongeveer elk instrument wat ik tegen kwam meegenomen en geprobeerd. Ik heb thuis een enorme verzameling aan instrumenten, waarvan de autoharp de nieuwste is. Het past ook heel goed bij onze muziek. Aparte, ongewone geluiden. Het maakt de sound van Wooden Soldiers ook gewoon leuk”, weet Agnes Loonstra zich met verve te verdedigen voor haar instrumentenpassie.

Het vele schrijfwerk dat Loonstra eerder aankondigde voor de komende periode heeft een duidelijk doel. “We willen een album laten verschijnen in 2017. Toevallig vandaag komt de video uit van de singel ‘Belly of the Beast’. Dat is eigenlijk de afsluiting van de activiteiten rondom onze in januari in Kytopia gepresenteerde EP ‘Second’. Daarna gaan we ons richten om het nieuwe album. In grote lijnen moet dat dezelfde richting uit gaan als onze EP, maar we willen het ook wel wat groter opzetten met liedjes waarin plek is voor meer instrumenten en ook synthezisers. Hoe dat allemaal gaat uitpakken weten we pas als het album klaar is, maar Wooden Soldiers is volwassen geworden en dat mag op dit album wel terug komen in de sound.”

Tenslotte is het even vooruit kijken naar OverdeVloed.”We hebben er zo veel zin in”, jubelt Agnes Loonstra namens haar bandgenoten. “We gaan een dynamisch concert geven, waarin plaats is voor klein en gevoelig, maar ook voor groots en episch. We hebben de afgelopen periode erg veel gespeeld, dus we zijn goed op elkaar ingespeeld. Als band tussen de songwriters vallen we zeker op. We spelen op het hoofdpodium en zullen proberen die eer waardig in te vullen,” aldus Agnes Loonstra van Wooden Soldiers