Loading...
EurosonicInterviews 2024

Lateesha: “Ik wil woorden geven aan niet alleen mijn eigen verhaal”

ENSCHEDE – Er is Hit The North, Drenthsonic, Grunnsonic allerhande organisaties die Noordelijk talent stimuleren organiseren exposure met een showcase voor bands en artiesten uit het Noorden tijdens Eurosonic Noorderslag. Lateesha zal je daar niet bij aantreffen. Hoewel ze afkomstig is uit Groningen studeert ze momenteel in Enschede en Artez Conservatorium vaardigt haar af naar Groningen voor een showcase bij de Penguin Showcases op 19 januari, zodat de nationale en internationale muziekwereld toch kennis met haar kan maken. “Zonder opsmuk en met de billen bloot schrijft en produceert Lateesha Nederlandse songs over groter worden en alle uitdagingen die daarbij komen kijken”, schrijft het alternatieve showcase festival. “Soms sassy, soms sad; soms een diva en soms jankend in haar bed. Kracht en kwetsbaarheid komen samen in elektronische pop/R&B songs die geïnspireerd zijn door powervrouwen als RAYE en Tabitha. Naast eigen nummers schrijft Lateesha Nederlandse hertalingen van bekende nummers die ze op social media plaatst.” Met het nodige enthousiasme kijkt Lateesha vooruit naar haar optreden. De sneeuw valt in Enschede als Lateesha Buitenkamp goed gaat zitten op de praatstoel.

“Muziek zit in mij”, vliegt Lateesha uit de startblokken Het begon ooit met een blokfluit en een keyboard, het nemen van piano en zanglessen en uiteindelijk tot het schrijven van eigen liedjes. Ik had geen muzikaal gezin, maar ik werd wel altijd gesupporterd bij mijn muzikale ondernemingen”, duiken we eerst de geschiedenis in. “Na de middelbare school wilde ik naar het conservatorium, maar koos ik toch voor een universitaire studie. Op het moment dat ik die eenmaal had afgerond dacht ik: “Waar ben ik mee bezig? Muziek is wat ik wil en ik ga later 100% spijt krijgen als ik het niet eens heb geprobeerd.” Ik mocht vervolgens meedoen aan de Beste Zangers YouTube editie in 2019 en werd aangenomen voor ArtEZ conservatorium. Dit was voor mij de start van het najagen van een serieuze carrière in de muziek. Het mooiste van muziek vind ik dat je woorden geeft aan niet alleen je eigen verhaal maar ook die van een ander. Ik kan geen groter compliment krijgen dan wanneer iemand zegt dat mijn liedje hen kracht en een stem geeft.” Een voorbeeld daarvan is haar eerste single ‘Niet mijn taak’. Hierin gaat ze in op haar thuissituatie waarbij ze terug kijkt op de relatie met haar moeder, maar daar geen verwijt van maakt, mar een aanmoediging. “Ik vind dat niet moeilijk om dergelijke persoonlijke zaken in mijn liedjes te delen, omdat ik weet dat ik niet de enige ben met dit verhaal. Toen ik een stukje van ‘niet mijn taak.’ op social media deelde kreeg ik zoveel reacties van mensen die zich herkenden in mijn verhaal dat ik dacht als het jullie kracht geeft dan deel ik het met alle liefde. Ik ben heel trots op dat nummer aangezien mijn tiktokvolgers letterlijk in mijn nummer te horen zijn als koor.”

“Wat wel spannend is, is dat de muziekindustrie natuurlijk niet de makkelijkste weg is om je brood mee te verdienen”, gaat ze dan in op de andere kant van muzikale medaille. “Naast talent en hard werken, moet je ook net op het juiste moment geluk hebben, maar ik heb ervoor gekozen dat ik me niet ga laten leiden door die angst en geen plan B meer te hebben. Dat is precies waar mijn tweede single ‘Bangerik’ die in februari uit zal komen over gaat.”

