Loading...
Interviews 2018

Sheila And The Kit: “Deze band gaat vooral om de live ervaring”

EMMEN – Sheila, dat is Suzanne Kipping uit Rotterdam, haar The Kit dat zijn Bo Koek uit Roelofarendsveen, Chris Doyle uit New York en Ralf Pouw uit Amsterdam. Met zijn vieren trekken ze momenteel in het kader van de Popronde door Nederland. Onlangs stonden ze nog in Warhol in Groningen en op 1 november is het Limbo in Emmen waar de formatie zich presenteren met hun aansprekende Electro Pop liedjes. Het is een zomerse oktober dag, waarin de winter nog heel ver aan de horizon ligt als in Rotterdam Suzanne Kipping in het Popronde circus met de vele kilometers in korte tijd er de tijd voor weet vrij te maken om namens haar band complete openheid van zaken te geven. Het begint bij het misschien wel het grootste doel voor elke Nederlandse band.

“Mijn moeder nam me op mijn 12e al voor het eerst mee naar Pinkpop”, vertelt Suzanne Kipping. “Ik ben sowieso altijd veel naar festivals en concerten geweest met mijn ouders. Muziek werd dus niet zo zeer gestimuleerd, maar muziek is altijd heel erg belangrijk geweest in ons gezin.” Het bleek meer dan voldoende inspiratie om een muzikale loopbaan na te streven. “Wat gaf de doorslag om artiest te worden? Vooral omdat ik het gewoon het leukste vind om te doen.”

Als thuisbasis vermeld de band Amsterdam, maar slechts één van de bandleden komt daar vandaan. Het lijkt niet vanzelfsprekend dat met woonplaatsen als Rotterdam, Roelofarendsveen en New York Sheila And The Kit is ontstaan. “Bo Koek en ik zijn ook allebei theatermaker. Hij maakte de muziek voor een voorstelling waar ik vijf jaar geleden in speelde, zo hebben we elkaar leren kennen. In eerste instantie ben ik gaan zingen in een band van hem en zijn we muziek gaan schrijven voor een ander project waar ik in speelde. Dat klikte zo goed dat we besloten om samen een band te beginnen en de muziek te gaan maken die wij heel graag wilde horen op festivals. Zo is Sheila And The Kit ontstaan. Ralf en Chris zijn daar vooral bijgekomen, omdat ze hetzelfde enthousiasme voelen voor deze band, dus de verschillende steden waarin we wonen maakt dan niet zo veel uit.”

Alternative synthpop of electro pop. Het is de genre aanduiding waar de band, ook voor de popronde, onder vaart. Kipping kijkt moeilijk als we haar vragen wat de kracht van dit genre is en waardoor de band er zich tot aangetrokken voelt. “Dat vind ik een lastige vraag”, krabt ze zich spreekwoordelijk op haar hoofd om wat nadenkt tijd te scheppen. Op serieuze toon gaat ze dan verder. “We zijn deze band vooral begonnen, omdat we dansbare muziek wilde maken die helemaal live wordt gespeeld, dus zonder laptops op het podium. Al makende zijn we dus bij alternative synthpop gekomen. Het is niet voor mij dat dit het enige genre is wat kwaliteit met zich mee draagt. Ik zou ook in een rockband kunnen spelen.”

Het creatieve proces achter de liedjes van Sheila and The Kit. We vragen haar hoe de fraaie sprankelende liedjes met inderdaad hoge dansbaarheidsfactor tot stand komen. “We schrijven onze liedjes op allerlei verschillende manieren. Soms heb ik alleen een zanglijn en stuur ik die naar de rest van de band en bedenken we samen een track er om heen. Soms komt iemand al met een bijna affe song en hoeven we alleen nog sounds te vinden. Soms hebben we alleen een beat en verzin ik al neuriënd de zanglijn er op. Daar zit niet echt een vaste structuur in.”

Een aantal singles van de band zijn verschenen, maar het debuut album laat nog op zich wachten. Niet lang meer onthult Suzanne Kipping. “We zijn druk bezig met een plaat. We werken nu vooral per single, maar hopen wel in 2019 een plaat uit te gaan brengen. Volgend jaar willen we sowieso vooral zo veel mogelijk spelen en coole tracks uitbrengen. “

Misschien nog leuker dan het uitbrengen van coole track is het spelen van deze liedjes voor het publiek. De Popronde biedt hier alle gelegenheid toe en omdat de Popronde nu precies halverwege is, maar het programma van Sheila And The Kit zijn zwaarte puntheeft in de tweede helft van het programma zijn er nog tal van mogelijkheden om dat te doen. “Optreden is het het allerleukste is om te doen!! We wilde met deelname aan de Popronde vooral zo veel mogelijk spelen op coole plekken en nieuw publiek ontmoeten. Deze band gaat vooral om de live ervaring voor het publiek en dat is iets wat je bij de Popronde helemaal kunt perfectioneren, omdat je zo veel speelt.” Die live-ervaring is mee te maken op 1 november in Emmen bij Limbo.