Loading...
Interviews 2016

Celine Cairo stelt zich voor in De Amer

AMEN – Een laatbloeier wellicht, maar wel één die snel en krachtig aan het singersongwriter firmament is verschenen. Op 2 januari treedt Celine Cairo op in De Amer in Amen. Bij die gelegenheid komt ze samen met Yori Swart en worden ze voorgesteld door Leonie Jansen. Cairo weet op de ochtend voor het concert nog tijd te vinden om te vertellen over deze samenwerking, maar ook over werken met Fink en haar nieuwe album. Celine Cairo stelt zich voor kortom.

“Ik vind het heel leuk dat Leoni me hiervoor vroeg”, vertelt Celine Cairo over het concert in De Amer, waar Leoni Jansen op basis van haar kenis en ervaring twee jonge artiesten selecteerde en daarmee op tour gaat en ze zo een kans geeft die ze anders misschien niet zouden hebben gehad. “We kennen elkaar al langer en ze is een goede vriendin geworden. Ze is natuurlijk van een andere generatie, maar we hebben veel meer gemeen dan je zou denken. Ze stimuleert me enorm en kan als een zorgzame mentor met me mee kijken. Superleuk dus om met haar op het podium te staan”, glundert Celine Cairo. Het is niet voor het eerst dat ze met gerenommeerde namen de samenwerking zoekt. Dotan vroeg haar mee op toer en ook van Fink stak ze veel op. “Ik leer superveel door te praten en muziek te maken of te laten horen. Bijvoorbeeld Fink – hij heeft mijn vorige EP geproduceerd – heeft me geleerd dat songwriting vaak gaat over met minder woorden meer zeggen. Ook een les van Fink is dat ‘delivery’ superbelangrijk is. Ik geloof dat alle artiesten elkaar dingen leren en elkaar kunnen inspireren. Als je de juiste mensen hebt kun je samen harder groeien, dat is een van de mooie dingen van dit vak”, aldus Cecile Cairo.

“Ik schrijf meestal vanuit m’n gitaar, ik begin heel klein met een melodie of een paar akkoorden”, gaat Celine Cairo door op het onderwerp liedjesschrijven in haar Amersterdamse onderkomen als ze langzamerhand zich gereed begint te maken voor de reis en het optreden in Amen. “Door lang te spelen en spontaan dingen te zingen ontdek ik soms iets moois. Als ik dat gevonden heb bouw ik van daaruit verder. De onderwerpen rollen er dan vanzelf uit, het zijn de dingen die dan rondspoken in mijn hoofd. Dat kan van liefde tot eenzaamheid zijn, of bijvoorbeeld een sterk verlangen naar een ander leven. Het is in elk geval bijna altijd autobiografisch.” Je zou dan denken dat de bruisende metropool Amsterdam genoeg inspiratie gaf, maar dat ontkent Cairo. “Niet per se is Amsterdam voor mij stimulerend, als kind schreef ik veel liedjes als ik op vakantie ging. Juist in een andere omgeving ga ik vaak ‘open staan’. Dat was ook een van de redenen om mijn album in Los Angeles op te nemen. Een magische beleving, op allerlei fronten. Ik geloof heilig dat je dat erin terughoort.”

Celine Cairo is pas laat tot het besef gekomen dat het muzikale pad, haar levensweg was. “Het is voor mijn gevoel heel geleidelijk gegaan. Ik vond zingen altijd al leuk en begon op m’n 11e met zangles. Na de middelbare school ben ik pas gaan zingen voor publiek. Ik heb een prijs gewonnen en dat was het moment dat ik besloten heb om er echt voor te gaan, toen was ik 19. Dat jaar zong ik in New York, bij ‘De Wereld Draait Door’ en speelden we heel veel voor publiek. Dat gaf me het duwtje om er voor te gaan.”

Binnenkort komt haar nieuwe album uit, in 2015 opgenomen in Los Angeles waar Cairo samenwerkte met Bill Lefler. ‘Een autobiografische plaat vol dynamiek, passie en melancholie. Het verhaal van een meisje met de stem van een oude ziel die op zoek ging naar wie zij echt is, zowel op muzikaal als persoonlijk vlak.’werd de plaat al treffend aangekondigd voor een concert van Cairo in Paradiso. De opvolger van haar eerste twee EP’s die eerder verschenen. “Deze plaat is veel dikker qua sound. Ik heb m’n bandieten naar Los Angeles laten komen en heb met een fantastische producer mogen werken. Ik wilde een stapje weg van de kleine akoestische muziek doen en de sferische, groots en meeslepende songs uitdiepen. Even geen gitaar spelen maar ontdekken hoe het is om als frontvrouw alle ruimte te hebben om te zingen en verhalen te vertellen. Dat gaf me heel veel vrijheid, omdat het onbekend terrein was. Ik zie mezelf allerlei soorten muziek uitbrengen, uiteindelijk is het een lange reis die ik maak als artiest. Er voor durven gaan en een keuze maken: daar hoopte ik op. In die zin is het geslaagd. Wat de buitenwereld zal vinden weet ik totaal niet, dat zien we tegen die tijd wel weer.” Die buitenwereld zit eerst in Amen te wachten. “Ik speel solo en daarom ga ik weer terug naar kleine liedjes met gitaar, maar wel met een nieuwe laag omdat ik niet meer ben wie ik was toen die liedjes uitkwamen”, lacht Celine Cairo ter afscheid en vlak voor ze afreist naar Drenthe.