Loading...
Interviews 2014

Sväva heeft niet bewust gekozen voor dreampop

GRONINGEN – Het afzeggen van Wonder heeft op Podium Plataan tijdens Noorderzon een opening gecreeerd die is opgevuld door Sväva. De Friese formatie zal op 28 augustus in Groninger staan. Frontvrouw Bente Hout vertelt graag over haar muzikale drijfveren en de achtergrond van de formatie.

“Ik kom niet uit een muzikaal nest. Muziek werd wel gewaardeerd, maar veel verder dan een Paul Simon of een Joe Cocker ging het niet”, gaat Hout terug naar haar ouderlijk huis. “Ik ben dan ook wel eens jaloers als ik vrienden spreek die zijn opgegroeid tussen het vinyl van hun ouders en het complete repertoire van Bob Dylan, Neil Young of Tom Waits kennen. Dat zijn helden die ik pas op latere leeftijd heb leren kennen en luisteren. En nog steeds ken ik relatief weinig. Het muziek maken begon ook pas halverwege de middelbare school, toen ik min of meer per toeval ontdekte wel aardig te kunnen zingen en dat ook bijzonder leuk te vinden.”
Kreeg ze haar muzikale vaardigheden niet mee uit het ouderlijk nest, toch kreeg ze wel een grote en in de muzikale wereld erg bruikbare vaardigheid mee van huis uit. “Wel kom ik uit een heel taalvaardig nest. Wij halen ons gezamenlijk plezier uit woordspelingen, mooie boeken en gedichten en snelle, taalvaardige humor. Met schrijven begon ik dus al wel heel vroeg en tot op zekere leeftijd dacht ik journalist te willen worden, romans of poëzie te willen schrijven of voor een groot magazine te willen werken. Ook kunst trok me al heel vroeg aan. Mijn opa is beeldhouwer en mijn moeder maakt schilderijen, dat laatste doe ik ook al erg lang. In mijn toekomst zag ik dus in eerste instantie een combinatie tussen schrijven en illustreren voor me. Toch ging muziek me uiteindelijk meer trekken. Het interactieve aspect daaraan, denk ik. Het schrijven van iets dat ik vervolgens meerdere keren kan uitvoeren, kan aanpassen als ik dat wilde en kan laten horen aan mensen. Het losmaken van emoties en creëren van vraagstukken of reacties. Ik had het gevoel dat ik dat beter kon met muziek dan met kunst. Daarnaast ontdekte ik dat ik gek ben op aandacht en op optreden. Op een podium staan en dat alle ogen op mij gericht waren, dat vond ik prachtig.”

De muziek werd het voor Bente Hout en uiteindelijk Sväva. “Na een aantal muzikale projecten gehad te hebben in de soul- en pophoek, besloot ik auditie te doen op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Daar werd ik aangenomen en ontmoette ik in mijn introweek Michelle Hindriks. Een op het eerste gezicht verlegen meisje, waarmee het wel bleek te klikken en al snel besloten we samen wat te proberen in het oefenhok. Wat begon met een cover van José González, eindigde met ons eerste eigen nummer Ancient Mind. Een nummer dat nu, bijna drie jaar later, op de debuut-EP van Sväva staat. Na een jaar van schrijven en uitproberen, besloten we van ons duo Sväva een band te willen maken. We hebben dat met verschillende muzikanten geprobeerd te realiseren en uiteindelijk is dat met Olivier Copini en Jelmer Terwal gelukt. We kenden hen eerst nog niet goed, ze zaten beiden in een hoger jaar op de Academie en bleken geïnteresseerd te zijn in een nieuw project. Inmiddels zie ik deze drie mensen als mijn beste vrienden en kan ik me Sväva niet zonder één van hen voorstellen.”
De band is er dan, maar dan muzikale richting. Ook daarin werd het compromis gevonden. “We maken dreampop. Dat is niet van het begin af aan een bewuste keuze geweest. Michelle en ik zijn gaan schrijven zonder van te voren te bedenken welke richting de muziek op moest gaan, maar wel met een gedeelde interesse voor een bepaald soort bands. Beach House, Still Corners, Warpaint, Youth Lagoon… Uiteindelijk bleken al onze nummers erg dromerig te zijn, sferisch en leunend op het ineenstrengelen van galmende zanglijnen en melodische gitaarriffs. Om de muziek op basis daarvan dreampop te noemen, leek dus een logische keuze te zijn.”

