Loading...
Interviews 2016

Elle Exxe doet het voor the love of the beat

GRONINGEN – ‘De nieuwe Britse popster’, het is het loodzware label wat om de nek is gehangen van de Schotse Elle Exxe, maar de jonge artieste ziet het als een aanmoediging en niet als een rem. Welk podium is dan beter om je te presenteren als Eurosonic? De dame die al jong met haar muziek het publiek opzocht op de straten van Schotland staat voor een Europese doorbraak, te beginnen in Groningen. De Schotse pleit haar zaak op 11 januari in Huize Maas.

“Mijn eerste muzikale stapjes waren het slaan met mijn handen op een piano,” lacht Elle Exxe. “Ik hield er van om me te laten met alles waar ik mijn handen op kon leggen. Boterkuipjes, chop sticks en de deur van de koelkast, alles was een instrument voor me. Ik moet mijn ouders tot wanhoop hebben gedreven toen we onze eerste computer kregen.. De zeven gratis audiotracks die er op waren geinstalleerd – vreselijke gedigitaliseerde versies van klassieke stukken en een video van de opening van de serie ‘Happy Days’ – heb ik constant afgespeeld. We kregen de digitale encyclopedie Encarta en die heb ik helemaal doorgespit op zoek naar muziek. Op mijn achtste ontdekte ik de saxofoon. Ik heb mijn school gedwongen mij toe te staan dat instrument te leren, ondanks dat ze me vertelden dat ik te klein was. Voor muziek heb ik altijd een grote appetite gehad. Voor elk kerstfeest en elke verjaardag vroeg ik iets muzikaals, zodat ik nog meer muziek kon maken. Ik gebruik nog steeds aparatuur die ik heb gekregen voor mijn dertiende verjaardag om liedjes op te nemen.”

Met zo’n enorme behoefte om te spelen en muziek te maken was de stap naar het optreden klein. Al snel stond de kleine Elle Exxe op straat te spelen in Edinburgh. “Je leert snel een heleboel als je op straat speelt. Je ziet zo veel verschillende mensen en weet al snel hoe je het publiek moet bespelen. Het dwingt je uit je comfort-zone en maakt je dapper. Het dwingt je ook om te blijven oefenen, want als je niet goed bent voorbereid sta je op straat voor gek en dat laten ze je weten.”

De vraag of de stap om het dan professioneel te gaan doen dan ook logisch was levert een enorme schaterlach op. “Ik weet niet of dat ooit een goed idee is geweest om zo mijn centjes te verdienen.” Dan weer serieus. “Ik doe het ‘ for the love of the beat’ en omdat ik graag mensen meeneem buiten hun eigen gedachtenwereld voor een moment en omdat ik graag meehelp een gemeenschap te bouwen waarin liefde en passie betekenis hebben. Muziek heeft mij ook door moeilijke tijden gesleept en ik wil die stem zijn die anderen helpt als zij het even niet meer zien zitten. Ik hou er van muziek te maken die mensen samenbrengt en waardoor ze in gesprek met elkaar raken. Ik wil dat de podia waar ik speel gevuld zijn en niet dat ik mensen van me vervreemd. Ik hou er dus van om muziek te maken waar mensen graag naar luisteren. Pop is fun en wordt niet beperkt door grenzen aan het genre. Je kunt het op zoveel manieren maken met invloeden van zoveel muzieksoorten. Het heeft alleen dat speciale element nodig van een catchy hook. Voor mij is popmuziek een vrolijke vrijheid.” Die vrolijke vrijheid komt niet altijd terug in de teksten van Elle Exxe. Serieuze en emotionele momenten in haar leven worden omgezet in liedjes. “Ik hou er van te schrijven over de ervaringen die ik in mijn leven meemaak. Dat kunnen ervaringen zijn van mezelf, maar ook wat vrienden meemaken. Ik tracht daarover eerlijk en ongekunsteld te schrijven. Hoe emotioneler iets is, hoe eenvoudiger, maar ook urgenter het voor mij is om er over te schrijven.

