Loading...
Interviews 2014

Sharon van Etten: “Ik was er zat van andermans liedjes te zingen”

GRONINGEN – Terug naar Nederlandse bodem komt Sharon van Etten. Haar familie komt van oorsprong uit onze kikkerlandje en in de komende Europese tour komt ze terug naar het land van haar voorvaderen voor een drietal optredens. Eerst staat Van Etten in Den Haag. Op 20 november komt ze naar Groningen voor een optreden in Vera met Marisa Anderson in het voorprogramma en daarna treedt ze op in Utrecht voor ze een trektocht door Europa maakt met haar muziek. Voor vertrek naar Europa vertelt Van Etten nog enthousiast over de komende tour.

“Ja, heel lang geleden zijn wij van Nederlandse komaf. Maar ik heb geen familie meer in Nederland hoor”, lacht Van Etten. In die zin is haar bezoek speciaal, maar niet uitzonderlijk en ze trad al vaker op in ons land. Twee jaar geleden kwam ze ook al naar Vera, toen ook met Marissa Anderson. Van Etten werkt zich langzamerhand op naar de Eredivisie van de popmuziek. Haar eerste album ‘Because I Was in Love. Yesterday ‘ verscheen in 2009 en elk volgend album verschafte Van Etten een groter podium en meer belangstelling. Voor haar derde album ‘Tramp’ was ze twee jaar geleden in Groningen en nu is de aanleiding het verschijnen van haar vierde album ‘Are we There’. De oorsprong ligt echter nog ver voor 2009. “Mijn familie bestaat uit echte muziek liefhebbers. Hij had een enorme collectie Lp’s, nog echt vinyl dus. Zelfs de platen waar hij naar luisterde als kind had hij nog. De Rolling Stones. Beatles, de Kinks en natuurlijk Tom Petty, Bob Dylan, Byrds en de Everly Brothers. Daar luisterden we naar. Mijn beide broers gingen beide drummen. Overal waar ze optraden ging ik mee. Ikzelf ging zingen in het koor en bij musicals, maar op een gegeven moment werd ik er zat van om andermans nummers te zingen en ben ik zelf begonnen met het schrijven van liedjes en optreden. Ik ben solo begonnen en heb voor ik mijn eerste album opnam eigenlijk niet met anderen gespeeld. Dat album werd geproduceerd met Greg Weeks en met hem ben ik toen eens kritisch door mijn liedjes gegaan en hebben we het kaf van het koren gescheiden. Greg stelde me voor aan Brian McTear die een studio heeft in Philadelphia. Hij begon toen net met het Weathervane Project.’ Het Weathervane Project is door McTear op gezet om muziek die het verdiende gehoord te worden een stimulans en podium te bieden daar waar de muziekindustrie zich juist steeds meer terugtrok uit niet direct lucratieve projecten. “McTear vroeg of ik de eerste wilde zijn in de ‘Shaking Through’ serie. In de serie wordt de geboorte van een lied getoond. Op dat moment heb ik mijn vrienden Jeffrey Kish, Cat Martino, Jessica Larrabee en Andy Laplant gevraagd om me te helpen om het liedje ‘Love More’ verder mee uit te werken en om het samen op te nemen. Ik heb zo’n geweldige tijd gehad met Brian McTear dat ik hem heb gevraagd om mijn volgende album ‘Epic’ met hem op te nemen. ‘Love More’ is één van de liedjes op dat album. Nadat het album verscheen kreeg ik hulp van Doug Keith. Hij heeft me bij de hand genomen, want ik was zo zenuwachtig om een band samen te stellen. Keith heeft me daar mee geholpen en daar ben ik hem dankbaar voor. Sindsdien is de band echt zich gaan ontwikkelen en we groeien nog elke dag.”

De liedjes van Van Etten staan te boek als indie folk met de nadruk op harmonieen. Ze heeft een intrigerende stem. Een stem die wel eens beschreven is als instaat om een bar vol dronken lui stil te krijgen. In haar muziek rekent de zangeres af met haar geesten uit het verleden. “Ik schrijf liedjes als therapie. Als ik het zwaar heb in mijn leven, juist dan schrijf ik. De liedjes zijn dan ook ‘heavy’.” Zo blijkt dat uit haar in het verleden zo ongelukkige liefdesleven toch wat moois kan ontstaan. De liefdesliedjes van Van Etten hebben niet noodzakelijkerwijs een happy end.

Bij de opnames van Tramp had Sharon van Etten de hulp ingeroepen van leden van The National en van Beirut. ‘Vrienden die het samen leuk vinden om een album op te nemen,’ noemt de artieste het zelf. Ook bij ‘Are we There’ heeft ze hulp van vrienden uit Shearwater, de Lower Dens en het Efterklang. Het heeft een album opgeleverd dat goed ontvangen is. “So far, so good”, stelt Van Etten. “De liedjes voelen prima aan tijdens optredens en dat maakt het lekker spel,en en ik denk dat het publiek dat aanvoelt en daarin meegaat. Ik kijk erg uit naar het optreden in Vera. We hebben al veel vaker in Nederland opgetreden en we hebben het altijd naar onze zin. We hebben daarnaast een Nederlandse tourmanager en geluidstechnicus. We hebben zoveel plezier in het spelen en we worden beter en beter. I can’t wait to come back!’