Loading...
Interviews 2019

Lxandra opent de deur naar haar kleine vreemde wereld

BERLIJN – Hoewel ze in Berlijn woont ligt de basis van Lxandra op een klein eilandje met een fort en 800 eilanders in de omgeving van Helsinki. Het is dan ook voor Finland dat deze artieste met haar donkere versie van popliedjes naar Groningen komt om zich met een showcase te presenteren. Haar nummers zijn bijzonder aansprekend met vooral haar prachtige stem die er uit springt. Warm en vol emotie. Het leverde haar een Music Moves Europe Talent Awards op. Het wordt een belangrijk jaar voor Lxandra, want naast Eurosonic komt naar verwachting ook haar album uit. In 2018 had ze her en der wat hobbels op de weg, maar niet te min glinsteren haar ogen als ze vooruit kijkt naar 2019. “Ik heb een goed gevoel over dit jaar”, aldus de Finse.

“De mensen die naar mijn showcase op 17 januari in Kokomo komen kunnen een emotioneel optreden verwachten”, duikt Lxandra onmiddellijk in het Eurosonic circus. Als we haar vervolgens vragen wat voor haar dit optreden tot een succes zal maken is ze bescheiden. “Ik weet het eigenlijk niet. Ik hoop dat de mensen het leuk vinden. Ik heb geen speciale verwachtingen. Ik ben consequent wat nerveus voor een optreden en ik vraag me altijd af wat me bezielt om dat podium op te gaan en mijn ziel en zaligheid te delen met anderen. Ben ik eenmaal op het podium, dan verdwijnt de rest van de wereld en levert het zoveel voor mij op als er mensen komen en ze me nadien vertellen dat mijn optreden hun geroerd heeft. Dan is het net alsof we met elkaar gezamenlijk deze gevoelens delen, zelfs al kennen we elkaar helemaal niet. Ik vind dat zo mooi.”

Wie wat leest over Lxandra komt altijd die verwijzing naar Suomenlinna tegen. Het eiland waar ze groot werd en van waaruit ze er op uit trok om in het andere uiterste, miljoenen stad Berlijn, te belanden. “Mijn vader is muzikant, dus ik heb mijn hele leven naar muziek geluisterd en het is echt een onderdeel geweest van mijn jeugd. Aanvankelijk had ik helemaal niet het idee dat ik ook volledig in de muziek terecht zou komen. Pas toen ik wat ouder was kwam dat, maar mijn behoefte om te zingen is langzaam gegroeid. Dat is echt begonnen met het luisteren naar mijn vaders platen, ik noemde zijn LP’s altijd grote CD’s, toen ik klein was. Daarbij luisterde ik naar bijvoorbeeld Aretha Franklin en Carol King. Het is nooit echt dat er ergens een moment was, dat ik dacht dat ik artiest wilde worden, maar toen ik een jaar of 17 of 18 ben ik er via het schrijven van liedjes en omdat ik zoveel van zingen hield dat ik dat wel de hele dag wilde doen ingerold.” Haar verhuizing naar wereldstad Berlijn was dan ook een hele stap. Vooral de muziekscene was iets groter. “In Berlijn kan iedereen muziek maken. Er zijn bijvoorbeeld zo ontzettend veel cafés waar je kunt spelen. Er is een publiek voor elk soort muziek. Het is heel erg breed en enorm groot.”

In het verleden schreef Lxandra voornamelijk voor anderen liedjes, maar nu is het her om en verwerkt ze haar eigen ervaringen tot liedjes die zijzelf brengt. Haar moeder speelde een belangrijke rol daarin. Het liedje ‘Hush Hush Baby’, een intieme ballade en opvolger van haar debuutsingle ‘Flicker’, is namelijk een liefdesliedje van een dochter voor een moeder geschreven speciaal voor moeders verjaardag. “Ik heb mijn eigen sound met proberen, falen en opnieuw proberen ontwikkeld. Steeds andere dingen uitproberen en uiteindelijk je realiseren dat je toch moet vasthouden aan de sound die in het begin van nature tot je kwam. Ik denk dat er echt een connectie is tussen de muziek waar ik zelf al die jaren naar heb geluisterd. Tijdloze muziek waarbij de tekst en de productie hand in hand samenwerken om het verhaal te vertellen. Dat heeft me altijd aangesproken. Soms komt een idee voor een liedje als ik in de trein zit of achter de piano thuis of als ik een sessie heb met andere muzikanten en schrijvers. Ik hou er van om over mijn eigen ervaringen te schrijven, verpakt in een verhaal waar hopelijk andere mensen zich in kunnen herkennen. Voor elk liedje en elk project hou ik van een bepaalde visie. Ik wil graag betrokken zijn bij de video en daarin mijn visie inbrengen of direct al denken aan een outfit voor op het podium.” Haar album dat dit jaar wordt verwacht is ook zo’n project. “Nou… hopelijk komt dat toch uit dit jaar. Het heeft tijd nodig en ik doe mijn best geduldig te zijn. Ik wil graag dat dit album het grootste ding is wat ik ooit heb gedaan. Ik denk dat het een deur moet worden naar mijn kleine vreemde wereld en ik hoop dat mensen er van genieten en ontroerd raken. Daarna ga ik voor nog een album, maar laten we eerst maar even afwachten. Geduld, dat probeer ik nog steeds onder de knie te krijgen.”

Ter afsluiting feliciteren we Lxandra met haar Music Moves Europe Talent Awards in de categorie Pop. “Het is verbazingwekkend, ik heb geen idee waarom ik die heb gewonnen. Er zijn zoveel getalenteerde artiesten in Europa, ik ben totaal verbaasd dat ik heb gewonnen. Het is te gek. Ik heb geen idee wat dit voor mijn loopbaan betekend, wie weet wat het oplevert. Ik ben er gewoon heel erg dankbaar voor en ga proberen de potentie die ze in me zien eer aan te doen.” Daar begint Lxandra mee tijdens haar Eurosonic showcase op 17 januari in Kokomo.