Loading...
Interviews 2014

Jesse Hanson: “De viool is een onderdeel van mijn identiteit”

Foto: Nick DiNatale Photography

GRONINGEN – Dit jaar won Jesse Hanson de ‘2014 Singer Songwriter award’ van wearelistening.org. Een prachtige stimulans voor de nog erg jonge Amerikaanse die op dit moment bezig is met een concertreeks door Europa. Dat doet Hanson samen met Siv ( Siv Jacobsen), een Noorse singer songwriter. Op 6 september doet het duo Groningen aan in het kader van de concerten georganiseerd door Wishfulmusic. Vanuit Duitsland vertelt de Bostonse over haar tour en plannen en over haar liefde voor de viool.

“It’s going GREAT!”, jubelt Jesse Hanson met stemverheffing over haar huidige tour. Dit is mijn eerste Europese tour als singer songwriter. In heb in het verleden met een orkest een aantal optredens in Engeland verzorgd, maar dat is heel wat anders en telt niet in dit kader. Tot nu toe hebben we vooral opgetreden in Duitsland en dat is niets dan ‘awesome’ geweest.
Siv en ik hebben elkaar leren kennen in Boston. Ze studeerde aan het Berklee College of Music en ik woon in die buurt. Ik ben naar een optreden van Siv geweest en heb haar nadien een berichtje gestuurd omdat ik zo in de ban was van haar en haar muziek. Zo zijn we in contact gekomen en de rest is geschiedenis, zoals ze dan zeggen. Voor de optredens hebben we een mooi systeem. Ik open het optreden en doe eerst een set met mijn eigen nummers en dan neemt zij het over en speel ik viool om haar te begeleiden. Ik denk dat onze muziek erg goed samengaat, ondanks dat we heel verschillende stijlen hebben. Het komt er erg goed uit in ieder geval.”
Voor haar loopbaan in de popmuziek heeft Jesse Hanson een degelijke opvoeding in diverse soorten muziek gehad. Klassiek, fanfare en dat heeft ze van huis uit meegekregen. Ze speelt dan ook diverse instrumenten. Naast de viool, speelt ze onder andere gitaar en trompet. “Mijn muzikale achtergrond is een strict klassieke leerschool op de viool. Mijn ouders zijn erg muzikaal en wilden graag dat ik één instrument goed leerde bespelen. Ik heb daarom zo’n veertien jaar privé vioolles gehad. De viool is dan ook erg belangrijk voor me en is een onderdeel van mijn identiteit”
Na haar fanfare tijdperk op ‘highschool’ kwam Hanson in ‘The Burnsides’ terecht. Haar eerste schreden op het gebied van de popmuziek. Het spelen met The Burnsides was zoveel plezier. Daarin heb ik zoveel lol gehad. Ik hou er van om in bands te spelen. Op dit moment heb ik naast mijn solowerk ook nog een band genaamd ‘Jesse Hanson & The Foundation’. Het kan erg bevrijdend zijn om met veel muzikanten samen muziek te maken. Ik ben een mensen mens, dus ik hou er van.”
Toch ging Hanson na haar Burnsides’ periode ook solo. Ook dat bleek uitstekend bij haar te passen, gezien haar onderscheiding. Dan is het gebruik van loop apparatuur een oplossing om meer muzikale mogelijkheden te hebben. In de Verenigde Staten maakt Hanson hier veel en graag gebruik van. “Thuis gebruik ik het loop station vooral om met mezelf viool te spelen bij optredens, dat is een fantastische mogelijkheid. Helaas heb ik geen kans gezien de apparatuur mee naar Europa te smokkelen, maar thuis gebruik ik de loop zo’n 30 procent van een optreden. Het is dus normaal een heel belangrijk onderdeel van een gig.”
Naast haar eigen werk is Jesse Hanson ook vaak te horen als studiomuzikant op andermans werk. “Need strings? – Get a whole string quartet in one.” is haar leuze. Zo werkte ze voor tal van collega’s in heel verschillende genres. Ik vind het geweldig om voor anderen als studiomuzikant te werken. Het is een geweldige manier om mijn netwerk uit te breiden. Ik heb medt geweldige artiesten gewerkt die vrienden zijn geworden en met wie ik samen optreedt.”
Haar eerste album verscheen vorig jaar. Op “Back to Boston”laat ze haar kunnen zien. Een album dat veel geprezen wordt. “Back to Boston”is nu zo’n anderhalf jaar geleden verschenen. Het album doet het erg goed. Vooral in Europa is het heel erg goed ontvangen, wat natuurlijk geweldig is. Ik werk nu aan een opvolger. Als ik na de tour weer thuis ben, ga ik haast achter zetten, zodat ik het project snel kan afronden als ik terug bent in de States.”Maar voor ze in de States is moet ze eerst nog samen met Siv in Groningen optreden en staan nog data op de agenda voor optredens in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken.