Loading...
Interviews 2016

The Courettes: Rock ’n Roll is the universele taal van onze tijd

GRONINGEN – Denemarken wordt deze editie van Eurosonic onder andere vertegenwoordigd door het vuige rock ’n roll duo The Courettes. Hedendaagse muziek die terug grijpt op al die heerlijke bandjes uit de jaren 50 en 60. The Courettes bestaan uit de Deen Martin Wild en de Braziliaanse Flávia Couri. Het stel zit in Aalborg midden in een verhuizing. Tussen de dozen en de meubels die allemaal hun plekje moeten hebben heeft vooral Flávia Couri het woord en vult Martin Wild aan. De conversatie vlot eenvoudig, ondanks de vele verschillende talen aan talen. Rock ’n Roll is the universele taal van onze tijd, stel het duo dat vooruit blikt op Eurosonic.

“We ontmoeten elkaar in Brazilië, werden verliefd en vormden een band”, geeft Martin Wild de ultra korte versie van het ontstaan van The Courettes. Flávia Couri fronst, kijkt eens opzij en vult aan “Die ontmoeting was in 2013. Martin met zijn oude band Columbian Neckties waren op toer als voorprogramma van mijn oude band Autoramas. De liefdesvonk sprong over en ik ben de liefde achterna gegaan en naar Denemarken verhuisd. We hebben onze platen, gitaren en drums op een hoop gegooid en zo zijn The Courettes geboren.” Met het gitaarspel van Couri en de sterke zang van de Braziliaanse en het drumspel van Wild is er een mooie combinatie ontstaan van jaren 50 trashy garagerock, gebracht met explosiviteit en humor. “We wilden beide graag door in de muziek. Ik heb er altijd van gedroomd om van mijn muziek te kunnen bestaan en die droom werd haalbaar op het moment dat we daadwerkelijk ook geld begonnen te verdienen. Om te kunnen bestaan van je passie is zo geweldig, zo’n privelege. Om elke keer weer dat podium op te mogen gaan om onze passie voor rock ‘n’ roll muziek te mogen delen. Het is een geweldige kick om op dat podium te staan. Het podium is de plek waar ik mezelf kan zijn, me kan uitdrukken en kan communiceren met anderen op een diepe, haast magische, manier. Een rock concert moet een katharsis zijn, een moment waarop mensen zich totaal vrij voelen, uit hun dak kunnen gaan, dansen en zich ongestoord kunnen vermaken”, vertelt Couri en nu vult Wild aan. “Op het moment dat Flavia en ik The Courettes vormden kwam het binnen handbereik om muziek full time te doen. De liefde en de liefde voor garage rock muziek doet me steeds weer dat podium opstappen.”

Voor beide zat de liefde voor de muziek er vroeg in. “Ik ben opgegroeid met mijn moeders verzameling singeltjes van The Beatles, Stones en The Doors. Mijn moeder vond het een geweldig idee dat ik ging drummen, zo kreeg ik mijn eerste drumset”, aldus Martin Wild en nu vult Flavia Couri aan. “Muziek is altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest.Mijn eerste herinneringen gaan over muziek. Als kind was mijn favoriete speelgoed een kleine xylofoon. Mijn ouders zijn geen muzikanten, maar op een dag ontdekte ik mijn moeders verzameling platen van The Beatles. Die dag veranderde mijn leven. Ineens viel alles op zijn plaats. In het zomerhuis van de familie vond ik op mijn elfde een oude gitaar. Mijn vader had die ooit aan mijn moeder gegeven, maar zij had nooit leren spelen. Ik begon gitaar te leren spelen met die gitaar en na een jaar kon ik een basgitaar kopen door te sparen van het geld dat ik meekreeg om op school eten te kopen. Al snel zat ik ook in mijn eerste bandje en heb sindsdien altijd in bands gezeten. Het was zo van nature, net of ik niet de muziek ontdekte, maar dat de muziek mij omarmde.”

Flavia Couri vervolgt: “Ik denk dat rock ’n roll de universele taal is van onze tijd. Neem Martin en miezelf als voorbeeld. We werden 10.000 kilometer bij elkaar vandaan geboren, maar ontdekten toen we elkaar ontmoeten dat we een platencollectie hadden die erg op elkaar leek en een zelfde culturele achtergrond. Je kan in Brazilië wonen of in Denemarken of Japan of IJsland, zodra je rock ’n roll speelt is er die connectie met anderen. Rock ’n Roll gaat over je verzetten tegen het systeem, jezelf ontwikkelen, over vrijheid, sex en over shakin’,rattlin’ and rollin’!” Wild gaat verder. “Ik had al jaren een heel grote behoefte om echte grarage rock te spelen. Nadat ik Flavia heb ontmoet ging het eigenlijk vanzelf. We hadden gelijk die klik over hoe het moest klinken en de liedjes.” De vrouwelijke helft van het duo neemt weer het woord als het gaat over het songwriting proces. “Meestal kom ik met een idee. Een riff of een melodie of wat akkoorden en dat laat ik aan Martin zien. Hij beoordeeld het dan en zegt soms “Dit is goed” of “Hier zie ik niks in”. De goede ideeén werken we in de studio dan samen uit. Meestal gaan onze liedjes over de liefde, maar soms ook over haat of onbezonnenheid of verbazen we ons over het leven”. Dan klinkt het diepzinnig van de Deense tak van het duo. “Liedjes ontstaan uit dromen en uit de oude Teisco.”

Het blijft toch een opmerkelijke combinatie het vurige Latijns Amerikaanse en het koele Scandinavië hoewel dat uiteraard stereotypen zijn. Toch werkt het. “Ik vertelde al dat Rock ’n Roll een universele taal is. Het maakt niet uit welk land of zelfs uit welk sterrenstelsel je komt. Ik hoop de dag nog mee te maken dat er op deze wereld geen grenzen meer zijn. Brazilië heeft een fantastische muzikale historie. Vooral in de jaren ’60 met Jovem Guarda en Tropicália stromingen en veel bijzondere en obscure garage en beat bands die mij nu ook nog beïnvloeden.

Binnenkort is het plan dat er een nieuw album van The Courettes verschijnt. Met producent Kim Kix wordt er hard aan gewerkt. “We hebben ook met Kim Kix gewerkt aan ons eerste album ‘Here are The Courettes’, We waren erg blij met het resultaat, dus het was vanzelfsprekend om nu weer met hem te werken, Ons doel is om ook nu weer rauwe en urgente go-go tunes met veel fuzz en wat pop melodieën met sixties vibes op de plaat te zetten. Het werken met Kim is geweldig. Hij heeft prima ideeën, hij is creatief, wild en sluit geen compromissen.” Martin Wild onderstreept de lofzang “Kim is de enige producer waar ik ooit mee gewerkt heb die er in is geslaagd om een oprecht klinkende geweldige garage rock plaat te maken. Het besluit om weer met hem te werken, daar hoefden we niet over na te denken.”

Eurosonic is de eerste keer dat we met The Courettes in Nederland optreden”, kijkt Flavia Couri reikhalzend vooruit. We hebben veel zin om wat van onze garage madness naar Eurosonic te brengen!!! We hopen dat veel mensen onze muziek waarderen en dat we genieten van onze show.” Ook voor Martin Wild is het de eerste keer, alhoewel… “Ik denk het wel ja, maar helemaal zeker ben ik niet. Ik hoop natuurlijk op een good time.“