Loading...
Interviews 2014

Mount Salem stapt Into the Void

LEEUWARDEN / CHICAGO – De liefhebbers die hun muziek graag stevig hebben opgediend hebben het festival ‘Into the Void – A journey into the swamps of stoner, sludge and doom!’ op 25 oktober al met bijbehorende letters in hun agenda geschreven. Tal van acts treden op, waaronder uit Chicago Mount Salem. De formatie van zangeres en organiste Emily Kopplin, gitarist Kyle Morrison, bassist Mark Hewett en Cody Davidson op drums is één van de hoofdacts in poppodium Romein in Leeuwarden. Emily Kopplin kijkt uit naar haar Friese optreden en vertelt over haar band.

“Alle bandleden waren al langere tijd bevriend voor het idee ontstond om een band te beginnen. We hadden eigenlijk allemaal wel in verschillende bandjes gespeeld, mar nooit met elkaar. Het begon eigenlijk met het idee om samen eens een jamsession te doen en dan eens elkaars instrumenten te bespelen. Iedereen zou dan eens wat anders bespelen dan normaal. Cody was gitarist, maar kwam zo achter de drums terecht en met Kyle ging het precies andersom. Die was drummer, maar kreeg een gitaar in handen. Mark, die nu onze bassist is, had van te voren ook als drummer gespeeld.” Het experiment beviel en Kopplin werd erbij gevraagd als zangeres. “Ik kocht een Korg CX3 orgel op Ebay, want we wilden een mooiere ronde sound.”
Met de line up compleet ontstaat dan de vraag, wat gaan we spelen. Doom en Stoner werd het. “We hadden geen vastomlijnd plan bij de start welke richting we muzikaal op wilden. De algemene richting was luid en heavy Rock & Roll. Eigenlijk hebben we allemaal een heel verschillende smaak in muziek en wat we spelen is een beetje de consensus hiervan, waar al invloeden van de individuele bandleden samenkomen. Zelf heb ik een heel gevarieerde muzieksmaak waar ik naar luister en die me persoonlijk beïnvloed. In mijn jeugd speelden mijn ouders thuis van allerlei muziek. Van classic rock via jazz tot en met alternatieve muziek uit de jaren 90 Ik ben jong begonnen met pianolessen. Op de middelbare school heb ik in de fanfare gespeeld en heb daar veel verschillende instrumenten leren bespelen. Daar ben ik ook in mijn eerste bandje terecht gekomen toen ik begon met zingen en liedjes te schrijven.”
In Leeuwarden begint een uitgebreide Europese tour voor Mount Salem. De band speelt in de loop van de tour ook nog in Rotterdam en daarnaast in tal van landen. “Het is de eerste keer dat we buiten de Verenigde Staten toeren en we zijn allemaal super opgewonden daarover. We hebben altijd geweldige verhalen gehoord van bands die een Europese tournee hebben gedaan. Nu is het onze beurt!”
De aandacht in Europa werd mede getriggerd door het album Endless dat eerder dit jaar verscheen op Cd en vinyl. “We hebben Endless eerst zelf uitgegeven als EP met zes liedjes. Vervolgens hebben we een platencontract getekend bij Metal Blade. Die maatschappij wilde Endless graag uitbrengen als volwaardig album door twee nummers toe te voegen en dus zijn we weer de studio in gedoken. We waren erg verrast van de positieve reacties op ons album. Eerst toen we het zelf uitgaven en later weer in de Metal Blade uitgave. Mensen waren heel stimulerend. We schrijven onze liedjes zelf”, aldus de met een glasheldere stem gezegende Emily Kopplin. “Het is altijd een groepsproces. Als we bij elkaar komen in de oefenruimte beginnen we met jammen met als start een riff. Iedereen speelt daar zijn eigen stukje bij en zo ontstaan onze songs. Soms heeft iemand thuis al een stuk voorwerk gedaan, maar meestal is het een organisch proces. Uiteindelijk schrijf ik vaak de tekst, terwijl de jongens de muziek in elkaar zetten. We zijn nu druk bezig met nieuw materiaal voor een followup. We zijn van plan dit op te gaan nemen in de wintermaanden na onze Europese toer. Het album zal dezelfde ‘vibe’ hebben als ‘Endless’, maar we zijn als band gegroeid in de tussentijd en dus zal het spel verbeterd zijn en de samenhang van de band is verder gegroeid, omdat we veel langer bij elkaar zijn als band. Wij hebben een supergoed gevoel bij de nieuwe liedjes en kunnen eigenlijk niet wachten om iedereen te laten horen waar we aan gewerkt hebben.”
Het publiek in Leeuwarden zullen in Europa de eerste gelukkigen zijn die hiervan profiteren. “Ik voel me zo’n geluksvogel om te kunnen doen wat ik doe en de kans te hebben zoveel geweldige mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken door het spelen van muziek. We houden ervan om iedereen te ontmoeten die de tijd neemt om naar onze muziek te luisteren of die onze concerten bezoekt. Dat betekend echt zo veel voor mij. Het is zo’n wonderbaarlijk gevoel dat we straks de oceaan oversteken en banden te smeden met verschillende mensen en culturen. Ik hoop dat het publiek in Leeuwarden veel plezier zal hebben om die ervaring met ons te delen.