Loading...
Interviews 2019

Alison’s Fall houdt van “stoere” muziek

Foto: Madison Boshuijer

DEN HAAG – Floortje van der Kooy en haar broer Pepijn van der Kooy kennen we nog van The Cavern en een aantal andere bands. Op het moment dat het derde lid van deze band in harmonie en goed overleg uit The Cavern stapte was in tijd om de kaarten opnieuw te schudden in Huize Van der Kooy en met een nieuwe opstelling, nieuwe moderne sound was het vanzelfsprekend dat het ook tijd was voor een nieuwe naam. Dit werd Alison’s Fall. Alison’s Fall is broer en zus, maar op het podium krijgen ze versterking van Martin Brummelkamp en Djamilo Both zodat er dan een full band experience wordt geboden. Deze nieuwe start is inmiddels kracht bijgezet met de single ‘I Want It’ die in november verscheen en in Groningen komen ze zich even voorstellen als alternatieve rockband tijdens de Magners Music Sessions in The Dog’s Bollock op 16 januari en op 17 januari tijdens de Penguin Radio showcases.

“We zijn broer en zus en zijn door onze ouders altijd gestimuleerd om te doen wat we leuk vinden”, legt Floortje van der Kooy uit als we haar in Den Haag spreken over de aankomende Groninger avonturen en dan maar beginnen bij het begin. “Dit bleek voor ons allebei muziek te zijn. Ik begon met vioolspelen toen ik 8 was, en heb pas veel later de basgitaar ontdekt. In een band spelen en harde muziek maken vond ik al snel wel leuker dan deel uitmaken van een groot orkest. Pepijn begon met gitaar spelen en later ook drummen op vrij jonge leeftijd, en wist eigenlijk al vrij snel dat hij muzikant wilde worden. We begonnen onze eigen nummers te schrijven. Daar traden we dan weleens mee op, en dat vonden we altijd wel erg leuk. Dat we nu serieus in de muziek duiken is dus niet zo vreemd.”

Met The Cavern was er een stevige bluesrock sound. We informeren hoe dat zich gaat ontwikkelen. Eerder gaven beide aan dat Alison’s Fall nu echt de band zou moeten worden waarin beide hun creativiteit en smaak volledig kwijt konden. Floortje van der Kooy formuleert zorgvuldig. “We houden van “stoere” muziek, waarbij je als je over straat loopt met een koptelefoon op. Dat je het gevoel krijgt de hele wereld aan te kunnen. Daar horen geen lieve gitaartjes bij, dat moet hard en vies. Alison’s Fall is eigenlijk een verder ontwikkelde versie van The Cavern. Waarbij The Cavern meer een blues -rock -trio was, hebben we met Alison’s Fall meer onze eigen sound ontdekt en zijn de nummers moderner. De gelijkenis is dat Pepijn en ik nog steeds samen spelen, we zijn geen power-trio meer. We hebben nu twee mannen achter ons staan als live backingtrack zo blijft het organisch.” Het blijft heel duidelijk een band waarin broer en zus hun creativiteit kwijt kunnen en door met zijn beide aan de touwtjes te trekken en geen rekening te hoeven houden met anderen is zo het perfecte voertuig gevonden voor deze dubbele creativiteit en de behoefte nu en dan zich te verstoppen in een krachtig geluid en de zekerheid van het podium.

Tijdens het Pinguin Radio Sonic event staat Alison’s Fall op het podium van het Conservatorium van Amsterdam. Een mooie gelegenheid om te informeren hoe deze opleiding bijdraagt aan de loopbaan tot popmuzikant. “Je zit natuurlijk met alleen maar muzikanten om je heen. Dat inspireert al, daar trek je je aan op. Door ook met verschillende muzikanten te spelen op een conservatorium leer je veel van elkaar. Elke les geeft je tools voor het schrijven en tools voor op het podium. Dat alles draagt bij aan het hele pakket als muzikant en artiest.”

Hoewel nog pril heeft Alison’s Fall al een EP gereed. “We hebben een EP opgenomen met Jurriaan Sielcken, het plan is om deze dit jaar nog uit te brengen.” De single ‘I Want It’ is daar het eerste levensteken van. De Ep is eigenlijk begonnen onder The Cavern en zal zijn voltooiing krijgen onder de nieuwe naam.

“We gaan met beide optredens heel veel energie en plezier brengen. Als je dan de zaal uitloopt heb je het gevoel dat je de wereld weer aankan!” Dat is wat Alison’s Fall het publiek mee wil geven. Uiteraard wordt de gelegenheid ook aan gegrepen om zich te presenteren aan de internationale muziekwereld. “We hebben mensen uitgenodigd die ons hopelijk verder kunnen helpen met bijvoorbeeld het uitbrengen van de EP en dat we nog meer shows gaan spelen komenden tijd. We moeten ze overtuigen met onze live show, dus dat gaan we doen! We hopen vooral veel nieuwe mensen te bereiken die onze muziek nog niet kennen”, besluit Floortje van der Kooy haar verhaal. De uitnodiging is dus breed. Voor wie de muziek van de band nog niet kent tijdens de Magners Music Sessions in The Dog’s Bollock op 16 januari en op 17 januari tijdens de Penguin Radio showcases op het CvA podium is de gelegenheid tot kennismaking met Alison’s Fall.