Loading...
EurosonicInterviews 2024

Ruby Mus: “Ik droomde als kind al van de grootste arena’s”

KERKRADE – Ambitie, durven je droom achter na te gaan. Ruby Mus doet het. Hoe verover je vanuit Kerkrade echter de wereld? Hoe maak je de droom waar om de wereld rond te reizen en je show op te voeren in de grootste arena’s? De Limburgse artieste vestigt daarvoor haar hoop mede op Groningen. Tijdens de ESNS week speelt ze op 19 januari een showcase in De Drie Gezusters bij de Penguin Showcases. “Ruby Mus neemt je mee naar haar dimensie vol dansbare melodieën. Geïnspireerd door artiesten zoals Yebba en NAO, beschrijft ze haar wereld en de complexe emoties over liefde, conflicten en self-empowerment. Door haar Pop/RnB tracks te verfrissen met moderne elektronische elementen transformeert deze powerhouse, samen met haar band en dansers, tot een surreëel spektakel.” Dat klinkt erg veelbelovend. In Kerkrade heerst Koning Winter en komt de thermometer niet boven het vriespunt in de oude mijnstreek op steenkool worp afstand van de Duitse grens, maar met warmte en enthousiasme opent Ruby Mus haar deuren om haar verhaal te vertellen.

“Bij mij thuis stond er elk moment van de dag muziek op”, vertelt Ruby Mus met een urgentie, want haar showcase is nog maar een paar dagen ver weg. “Mijn moeder is klassiek geschoold en zo kwam ik dus als vroeg in contact met muziek. Ik wilde net als haar zingen, maar voordat ik me daaraan mocht wagen moest ik eerst basispianoles nemen. Daarna ben ik met 9 jaar begonnen met zangles en niet meer gestopt! Ik vond de beslissing om artiest te worden best heel moeilijk, ik droomde als kind al om in de grootste arena’s te staan en de wereld rond te reizen. Hoewel de muziekindustrie een harde wereld is besefte ik na mijn middelbare dat als ik de sprong niet waag, ik voor de rest van mijn leven met het vraagstuk zou staan….”, ze laat een lange stilte vallen. “Wat nou als ik dat toch had gedaan? En nu is er gewoon geen andere optie meer voor mij!!”

Muzikant willen worden en als popartiest de wereld veroveren een nobel streven, maar hoe vul je dat dan in muzikaal in. Wat wil je vertellen en welke vorm of genre kies je. Mus denkt er even over. “Mijn muziek komt tot stand uit de vele schrijfsessies die ik samenhoud met producers, vaak vrienden van mij. We praten dan vaak over muziek en dingen die we vet vinden en maken van scratch een song. De onderwerpen komen vrijwel altijd vanuit een onbewuste plek. Vaak weet mijn muziek eerder wat er op mijn hart ligt dan ik zelf. Daardoor voelt mijn muziek vaak als een zelfhelend project”, gaat ze in op het schrijfproces om verder te gaan over de vorm waarin ze het giet. “Mijn sound heb ik gevonden door heel veel maken en maken, een kleine identiteitscrisis te hebben hier en daar, en dan weer blijven maken. Langzamerhand kwam ik achter een sound, maar vond ik ook de juiste mensen om me heen, die dat missende puzzelstukjes waren voor mijn project.” Het zijn vaak persoonlijke nummers die ze brengt. “Zoals ik al eerder noemde: Mijn muziek voelt vaak als een zelfhelend project”, beaamt de zangeres. “Dus wanneer ik dit deel met het publiek is er al wat tijd overheen gegaan waardoor ik grip kreeg op die gevoelens en situaties. De afgelopen jaren ben ik ontzettend gegroeid in het omgaan met mijn emoties en het uiten ervan en ik denk dat dat dankzij mijn muziek ik er eerlijker over wordt. Het helpt me mijzelf te zijn en mijn femine-side te omarmen. Ik wil met mijn muziek ervoor zorgen dat mensen de moed krijgen om voor zichzelf te kiezen. Of dat nou op relatie gebied is, vriendschappen, sexualiteit of zelfzekerheid. Jij bent belangrijk!” Het is niet enige aspect wat voor haar van belang is. “Ik uit mij niet alleen via schrijven, maar ook via dans. Naast mijn band sta ik ook graag met mijn dansers op het podium, waar mee ik echt die Feminie-power naar voren weet te brengen.”

Ze liet zich inspireren door mensen Yebba en NAO voor haar combinatie van pop en R& B, maar is dat ook iets waar ze zich in de muziekscene van Kerkrade aan kon weerspiegelen. Ze kijkt verbaasd op: “De muziekscene in Kerkrade is vrijwel niet bestaand. Vooral in het genre waar ik mij in begeef is hier niet veel te doen,” klinkt het berustend. In 2022 verscheen de eerste single ‘Goodbye’ van Ruby Mus en in 2023 volgde ‘F.E.’ en inmiddels heeft ze flinke plannen, maar kan er nog niet veel over kwijt. “Ik heb de afgelopen maanden veel geschreven en er zijn plannen aan de horizon om dit jaar weer muziek uit te brengen”, vertelt de zangeres voorzichtig.

Die voorzichtigheid wordt ingeruild voor ongebreideld enthousiasme als het gaat over optreden. “Niks geeft mijn zo’n goed gevoel als de rush van een optreden”, jubelt Ruby Mus. “Ik heb graag interactie met het publiek en wil ze het gevoel geven dat we er samen staan. Het is een soort mengelmoes van excitement, volledige kwetsbaarheid en het vriendschapsgevoel die ik met mijn band ervaar. Ik hoop mijn netwerk te verbreden en mensen te vinden die verder willen groeien met mij via mijn showcase bij Penguin in Groningen. Tijdens mijn gig kun je een vurig, empowering optreden verwachten, ondersteund door een strakke band. Waar we het publiek meenemen in mijn wereld, waar ik het heft in eigen handen neem”, sluit ze af met de aanbeveling om vooral haar showcase niet te missen op 19 januari in de Drie Gezusters in Groningen.