Loading...
Interviews 2015

Sarah McQuaid lanceert nieuw album met concert toer in Nederland

STEENDAM – De Internationale folkster Sarah McQuaid heeft een nieuw album. Deze krijgt zijn internationale doop in Nederland. Op het eerste concert van de tournee om haar nieuwe album te promoten op 6 maart in Steendam ziet ‘Walking into White’ het levenslicht als op het bekende muziekpodium ‘Peter en Leni’ het album integraal wordt uitgevoerd. Daarna gaat McQuaid op tournee en heeft concerten in onder andere Diever.

“Eigenlijk wilden we niet echt het album officieel ten doop houden”, vertelt McQuaid thuis in het Engelse Penzance aan de Kanaalkust. “We wilden het geld dat daar voor nodig is graag aan het album besteden. Het eerste optreden dat we boekten voor 2015 was in Podiumcafé Peter en Leni in Steendam. Peter van Zeijl stelde voor dat dit het officiële moment zou worden waarop het album zou worden gelanceerd. Die kans greep ik met beide handen aan. Peter heeft de kennis door zijn ervaring als radiopresentator, concertorganisator en in de horeca om dit te organiseren. Peter en Leni is ook een ideale plaats om het te doen. Het is een heel mooie en gezellige plek om op te treden en Peter en Leni zijn heel hartelijke uitbaters. We hebben de afgelopen vier jaar met ze gewerkt en vorig jaar bij hun opgetreden Hun podium voelt een beetje als thuis. Ik kijk erg uit naar het concert. Voor de pauze ga ik het album live uitvoeren. Nummer voor nummer. Dat wordt nog een hele toer om dat ook technisch voor elkaar te krijgen. Na de pauze speel ik mijn ‘greatest hits’ van voorgaande albums. In de overige concerten deze tournee zullen de nummers van ‘Walking into White’ uiteraard ook een voorname plek innemen.”

Sarah McQuaid is een beroemde naam binnen de folk. Haar vorige album ‘The Plum Tree and the Rose’ staat bijzonder hoog aangeschreven. Het nieuwe album gooit toch het roer om. “Mijn vorige drie albums zijn geproduceerd door Gerry O’Beirne en daar was ik erg blij mee. Echter het was tijd, zo hebben we in wederzijds overleg besloten, dat er eens een andere producer naar mijn muziek keek. Het was goed om mij uit mijn ‘comfortzone’ te halen, me uit te dagen en mijn muzikale horizon uit te breiden. Ik dacht er al een poos aan om eens met Adam Pierce te werken. Niet alleen een familielid van mij, maar ook iemand die ik als producer erg bewonder. Hij heeft dit album geproduceerd samen met Jeremy Backofen. Ze musiceren beide ook op dit album naast verschillende andere gastmuzikanten. En natuurlijk speelt mijn manager en geluidsman Martin Stansbury mee. Dit album heeft een hele ander geluid en sfeer dan mijn voorgaande albums. Maar op de een of andere manier is het erg authentiek, erg ‘mij’ en staat het album heel erg dicht bij me naar mijn gevoel. Het is erg persoonlijk en een erg emotioneel album. Ook is het een eenheid, omdat we er in geslaagd zijn om het album in de Verenigde Staten in drie weken op te nemen en te mixen.”

In het verleden heeft Sarah McQuaid bewezen een uitstekende liedjes schrijfster te zijn. Dat staat ook nu aan de basis van het nieuwe album, de kwaliteit van haar composities. “Al mijn liedjes beginnen met een ‘beeld’. In het bijzonder een beeld dat werkt als een metafoor, bijvoorbeeld het lied ‘Yellowstone’ dat geïnspireerd is door de angst van mijn zoon voor de gigantische ondergrondse vulkaan in dat park in de Verenigde Staten. Als die gaat uitbarsten, wordt dat niet een kettingreactie met nog veel meer vulkaanuitbarstingen? Bij mij riep dat de gedachte op dat het een beetje is zoals we ons allemaal voelen bij elke gevaarlijke situatie die verborgen ligt, maar zich ieder moment kan openbaren. Je weet niet wat er achter weg komt. Ik heb ook drie nummers geschreven die zijn geïnspireerd door de jeugdboeken serie “Swallows and Amazons” die ik voorlas aan mijn zoon. De titeltrack ‘Walking into White” is daar één van. In het boek verdwalen twee kinderen in een moeras en komen ze terecht in dikke mist en ook nu dacht ik: zo voel ik mij ook soms. Ik weet niet wat mij wacht en of ik in de juiste richting in het leven ga.”

De komende tour en het nieuwe album hebben een duidelijk doel. Bekend is Sarah McQuaid al bij de folkliefhebbers, maar nu wil ze met haar werk ook een breder publiek aanspreken. “Het is een beetje scherper en moderner dan mijn vorige albums. De eerste recensies zijn erg positief en voorspelen dat dit album niet alleen de folkfans, maar ook een veel breder publiek zullen aanspreken. Ik hoop dat ze gelijk hebben” lacht McQuaid. Haar huidige tour begint in Nederland en brengt haar in België en Duitsland. Daarna tourt ze in Groot Brittannië en Ierland en daarna volgt vast en zeker de rest van de wereld. “Ik hou er van om op te treden. Je hebt de energie van een publiek nodig om een bepaald niveau te halen. Ik vind het ook zo leuk om overal ter wereld mensen te ontmoeten en ik heb overal al zoveel vrienden gemaakt tijdens tournees. Elk publiek is verschillend, zelfs binnen een land. Amerikaans publiek is erg uitgesproken. Ze laten hun goedkeuring horen. Een Engels publiek is meer gereserveerd en ze klappen zo beleefd dat je je afvraagt of ze het nou menen of niet, maar komen dan naar je toe en kopen zoveel van je CD’s dat je wel wordt overtuigd dat ze het leuk vonden. Nederlanders en Belgen zitten daar wat tussen in, maar ook dar tref je heel verschillende zalen. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik naar zoveel plaatsen mag reizen en daar mijn muziek mag spelen. Dat zou ik niet willen ruilen voor wat dan ook in deze wereld.”