Loading...
Interviews 2015

Tuff Luck presenteert eerste album

AMEN – Kees Bode kennen we allemaal van De Kast waar hij de meester van de toetsen is. Naast de landelijke bekende band speelt hij ook in de Friese Bluesband Tuff Luck. Deze formatie presenteert op zaterdagmiddag 21 november in De Amer in Amen hun eerste album. Tijd voor een gesprek met Bode over de Friese Blues. Net thuis van een expeditie naar de Woestijngrasmus, want naast muzikant is Kees Bode een fanatiek vogelaar, neemt Bode thuis in Kollum tijd om over het nieuwe project te vertellen. Is er zoiets als Friese Blues?

“In Friesland heb je wel een paar bluesbandjes, maar ik geloof niet dat het zo leeft als in Drenthe”, overpeinst Bode die vraag. “Friesland heeft niet een blues grootheid gekend met landelijke bekendheid als Cuby & the Blizzards. Harry Muskee is natuurlijk enorm belangrijk geweest voor het levend houden van de blues in Drenthe. Mijn eerste liefde in de muziek was de band CCR (Creedence Clearwater Revival) Via deze band ontdekte ik de blues en begon ik muziek te verzamelen van meer pure bluesartiesten als Albert Collins, Robert Cray en B.B.King.” Met De Kast zou Kees Bode nog in het voorprogramma spelen van B.B. King.

De persoonlijk muzikale achtergrond van Bode ligt nog veel eerder. Daarvoor mogen we de buurvrouw en achterbuurvrouw van het gezin Bode danken. “De muziek is spontaan in mijn leven gekomen. Mijn ouders spelen beide geen enkel instrument. Zij ontdekten mijn muzikaliteit toen ik op mijn vierde bij de buurvrouw op de piano, met de radio mee zat te spelen. Toevallig was mijn achterbuurvrouw pianolerares. Ik wilde eigenlijk Ornitholoog worden, maar mijn conciërge van de HAVO in Dokkum, haalde me in 1985 over om in zijn nieuwe bandje te spelen. Daarna werd het ieder jaar iets serieuzer. Rond 2002 begon ik erin te geloven dat het ons zou gaan lukken om van de muziek te kunnen leven en besloot ik er vol voor te gaan.”

In 1985 begint Bode te spelen met latere De Kast leden Peter en Syb van der Ploeg. Het zijn de wortels van de succesvolle band De Kast waarmee Bode triomfen vierde “Met De Kast vieren we dit jaar ons 25 jarig bestaan. We zitten momenteel midden in een theater tournee door heel Nederland en hebben een nieuwe cd gemaakt. Het verloopt erg succesvol. Naast De Kast heb ik altijd in een bluesbandje gespeeld. Het zijn eigenlijk 2 muzikale werelden. Bij De Kast speel ik mooie melodieuze luisterliedjes of poprock songs en ligt nagenoeg iedere noot die ik voortbreng vast. De blues bestaat echter voor een groot deel uit improvisatie en heb ik een veel vrijere rol. Die afwisseling werkt voor mij erg goed.” Eerst speelde Bode naast De Kast in bandjes als Bullo waarmee hij de soul opzocht en bluesband Ubrabaya. Nu dus Tuff Luck, waarin hij speelt met zanger en gitarist Rogier Trampe, Peter Hartman op bas en de percussie en drums zijn in handen bij Douwe-Jan Pol. “We zijn begin 2014 met Tuff Luck begonnen als een avondje ‘bier en blues’ . Heel vrijblijvend dus, maar in de loop van het jaar begonnen de ambities steeds wat groter te worden. Na een jaar repeteren wilden we graag wat optredens, maar kroeg en zaal eigenaren vroegen steeds wel eerst of ze iets konden beluisteren. Daarom besloten we een leuke opname te maken. Veel bluesbandjes spelen een soort van hard-rock blues, maar wij besloten iets dichter bij de oorsprong te blijven. Persoonlijk hoor ik echter bluesmuziek liever ‘live’, dan een opname ervan.”

Voor het album werd eigen materiaal geschreven. Bode legt uit hoe dat in zijn werk ging. “Ik heb een eigen manier van liedjes maken: Ik ga zo veel mogelijk achter de piano of met een gitaar zitten, om te kijken of ik inspiratie heb. Ik sla wat aan en begin een soort onzin Engelse tekst te zingen. Ik ga net zo lang door totdat het geraamte van het nummer voor mijn gevoel af is, of totdat ik constateer dat het deze keer niets gaat worden. Als ik tevreden ben over de akkoordvolgorde en de melodie, maak ik een filmpje van mijzelf met mijn fototoestel, zodat ik het niet vergeet. Daarna of later probeer ik een tekst op de melodie te maken. Het onderwerp voor de tekst kan ik eerder bedacht hebben of het ontstaat spontaan. Ik verwerk graag mijn liefde voor de natuur in mijn onderwerpen. Bij Tuff Luck spelen we ook oude, maar minder bekende, bestaande bluesnummers.” Het is allemaal terecht gekomen op de fraaie CD ‘The Other Side of he Blues’. Het antwoord of er Friese blues is kan bevestigend worden beantwoord. Ja. Ook in Friesland is er een vruchtbare bodem. Voor de presentatie van het album wordt toch uitgeweken na het thuisland van de Nederlandse blues. Harry Muskee is nooit verweg. In De Amer in Amen klinkt op 21 november de blues.