Op het podium is Elle Exxe een opvallende verschijning. Vooral haar outfits spelen een belangrijke rol in de show. “Naast de muziek is het ontwerpen van kleding altijd erg belangrijk geweest voor mij. Ik ontwierp al mijn jurken voor de schoolprom en mijn moeder maakte ze dan voor mij. Op het moment dat ik bezig was met mijn album en de shows om dat album te presenteren en alles wat daarbij komt kijken raakte ik geobsedeerd met contrast en tegenstellingen. De beste artiesten zijn diegene die ook wat controverse aandurven en mensen stimuleren een mening te vormen. Ik doe dat door één kant te tonen van een multi-dimensionale realiteit. Ik wilde een 2D beeld maken zodat mijn band op het podium eruit ziet alsof ze getekend zijn om mijn visie uit te dragen.”

Terug naar Schotland en wel naar Edinburgh de stad waar Elle Exxe opgroeide, haar eerste stappen zette in de muziek en die grote invloed op haar had. “Edinburgh is één van de leukste steden in de hele wereld”, klinkt het met passie en liefde voor de Schotse stad. “Het is een hele mooie plek gevuld met fun-loving people, verbazingwekkend lekkere maar vette gerechten en goedkope drank. De muziek is erg veranderd de laatste jaren. In de tijd dat ik er opgroeide werd er voornamelijk rock, metal en jazz gespeeld op de podia in de stad. Dit heeft me erg beïnvloed. Ik speel saxofoon en piano en hield er erg van om jazz te spelen in die dagen. De enige clubs waar je mocht komen voor je 18 jaar was programmeerden voornamelijk heavy-metal. Hier heb ik de agressie en passie vandaan die je terug vindt in mijn muziek. Edinburgh’s heeft inmiddels een veel wijder aanbod aan muziek. Er is veel dance tegenwoordig en ook de rap krijgt een vaste voet aan de grond. Ik zou het geweldig als Edinburgh ook nog wat meer de pop-scene zou ondersteunen en er ook voor deze groep nog wat meer mogelijkheden komen om op te treden”, geeft Elle Exxe de Schotse stad mee.

Echt in het oog sprong de zangeres met haar album ‘On Love Fuelled Hate’ dat ze recent uitbracht. Een prima ontvangen album. De opvolger van haar debuut EP die in 2015 op de markt kwam. “Ik ben erg trots op mijn album”, kijkt Elle Exxe bijpassend “en alles wat ik heb bereikt met dat album tot nu toe. Dat was ook mijn doel. Een album maken waar ik zelf trots op was of het nu commercieel een succes was of niet. Ik wilde ook iets maken met synergie en een doorlopend verhaal over het hele album. Ik ben super blij dat dat echt gelukt is. De reden daarvoor is dat ik graag wil dat mensen het album met aandacht beluisteren. De tijd nemen om het album van begin tot eind te beluisteren. Ik hoor heel vaak van mensen dat ze dat echt doen en dat is geweldig om te vernemen. De EP was een soort vingeroefgening voor het album. Het grootste verschil is dat het album ook als LP is uitgekomen. Het album heeft 14 nummers en is opnieuw geproduceerd. De nummers zijn gemixt door Joe Kearns en gemastered door John Davis.”

Dan is het tijd om vooruit te kijken. Elle Exxe staat te popelen om naar Groningen te komen. Ze heeft grote verwachtingen van Eurosonic. “Het is de eerste keer dat ik naar Nederland kom. Ik kan niet wachten! Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Ik heb van zoveel mensen geweldige dingen gehoord van Eurosonic. Ik heb via internet een kijkje genomen op het podium, Huize Maas, waar ik speel en dat ziet er fantastisch uit. Ik luister ook veel naar de playlist van Eurosonic en er treden zoveel fantastische artiesten op. It’s gonna be a blast”, besluit Elle Exxe voor wie het festival vandaag nog wel mag beginnen.