Loading...
EurosonicInterviews 2024

Freekind.: “Gewoon een goed gevoel hebben dat je leeft”

LJUBLJANA – Freekind. was één van de acts die op Eurosonic / Noorderslag en Platosonic editie 2023 veel indruk maakte op de mensen die bij het showcases waren. Dat kwam niet helemaal tot uiting in de lijstjes met beste acts, waar de band niet diezelfde waardering kreeg. Gelukkig is die erkenning er nu toch met een nominatie voor de Music Moves Europe Award. Het brengt Sara Ester Gredelj en Nina Korošak-Serčič terug naar Groningen. “‘Be free. Be kind.’ Dat is de filosofie van het Sloveense duo wiens muziek een krachtige boodschap van liefde en hoop uitdraagt, aangevuld met R&B- en jazzgrooves”, stelt ESNS. “Het is geen toeval dat een van de meest succesvolle nummers van Freekind. ‘Visualize’ heet. Als je naar de verleidelijke R&B-jazz-pop-soul-single luistert, wil je zien hoe Sara Ester Gredelj (zang, piano) en Nina Korošak-Serčič (drums) hun muziek tot leven wekken in wat gekscherend ‘collectieve groepstherapie’ wordt genoemd.” Een geluk om de heerlijke muziek van dit duo nogmaals en hopelijk zeker niet voor het laatst naar Groningen te brengen. De laatste voorbereidingen worden even aan de kant gezet om tijd te maken voor wat vragen voordat ze hun showcase spelen op 18 januari in de Stadsschouwburg in Groningen..

“Deze keer zijn we hier als genomineerden voor de MME Awards, dus het is nog spannender” jubelen de Kroatische Sara Ester Gredelj en Sloveense Nina Korošak-Serčič met stralende gezichten die de grijsheid die buiten te zien is moeiteloos doorbreekt, waar een zonnetje tevergeefs het opneemt tegen een wolken dek. Als ervaren ESNS artiesten, wat zijn de lessen van vorig jaar en hun doelen voor dit jaar informeren we aan de vooravond van het showcase festival in Groningen. Sara Ester Gredelj gaat hier op in: “We hebben ons team bij ons. We zullen kennismaken maken met onbekende gezichten en bekende gezichten weerzien, we gaan vertellen over ons project en mensen enthousiast proberen te maken en iets nieuws proberen te leren, nieuwe ervaringen opdoen. Eerlijk gezegd hebben we inmiddels geleerd dat het echt het beste is om ons gewoon op het optreden van het moment te concentreren, plezier te hebben en ons bewust te blijven van de boodschap. En dan gebeurt er magie.”

Nina Korošak-Serčič legt dan uit waarom je absoluut hun showcase moet gaan zien. “Je kunt verwachten dat je plezier hebt, een beetje nadenkt, een beetje danst, beseft dat we allemaal op elkaar lijken en meer gemeen hebben dan niet. Gewoon een goed gevoel hebben dat je leeft. Zeker na een concert. Het wordt het beste concert om het jaar goed te beginnen. Op een positieve noot van start gaan.”

“We voelden ons allebei al vanaf jonge leeftijd aangetrokken tot muziek, hoewel Sara er al vroeg mee aan de slag kon toen ze op 5-jarige leeftijd met piano begon, terwijl ik iets later in mijn leven begon nadat ik als kind vooral met sport bezig was,” duikt Nina Korošak-Serčič dan de geschiedenis in. Wanneer we precies beseften dat muziek echt ook een beroepskeus was, is lastig te beantwoorden. Maar we gingen allebei muziek studeren. We hebben elkaar ontmoet bij Jazz Studies in Graz. Toen we met Freekind begonnen. samen kregen we langzamerhand het gevoel dat dat iets bijzonders is.” Sara Ester Gredelj knikt beamend. “We speelden ooit op een jamsessie waar een boeker ons hoorde en ons daarna graag wilde boeken. Zo kreeg we onze eerste show en de voorbereiding ervoor betekende de geboorte van de band. We bedachten een naam, wetende wat de missie zou worden, en maakten een paar liedjes.”

Dan is natuurlijk de vraag wat ga je samen spelen na zo’n plotsklaps begin. Gredelj legt het uit. “Zoals we al eerder zeiden, zijn we begonnen met jammen. Het geluid van onze muziek weerspiegelde dat dus. Onze gemeenschappelijke liefde voor het Soulqarians-tijdperk. Neo-Soul. Grooves met een boodschap en een goed gevoel, dat heeft ons altijd het meest geraakt. Het is ons dus echt bijgebleven en beïnvloedt ons nog steeds.” Korošak-Serčič diept dat verder uit door op het schrijven van de nummers in te gaan. “Wij schrijven vanuit ons leven. Van wat we voelen. En wat wij denken dat de wereld in zekere zin nodig heeft. Daarom schrijven we over dingen die ons helpen hoopvol te blijven. Dat is heel belangrijk voor ons, omdat we het idee verwerpen dat iedereen tegenwoordig depressief en cynisch is en de wereld door een dystopische lens bekijkt. Wij weigeren die notie te verspreiden. We proberen dus in gedachten te houden hoe belangrijk het is om onze menselijkheid te delen op een manier die medeleven oproept, maar de luisteraar niet in een donkere ruimte plaatst. Hopelijk”, lacht ze met een vraag. Dan pakt Gredelj het weer op “In het begin kan het een beetje eng zijn om dat te delen met het publiek en hun reactie af te wachten. Gewoon omdat mensen het in een doos met ‘cheesy, hippie, esoterisch’ en zo kunnen stoppen. Wat zou betekenen dat ze het totaal gemist hebben. Wij doen dit met heel ons hart. Het komt door wat we willen overbrengen en we zijn nog nooit in die doos terecht gekomen. Mensen praten vol vreugde met ons na concerten en geven aan hoe het ze heeft opgebeurd en vaak dat ze de boodschap waarderen en hetzelfde voelen.”

‘Since Always And Forever’ is het album dat ze onlangs hebben uitgebracht en waarmee je, als je het duo niet op het podium treft, toch de sound en boodschap van Freekind. kan beluisteren. Eerder bracht het duo een EP ‘not good enough’ uit. “Het verschil met het album ‘Since Always And Forever’ en de EP ‘not good enough’ is dat het album langer is. Het heeft meer een boog: het heeft een intro en outro om alles met elkaar te verbinden. We blijven vragen stellen aan onszelf en de wereld om ons heen en uiten ons in deze nummers, hoewel in ‘Since Always And Forever’ de boodschap heel duidelijk is, zoals die ook in de toespraak in de outro staat. We hebben het gemaakt met wat meer kennis en vertrouwen vergeleken met ‘not good enough’. Deze EP namen we eigenlijk op zodat we onze vrienden min of meer konden horen wat we deden”, lacht het duo.

Wie bijvoorbeeld het optreden in 2023 op Platosonic heeft meegemaakt of de Eurosonic showcase weet dat er iets heel bijzonders kan gebeuren op het podium van de Stadsschouwburg op 18 januari. In de Coffee Company werd bijvoorbeeld magie geschapen in een hele korte tijd en wellicht op dat moment nog niet de naam waar weel mensen voor zouden komen, werd de hele zaak betoverd met hun klanken. “De energie. Het interactie met het publiek. Mensen kunnen samen iets moois en krachtigs creëren. Onze concerten zijn daar een getuigenis van,” besluit het duo voor de koffers dichtgaan en de reis naar Groningen wordt aangevangen.