“In ons tweede jaar op de Academie gingen Michelle en ik samen op reis. Die reis was een schoolproject, waarbij we naar Schotland vlogen en van daar uit terug gingen liften naar Nederland, via een aantal grote steden als Edinburgh, Manchester, Londen, Brighton en Parijs. In iedere stad spraken we af met lokale bands of singer-songwriters die we via Google of Facebook hadden gevonden en gecontacteerd, om met hen vervolgens binnen een aantal uren een nummer te schrijven en op te nemen. Al die opnames zouden dan uiteindelijk een lo-fi EP gaan vormen. Het project heette Mellow Leave Collective en is het meest leerzame project geweest dat ik ooit heb gedaan. Het heeft Michelle en mij ontzettend veel geleerd op gebied van assertiviteit, songwriting en netwerken. Daarnaast hebben sommige nummers die we tijdens die reis hebben geschreven de fundering gelegd voor nummers die we later met Sväva hebben uitgewerkt en heeft het avontuur zelf ons ontzettend geïnspireerd, tot op de dag van vandaag.”

Om als band verder te komen is een duwtje in de goede richting vaak handig. Een goede tip voorkomt dat je het wiel telkens opnieuw moet uitvinden. “Sinds mei volgen we het coachingtraject van Freesonica. We worden gecoacht door Geert van der Velde van The Black Atlantic en daarnaast zijn het boekingskantoor Wolf Atlas Bookings en manager Ton van der Werf erin betrokken. Het traject helpt ons enorm. We worden begeleid bij het opnemen en uitbrengen van onze EP en hoe we deze vervolgens gaan promoten. Daarnaast ondersteunt het ons als band op gebied van performance, netwerk en optredens.
Voor we bij Freesonica terecht kwamen hebben we zelf al een aardig rijtje optredens weten te regelen. We stonden in 2013 onder andere in EKKO, 013 en Tivoli en in 2014 op Eurosonic Noorderslag, Oerol en Welcome to the Village. Binnenkort staan de Sena Awards in de Melkweg op de planning, zijn we kwartfinalist van de Grote Prijs van Nederland en doen we mee aan Popronde. De meeste van deze dingen hebben we op eigen houtje weten te regelen en dat vind ik iets om trots op te zijn. Natuurlijk houdt het op eigen houtje kunnen regelen, met minimale ervaring, een keer op. Of in ieder geval zwakt het af en zijn we daarom erg blij dat Freesonica ons nu een steuntje in de rug biedt, ook bij het genereren van optredens.”

Vlak na Noorderzon zal de eerste EP van Sväva verschijnen. Een mooi verhaal, want de EP kan verschijnen dankzij het publiek. “In september brengen we onze eerste EP uit, ‘We Have Just The Life We Want’. Deze hopen we deels, maar het liefst volledig, te kunnen financieren met crowdfunding. Dit doen we op voordekunst.nl. Waarom we dit doen, is simpelweg omdat we als relatief jonge band zelf het geld niet hebben. Als we niet financieel gesteund worden, komt deze EP er pas over een aantal jaar en dat zou zonde zijn en ons te lang duren. We zijn namelijk helemaal klaar voor het uitbrengen van een EP. Vooral met de Grote Prijs en Popronde in het vooruitzicht, is het fijn als mensen ook eindelijk iets van ons kunnen krijgen en beluisteren.

We hebben de EP opgenomen met producers Ico Balt, Marcel Caron (Snoet & Smoel) en Johan Kooi. Het is een goede eerste EP, denk ik. Een viertal nummers dat goed laat horen wie we zijn en wat we doen. De EP is dynamisch maar blijft toch een geheel. De nummers zijn dromerig maar hebben wel ballen. We zijn er ontzettend trots op en benieuwd naar wat het uitbrengen ervan ons zal gaan brengen”, besluit Bente Hout.