De sound van Lateesha wordt omschreven als elektronische pop en R&B, terwijl je in haar songs ook hiphop kan ontdekken. “Ik kan wel zeggen dat naast veel schrijven alle puzzelstukjes op hun plek vielen qua sound toen ik vorig jaar de Engelse artieste RAYE ontdekte. Wat ik zo tof aan haar vind is dat zij kwetsbaar en super krachtig tegelijk haar verhaal vertelt Ze valt met de deur in huis, is eerlijk, soms een beetje sad, maar ook vooral sassy, ik hou daarvan.” Het gesprek, terwijl de sneeuw even stopt en de witheid van de gevallen pracht door een zon die even door de wolken piept wordt geaccentueerd, komt op songwriting. “Vaak zit ik alleen in mijn kamer en zoek achter mijn computer een vette sound, die zet ik op een loop en dan neurie ik melodieën en tekst. Het gevoel wat ik er op dat moment bij krijg schrijf ik dan een liedje over. Vaak zijn dat situaties waar ik op dat moment mee zit, misschien over een familielid, een maatschappelijk thema dat me bezighoudt of de liefde. Daarna gaan mijn producer en ik er samen voor zitten om het te produceren, net zo lang totdat we helemaal enthousiast zijn over het eindresultaat.” Een hulp daarbij om haar eigen vaardigheden aan te scherpen zijn de hertalingen van liedjes die ze maakt. “Zeker weten. De nummers die ik tot nu toe heb vertaald zijn zulke grote hits geweest, daar kan ik alleen maar van leren. Ik heb hierdoor nieuwe manieren van rijmen geleerd en geleerd dat elke zin die je zegt toegevoegde waarde moet hebben in je verhaal.”

“Eerlijkheid is het belangrijkste thema in mijn nummers. Ik heb niks te verbergen en zeg waar het op staat, ook als dat gaat over een niet zo rooskleurige jeugd”, vat Lateesha het gesprek tot nu toe even samen in een soort bijsluiter “Soms kan dat confronterend zijn. Maar mijn verleden of onzekerheden vind ik geen excuus om bij te pakken neer te gaan zitten. Met mijn werk hoop ik mensen te stimuleren om vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen en zich niet door een ander in een hokje te laten stoppen waar ze te groot voor zijn. Volgende maand zal mijn tweede single ‘bangerik.’ uitkomen die onderdeel is van mijn EP welke ik dit jaar zal uitbrengen en daarnaast hoop ik met mijn band de Grote Prijs van Nederland waar we in de running voor zijn te mogen winnen, zodat we onze grote plannen kunnen gaan uitvoeren.”

De showcase bij Penguin in de befaamde draaibar van de Drie Gezusters op 19 januari kan daarbij een belangrijk steun in de rug zijn. De vooruitblik op optreden en op de showcase is een mooie afsluiting als de sneeuw weer aanzet en langzaam witte vlokken neerdwarrelen. Een wereld verwijderd van de warmte van het podium. Lateesha lacht verheugd. “Als ik aan het optreden ben kan ik live meemaken hoe mensen reageren op wat ik vertel. Ik vind het vet om interactie te hebben met het publiek. Mensen te laten lachen en huilen tegelijk. Mijn doel deze Eurosonic/ Noorderslag week is om te leren van alle panels en inspiratie op te doen van de showcases. Ik wil op een relaxte manier lekker veel mensen uit de Nederlandse muziekindustrie leren kennen en dat zij mij gaan leren kennen door middel van mijn Penguin Showcase. Die moet je niet missen. Maak je klaar voor een optreden waarin we met de billen bloot gaan”, grijnst ze om er geruststellend aan toe te voegen, “figuurlijk natuurlijk. Je gaat sassy baslijnen en stoere drums horen maar ook een naakte boodschap die voor zichzelf zal spreken en waarbij we jullie als publiek zeker niet stil laten staan.” Niet te missen dus op 19 januari in De Drie Gezusters.