Loading...
EurosonicInterviews 2020

SUAD: “Mensen moeten het voelen in hun hart en in hun botten”

HELSINKI – Aan het einde van het jaar zouden bands her en der in Europa normaliter blijde aankondigingen doen en de koffers klaar zetten. De wereld lag aan hun voeten te beginnen in Groningen op Eurosonic. De wereld ligt nog steeds aan de voeten van hen die een goed verhaal hebben via hun muziek, alleen de pandemische tijden vragen andere oplossingen. De koffers blijven op zolder en er moet een digitale reis gemaakt worden in de hoop dat met creatieve oplossingen ze toch hun vinger omhoog kunnen steken en de basis leggen voor de muzikale voorspoed in een hopelijk gezonde wereld die hopelijk al weer snel het nieuwe normaal is met concerten en festivals. Eén van de artiesten die zo haar zaak komt bepleiten met een showcase is de Finse SUAD. Suad Khalifa is de dame achter SUAD. Enkele jaren geleden bracht ze al de EP ‘The Call’ uit, maar ze werkte vooral met Finse en internationale bands. Nu is het tijd om zelf helemaal voor het voetlicht te treden. In de stijl van ESNS bewandelen we de digitale weg naar Helsinki om bij deze singer-songwriter met een Electro pop sound met bezwerende drums en imponerende synths om haar prachtige stem te ondersteunen.

We treffen Suad Khalifa in een contemplatieve bui. “Ik denk dat de vonk van de muziek altijd al in mij heeft gesmeuld en gelukkig is die gekoesterd en aangewakkerd toen ik opgroeide. Ik moet daarvoor mijn ouders enorm bedanken. Ik ben in groep drie in de muziek terecht gekomen. Ik speelde klarinet, viool en piano. Zingen deed ik ook heel erg graag. Uiteindelijk ben ik zang gaan studeren op het Pop & Jazz conservatorium. Ik heb eigenlijk altijd al wel geweten dat ik heel graag iets met muziek wilde gaan doen in mijn leven, maar er was ook altijd een stemmetje in mij die me vertelde dat dat misschien niet de meeste verstandige keus was. Ik heb andere opties goed overwogen, maar uiteindelijk realiseerde ik mij dat de verstandigste keus toch echt is doen waar je passie ligt. Juist op dat moment werd ik ook aangenomen op het conservatorium en sindsdien bewandel ik dit pad.”

Van de aanloop naar de muziek stappen we over naar de muziek zelf. SUAD haar muziek is te omschrijven als een mix tussen die typische Scandinavische sfeer vol van dat ijle en de weemoed van de duisternis met een fijne indie-pop/rock sound. Ze maakt prima gebruik van de moderne mogelijk heden van synths en met haar prachtige gepassioneerde zang voegt ze nog een extra laag toe. “Ik denk dat het er om draait dat je leert vertrouwen op je instinct over welke richting je wilt opgaan in de soundwereld. Ik ben zo blij met mijn fantastische band, die, zo ervaar ik het, deze smaak met mij deelt. Ik schrijf mijn liedjes heel intuïtief en de manier waarop varieert ook erg. Ik speel vaak vanuit mijn intuïtie op de piano en als ik dan voel dat er ergens een ‘soundwereld’ is die goed voelt, begin ik met het scheppen van de melodie en de tekst. Soms krijg ik een bepaald gevoel bij een onderwerp of bij een woord en begint de soundwereld daar om heen te draaien. Het is een soort van heel stil worden en luisteren naar je innerlijke stem. Soms vormen de liedjes zich heel snel, maar het komt ook voor dat ik een idee heb voor een song, maar het geruime tijd duurt voor het klaar is. Meestal heb ik helemaal geen onderwerp waar ik over nadenk, maar is er een emotie dat de aandacht vraagt en waar ik me mee moet bezighouden en voor mij is het schrijven van liedjes, denk ik, een manier om deze emoties te verwerken. Ik hoop dat mijn muziek voor zichzelf spreekt! Ik schrijf vanuit mijn eigen emoties en gevoel en hopelijk is er iemand die zich daarin herkent en daar ook weer wat aan heeft. De onderwerpen van mijn liedjes zijn vaak wat grimmig, maar je kunt er altijd een les uit leren, er spreekt hoop uit of een soort van opstaan uit de puinhopen gevoel. Het is een soort van boodschap van dat we in de goede richting gaan en evolueren tot de best mogelijke versie van onszelf.”

