Loading...
Interviews 2018

Vette Shit met Nona in Emmen

EMMEN – Het is altijd erg moeilijk om te voorspellen welke artiesten het verste vanuit de Popronde catapult geschoten worden op weg naar een grootse en meeslepende loopbaan p het podium. Kans is dat dit Nona gaat worden die met haar erg aansprekende, beetje retro aandoende, soulpop niet nalaat veel indruk maakt. Dermate veel indruk dat ze inmiddels ook is bevestigd voor Eurosonic/Noordenslag en dus begin 2019 ook in Groningen te bewonderen zal zijn. De handige programmeurs van The Bake Shop hebben haar ook al vast gelegd voor een optreden in Emmen op 22 maart in 2019. Eerst echter staat nog de rest van de Popronde op het programma waar ze in Limbo in Emmen op 1 november te beluisteren zal zijn. Het wordt een gesprek waarbij duidelijk is dat hoe het ook verder gaat verlopen en hoe hoog de ster van Nona ook gaat rijzen, nooit vergeten wordt dat het ooit allemaal begon op het podium met microfoon dat haar vader voor haar bouwde in de schuur om te oefenen voor het kerstconcert op school. Niet alleen de hand van haar inmiddels overleden vader gaf haar dat duwtje in de rug, ook haar zus en moeder blijven nauw betrokken bij de loopbaan van Nona.

Nona dat is Nona van der Wansem, het meisje van de platenzaak in Uden die nu zelf artieste is geworden en platen maakt. “Ik heb voor mijn gevoel niet echt “gekozen” voor muziek ofzo…”, vertelt Nona als er tijd is omdat er plots in haar Popronde boekingen een groot hiaat blijkt te zitten waar we handig gebruik van maken om haar te spreken te krijgen. Mooi moment voor een Brabantse reis terug in de tijd naar haar ouderlijk huis, waar zij en zus Ploni opgroeiden. “Zo ver ik me kan herinneren is muziek er altijd al geweest. Thuis plaatjes draaien, muziek documentaires kijken, festivals, concerten of kroegen waar live muziek was checken. Mijn ouders hadden samen een platenzaak, Studio 2000 genaamd, in Uden. Boven in de zaak was een piercing studio, daar deed mijn vader ook piercen”, lacht de zangeres melancholiek bij de herinnering. “Daarnaast in de avonden en weekenden draaiden mijn vader ook regelmatig hier en daar platen. Ik denk omdat er altijd een grote liefde voor muziek vanuit thuis is geweest ik die ook oprecht heb mogen voelen, en ook echt voel”, laat Nona even een stilte vallen. Daarna klinkt het met volle overtuiging en vanuit het diepste van haar hart. “Ik vind niks anders zo leuk dan zingen.”

De vader van Nona van der Wamsem kwam helaas al vroeg te overlijden. Te vroeg om het huidige succes mee te maken en mee te vieren. Hij blijft echter een zeer voorname rol spelen. “Papa is en blijft mijn grootste fan en vriend ever. Toen ik naar de middelbare school ging en daar soms muziekles kreeg, organiseerde de lerares elk jaar een kerstconcert en ik wilde daar aan wel graag aan mee doen om één of twee liedjes te zingen. Ik kwam thuis en vertelde over het kerstconcert en zo en dat ik eigenlijk wel mee wilde doen, bouwde papa de schuur effen om met een microfoon standaard en versterker en alles wat er bijhoort, want hij was zoooooo blij en lief met dat. Daarnaast heeft papa me heel veel muziek leren kennen als we samen in de auto zaten of thuis plaatjes aan’t draaien waren. Dus hij zal forever een invloed hebben. Gelukkig maar”, lacht ze een voorzichtige gevoelige lach. Ook in een ander opzicht was het overlijden van haar vader een katalysator voor de muzikale loopbaan. In haar bio omschrijft Nona zichzelf in die periode erna als: “Een boos en heftig kutkind die rebelleerde tegen de wereld”. Muziek heeft haar geholpen om al die emoties, dat onrecht en alles wat er mee gepaard gaat een plaats te geven. “Ja, 100%. Daar kan ik alles in kwijt en ECHT eerlijk in zijn. Ik schrijf best wel veel, en ik schrijf dan over van alles.. wat ik op dat moment voel, of al langer voel of denk.. het kan van alles zijn eigenlijk,” omschrijft Nona het schrijven van haar liedjes en hoe ze daar haar emoties in kwijt kan.

De omschrijving van de muziek is soulpop. “Begin twintig, maar met de stem van een oude ziel: doorleefd, vol rauwe soul, en vooral hartverwarmend. Je kunt je verkleumde handen warmen aan iedere zin die Nona zingt, vanaf de vervallen nachtclub-grandeur waarmee ze ‘sealed my lips’ uitspreekt in de dampende albumopener en single ‘It’s Alright’”, citeren we nogmaals haar biografie om dan te vragen wat haar bewogen heeft haar moderne take op de muziek van die souldames uit het verleden met veel grandeur te maken. “Ik heb er eerlijk gezegd nooit doelbewust over nagedacht, en nog steeds niet,”, grinnikt de zangeres “om een bepaald “genre” muziek of zo te maken, ik doe wat ik doe en dat klinkt zoals het klinkt.”

Naast thuis is ook de Herman Brood Academy een belangrijke factor geweest. “Mama is in die periode een boekingskantoor begonnen, daardoor kregen Ploni, mijn zus en ik dat van dichtbij mee waardoor het heel interessant werd. Ploni had toen van de Herman Brood Academie gehoord en toen zijn we samen naar een open dag gaan kijken en hebben ons toen allebei aangemeld, en waren allebei aangenomen”, klinkt zo nog even opgetogen en blij als de dag dat ze daadwerkelijk werden aangenomen. “Ik kreeg al snel door dat ik toch niet helemaal op mijn plek zat, dat ik gewoon wilde zingen, maar we zijn allebei geslaagd en werken samen omdat we doen wat we leuk vinden.”, dat blijkt, want ook nu komt het contact tot stand via zus Ploni van Management for Real Talent.

Op de mooie zomerse avond in oktober is de beschikbare tijd al weer bijna voorbij. Gauw lopen we nog even een paar plannen van de toekomst langs. In de eerste plaats haar debuutalbum. “Begin volgend jaar komt mijn plaat uit!!! Heel veel zin in”, klinkt het opgetogen, maar kort en krachtig. Dat kenmerkt ook haar ook als we vragen wat haar drijfveer is om op te treden. “Ik hou van dat gewoon.”, Wat we kunnen verwachten als ze op het Podium van Limbo staat tijdens de Popronde Emmen en in januari tijdens ESNS: “Vette shit” en in het verlengde wat ze hoopt te bereiken met haar deelname aan de Popronde. “SPELEUHH,” roept ze keihard en jolig. Dan sluit ze toch nog onverwacht serieus af als het gaat om Eurosonic/Noorderslag. “Ik weet het niet wat ik precies daarvan moet verwachten, ik heb wel kriebels en er heel veel zin in”, sluit Nona dan toch af met een zenuwachtig lachje. Er komt zat op haar weg de komende periode met mooie belangrijke optredens en haar album. Handige jongens van The Bake Shop, in maart 2019 zit waarschijnlijk heel Europa achter haar aan en staat Nona toch maar mooi op het podium in Emmen. Eerste afspraak echter is de Popronde Emmen op 1 november in Limbo.