Loading...
Interviews 2016

Senna Black komt met EP

LEEUWARDEN – Haar geboortehuis staat in Leeuwarden en hoewel ze inmiddels in Utrecht woont is de Friese hoofdstad toch de centrale plaats in haar EP release tour. Nog voor de EP is verschenen staat ze in Noarderwyn bij Willem Waldpyk van de Friese omroep en vervolgens in cafe Karma op de 27ste januari en dan volgt de rest van het land, met onder andere twee optredens in Groningen. Achter Senna Black schuilt de ervaren zangeres Sanne Hoeksma die na vaak bij anderen te hebben gezongen nu met eigen werk komt en zelf in de spotlight treedt.

“Op 20 januari kom de EP The Recordings of Senna Black”, vertelt Sanne Hoeksma enthousiast. “Deze EP met vijf liedjes is bedoeld voor iedereen om kennis te laten maken met Senna Black. Het opnemen en uitbrengen van een EP is al een droom op zich die in vervulling is gegaan. Het zelf schrijven,arrangeren en produceren van een cd is een fantastische ervaring geweest. Ik kan niet wachten om straks met de band op te treden voor publiek en dat is wat ik zoveel mogelijk wil doen het komende jaar. Er staan al een paar hele mooie optredens en projecten voor voor de deur en dat kunnen er alleen nog maar meer worden. Al van jongs af aan ben ik een muziekbeest geweest. De doorslag om artiest te worden was er vanaf het moment dat ik als klein meisje mijn eerste solo zong. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd en dat doen ze nu nog steeds. Mijn muzikale reis kent al verschillende wegen. Zo ben ik ooit als zangeres begonnen in het Friese zangtrio Three-ality, heb ik gestudeerd aan de FrankSanders musical academie in Amsterdam en uiteindelijk mijn laatste studie afgerond aan het conservatorium van Utrecht. Welke keuze ik ook maak in mijn leven, het sluit altijd aan op mijn passie voor muziek.”

Senna Black brengt een mooie mix van pop, singersongwriterwerk en blues. De eerste opnamen klinken bijzonder aansprekend met de fraaie zang van Hoeksma centraal. “In 2012 ontmoette ik mijn vriend en tekstschrijver David Draaisma. Uit onze relatie ontstond een liefdevolle samenwerking. Een lied begint bij mij met een melodie die in mijn hoofd zit. Vervolgens kruip ik achter mijn piano en vind ik er de juiste akkoorden bij. Op deze manier schrijf ik soms wel vijf of meer melodieën op een dag. Elke melodie wekt een ander gevoel op. Door met David hierover te praten en te fantaseren komen we op de meest uiteenlopende onderwerpen. Muziek maken heelt en betekent veel voor me. Vooral als het gaat om het verwerken van indrukwekkende gebeurtenissen. Iedereen komt ze tegen en krijgt te maken met mooie en minder mooie periodes in hun leven. Hieruit is de naam Senna Black ontstaan. Senna staat voor waarheid en licht, Black staat voor de rauwe kanten van het leven. Toch zing ik niet alleen over mijn eigen ervaringen. Ik raak net zo veel geïnspireerd door de mensen om mij heen die dicht bij mij staan, die ik tegenkom of die ik zie op straat. Waarom er sterke blues invloeden in mijn werk is verworven is eigenlijk heel erg vanzelf gegaan. Mijn stem leent zich nou eenmaal het best voor dit genre. Een stijl waarin de emotie in de stem voorop ligt en waarin rauwe en scherpe klanken als schoonheid worden beschouwd. De liedjes hebben soms diepe onderliggende boodschappen en lenen zich daardoor perfect voor de blues.”

Naast en met Senna Black doet Sanne Hoeksma ook nog een aantal andere projecten. Zo stond ze de afgelopen tijd onder andere met ‘The Pinkfloyd Project’ en recent bij de gospellavond van Elske DeWall in Neushoorn. “Vroeger in Three-ality en nu ook als Senna Black werk ik vaak samen met andere artiesten en ik zal dat ook altijd willen blijven doen. Ik vind het super interessant en vooral nu ik zelf er ook voor heb gekozen om met mijn eigen werk naar buiten te treden, leer ik er enorm veel van door een beetje af te kijken hoe andere artiesten het doen die al wat verder zijn.” Ook een belangrijke factor die de huidige stap mogelijk maakt is de rust die ze gevonden heeft in Utrecht. “Ik ben een flinke reiziger geweest de afgelopen jaren. Ik bedoel daarmee dat ik binnen acht jaar in vijf verschillende steden in Nederland heb gewoond en zeven keer ben verhuist. Ik woon nu drie jaar in Utrecht en de rust van het niet hoeven te verhuizen doet me goed als schrijver. Ik vind het belangrijk om een thuis te hebben waar ik mij kan terug trekken en waar ik mijn ideeën en muziek kan uitwerken tot iets moois. Inspiratie haal ik uit alles wat ik meemaak en wat ik zie in de wereld om mij heen. Senna Black voelt als een nieuw hoofdstuk in mijn muzikale leven. Een compleet nieuw avontuur staat voor de deur en alles is mogelijk. Ik ben op mijn gelukkigst wanneer ik zing en mooie muziek maak en dat is wat ik wil blijven doen de rest van mijn leven. Ik hoop dan ook dat ik vanaf nu over een jaar alles kan laten vallen voor mijn muziek en daar helemaal van kan leven. Nog een grote droom van mij is een road-trip naar Amerika om daar met mijn band al reizende op te treden en mijn album op te nemen. Wie weet dat dat in 2017 gaat gebeuren. Like a never ending story, this musical journey never ends…”, besluit Senna Black.