Loading...
Interviews 2015

Shishani: “Een goede tekst voelt eerlijk aan”

GRONINGEN – In Pakhuis Hamburg in Groningen staan op 24 januari twee formaties op het podium voor het goede doel. Roos Galjaard organiseert haar benefietavond ‘Shelter in the Shade VI’. Deze keer gaat op de opbrengst naar aidswezen in Swaziland. Een uitermate goed doel. Optredens zijn er van Scotch met hun party folk uit Dordrecht en uit België komt Shishani. Achter Shishani steekt wereldburger Shishani Vranckx. Geboren in Namibië uit een Belgische vader en moeder uit dat Afrikaanse land groeide ze op in Afrika en Europa. Deels zelfs in Groningen. Inmiddels is Shishani een gevestigde naam als soulvolle singersongwriter en als het goede doel alleen niet reden is om te komen kijken, dan is het optreden van de Belgische dat zeker toch wel. Shishani vertelt graag over Afrika, muziek en haar boodschap van respect.

“Ik ben betrokken bij ‘shelter in the Shade’ via Roos Galjaard,” vertelt Shishani Vranckx “Roos schreef mij aan of ik geïnteresseerd was om hier deel van uit te maken. Aangezien ik betrokken ben bij verschillende ‘social upliftment’ projecten in Namibia, wilde ik graag ook in Nederland bijdrage leveren aan zoiets.” Extra leuk is dat natuurlijk als dat in een stad gebeurt waar ook de eerste muzikale uitingen werden gedaan. “We hebben een aantal jaar in Groningen gewoond. Ik ben in Groningen naar school gegaan. Eerst de basisschool en middelbare school. Daarna 2 jaar Prins Claus conservatorium. In Groningen heb ik mijn eerste voetstapjes als jonge muzikante gemaakt, mijn eerste eigen bands opgezet. Later heb ik mijn vleugels gespreid en ben de weide wereld in gevlogen.”
Dat Shishani in de ‘muziek’ terecht kwam is geen verrassing. “Ik kom uit een muzikale familie. Mijn Belgische vader is muziek fanaat, autodidact in klassiek piano. Mijn half broer is Ernst Vranckx een gekende Belgische jazz pianist en componist. Sinds mijn vierde zat ik op muziek les.”

Wat opvalt bij Shishani is haar tekstwerk. Mooie teksten met een duidelijke boodschap. Niet voor niets werd ze al onderscheiden in ons land met ‘Mooie Noten prijs’, juist ook voor haar betekenisvolle teksten. “Een goede tekst voelt eerlijk aan; vanuit een moment van helderheid en eerlijkheid gekomen. Het leven is wat mij inspireert. Ik deel verhalen en boodschappen die ik de moeite vind om te delen via mijn muziek. Vaak een reflectie van wat er in de maatschappij om ons heen gebeurt. Simpel gezegd is mijn boodschap: respect voor onszelf en anderen. Sta open voor de magie van het leven. Veroordeel niet, probeer de ander te begrijpen en en probeer het beste uit jezelf en het leven te halen. Respect nature, she is our mother. and lets share the beauty of life!’

De doorbraak van Shihani was er het eerst in Afrika. In haar geboorteland Namibie kregen de soulvolle klanken waardering. Een optreden in de 2011 Namibian Annual Music Awards werd een jaar later gevolgd door de winst in de Last Band Standing (live band) competition, prestigieuze optredens en op de 2013 Namibian Annual Music Awards viel ze met haar singel ‘Minority’ twee keer in de prijzen. “Ik ben in Namibië geboren ik heb mijn eerste muzieklessen daar gevolgd. Vervolgens heb ik in Nederland en België gewoond en ben weer terug gekeerd naar Namibië. Elk land, elke plek heeft unieke ervaringen en mogelijkheden. Namibië inspireert me In mijn ervaring is er een groot verschil tussen de hardheid van het leven vergeleken met de ‘comfortabele’ leefstijl in Nederland. Life is intens. Nederland bied mooie kansen tot samenwerking met mensen uit de hele wereld en dat is heel verrijkend.” Het werk van Shishani spreekt de Namibiërs duidelijk aan. “In Namibië ‘voelen’ de mensen waar ik het over heb als ik het heb over gelijke rechten, vervuiling, corruptie en dat soort onderwerpen. Het leeft, mensen geven die energie terug tijdens optredens. Ze prijzen me om het spreken over deze onderwerpen. In Nederland zijn de reacties over het algemeen – behalve een paar individuen – minder intens, omdat mensen misschien niet direct in contact staan met of zich bewust zijn van de schrijnende realiteit om ons heen. Het staat wat “verder van eigen bed “ in Nederland. De reacties zijn anders, het leven is anders hier. Comfortabeler. Er heerst minder paniek over de wereld om ons heen, er is minder drang om verandering te brengen. Zo voelt het althans.” Dan is de cirkel rond, want bij Shelter in de Shade gaat het juist om verandering. In dit geval in het leven van aidswezen in Swaziland. Met haar optreden hoopt Shishani bij te dragen aan die verandering. Dit keer alleen, hoewel ze ook vaak met een band optreedt. “Ik treed zaterdag solo op. Ik heb geen voorkeur over hoe ik optreed, ik hou van muzikanten en er is niks leuker dan samen spelen. Maar solo voelt het persoonlijker, directer.”