Loading...
Interviews 2016

Reverend Deadeye zingt over The Lord, Liquer en Ladies

GRONINGEN – Onze Here God, Drank en Dames. In die woorden weet Reverend Deadeye zijn musicale universum te vatten. De Reverend brengt zijn boodschap verpakt in country, blues, rock en gospel en zorgt tijdens de Europese tournee van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats voor de boodschap vooraf. Op 25 februari staat het gezelschap in De Oosterport in Groningen. Mogelijk komen daar nog meer optredens bij want Reverend Deadeye (Brennt Burkhart) heeft nog wat dates te vullen.

“Ik weet eigenlijk niet precies hoe mijn muziek is ontstaan”, klinkt het na wat denkwerk van Reverend Deadeye. “Ik speel de muziek die zich in mijn hart laat voelen en in de loop van de tijd ontwikkeld dat zich en veranderd het. Ik speel al muziek zolang ik mij kan herinneren. Ik ben begonnen met de piano toen ik een jaar of vijf was en toen ik ouder werd is dat balletje verder gaan rollen.”

Voor een entertainer heeft Reverend Deadeye een prachtige achtergrond. Zijn vader preekte en ook zijn grootvader stond voor de gemeente met het woord Gods. Een prachtige leerschool als entertainer voor een artiest. Ook als predikant moet je immers je publiek aan je binden. De familie van Reverend Deadeye was verbonden aan de Pentecostal Church in een Navajo reservaat. Een Christelijk geloof verwant aan de Pinkstergemeenschap waaruit het is ontstaan, maar waarin geheel eigen opvattingen heersen over het geloof. Een kenmerk zijn de levendige diensten. Tijdens deze diensten wordt gezongen, gedanst, praat men in tongen en zijn er handopleggingen. In sommige van deze kerken speelt het omgaan met giftige slangen een rol. Ook Reverend Deadeye heeft tijdens deze ‘revivals’ slangen in handen gehad. “Het is absoluut een heel goede leerschool voor me geweest”, vertelt de zanger. “Ik ben opgegroeid terwijl ik toekeek en luisterde hoe mijn vader en grootvader eke avond vanaf de preekstoel preekten en zongen. Alles wat ik nu doe op het toneel is terug te leiden naar wat zij deden, Hoe zij spraken en zongen. Ik zing nog steeds veel gospels. De boodschap die daar in zit heeft betekenis. Ik hou ook zo van het gospel, omdat je deze kunt zingen met furie. Mijn vader en grootvader zongen het met deze overtuiging dus moet het wel goed zijn.” Een heilige muzikale erfenis, in de woorden van de Reverend, die zijn weg heeft gevonden in zijn optredens.

Naast gospel heeft Reverend Deadeye nog een aantal andere inspiratiebronnen in zijn liedjes. “De onderwerpen die je in mijn liedjes terug vindt zijn de Onze Here God, drank en dames. Het goede en het slechte van alle drie. Ik denk dat eigenlijk al mijn liedjes beginnen met het muzikale deel. Ik maak een melodie op gitaar en daar komen dan de refreinen en teksten bij.” Muzikaal leunt hij tegen de gospel, de blues, country en garagerock. Zijn reis als Reverend Deadeye begon Brennt Burkhart in 2002 nadat hij eerder had gezeten in een aantal bands waaronder de postpunk band Bedraggled. Met zijn soloshow keert hij terug naar de muziek voor zijn rocktijd. Terug naar de countrygospel en de plaatjes die zijn opa draaide. Hij heeft in de loop der jaren een geheel eigen geluid gecreerd. Een geluid dat de waarheid weergeeft die je leert kennen als je emotioneel en spiritueel niet dieper kunt zinken, zoals het wel eens omschreven is. Het heeft hem een bestaan als rondreizend muzikant in de Verenigde Staten en Europa opgeleverd waar hij de ster is in zijn ‘revivals’, zoals hij zijn optredens heeft gedoopt.

In de loop der tijd heeft Reverend Deadeye een aantal platen afgeleverd. Zijn laatste is “Devil, He’s a Liar’. Een prachtig album. “Ik heb zoveel obstakels moeten overwinnen”, verzucht Reverend Deadeye, “om de plaat te kunnen opnemen. En eigenlijk heb ik daar nog steeds mee te maken. Als het gaat om de liedjes op de plaat te krijgen, zoals ik me dat voorgenomen had, ben ik er ben ik er ‘pretty damn close’ bij in de buurt gekomen. Dar ben ik tevreden over. Elke album dat ik opneem kom ik er steeds dichterbij het geluid dat ik wil. Op een dag sla ik de spijker op zijn kop”, lacht Reverend Deadeye.” Het album is op het moment alleen nog digitaal uit. Binnenkort moet het ook op vinyl en CD verschijnen. Eerst wacht de tour met Nathaniel Rateliff. “Ik ken Nathaniel al een hele poos. Ik verwacht dat we het geweldig naar ons zin zullen hebben. Als ik het tot het einde kan vlhouden, dan zal het zeker de moeite waard zij”, besluit Reverend Deadeye. Zijn Revival zal zorgen voor wat extra spiritualiteit in Europa.