In haar biografie van Eurosonic staat een intrigerende zinsnede: “Als soloartiest nam ze haar tijd om te experimenteren. Een verhuizing naar Helsinki om muziek te studeren bracht uitkomst: Het hielp de singer-songwriter om haar stem te vinden als componist en muzikant”, lezen we op de site van ESNS. “Nee, nee schud ze. Ik ben verhuist naar Jyväskylä, dat is een universiteitsstad centraal in Finland om muziek te studeren. Na mijn studies ben ik terug gegaan naar Helsinki. Ik vind dat we een heel eerlijke en, ze maakt de leestekens in de lucht, “rugged & raw” type van underground scene hier hebben, wat heel inspirerend is. Mensen in Finland zijn heel eerlijk en het komt niet vaak voor dat ze zaken”, de vingers gaan weer de lucht in, “van een “sugarcoat” voorzien, dat is wel een kenmerk dat je vast kan merken in de muziek uit Helsinki. Belangrijk aspect van mijn tijd in Jyväskylä en wat me echt geholpen heeft om mijn eigen stem te vinden is het feit dat ik daar geen vrienden had om samen mee op te trekken. Ik had veel tijd voor mezelf, dus ben ik begonnen om mijn eigen nummers te schrijven. Eerder had ik al wel eens teksten voor liedjes geschreven, maar in die periode met mijn studie was ik elke dag omringt met muziek en muzikanten. Daardoor wist ik dat ik mijn eigen liedjes moest schrijven, zelfs ondanks dat ik altijd heb gedacht dat ik dat niet zou kunnen. Ik denk” peinst ze, “dat het was op het moment dat ik mijn eerste liedje klaar had. Ik realiseerde me dat dit het was wat ik wil doen! Zo blij en opgewonden was ik toen ik dat besefte, dat ben ik eigenlijk nog steeds”, lacht ze.

Nog een punt uit haar Eurosonic bio dat correctie behoeft. Er staat dat ze net haar album heeft uitgebracht. “Mijn debuutalbum komt uit in januari 2021 hoor! Ik heb me ten doel gesteld met dat album om een samenhangend geheel te maken met alle liedjes en ik heb het gevoel dat ik daar in ben geslaagd. De songs die ik voor het album heb geschreven hebben aanverwante thema’s. Ik heb me dit goed gerealiseerd toen ik de liedjes uitzocht die op de plaat een plek zouden krijgen.”

Een plaat uitbrengen rondom Eurosonic is uiteraard altijd erg handig om de aandacht te vangen. Toch is ook de live ervaring heel voornaam bij dit showcase festival. Suad Khalifa klinkt een beetje sip. “Ik hou zo van die interactie tussen het publiek en de band. Spelen, delen en dat gevoel van saamhorigheid is zo’n geweldige ervaring.” Dat zal dit jaar niet gaan, maar digitaal zal SUAD vast ook een succes zijn. “Ik heb zakelijk niet echt verwachtingen. Ik hoop dat we dat magische moment van samen op het podium spelen kunnen vangen en delen. Ik hoop dat de mensen die kijken dat voelen in hun hart en in hun botten. Ik heb het geluk een geweldige band te hebben, dus verwacht van ons wat goede, organische en hartverwarmende rock”, besluit Suad Khalifa met een enthousiaste uitroep. De komende periode zal meer duidelijk worden hoe en wanneer deze showcase van SUAD te zien is tijdens Eurosonic.