Loading...
Interviews 2014

Luke Winslow King: ‘Delta Blues is mijn levensstijl’

NEW ORLEANS/BORGER – Luke Winslow King en Esther Rose maakten veel indruk vorig jaar toen ze het podium deelden met Pokey Lafarge in de Oosterpoort en zonder Pokey een fijn optreden gaven in Iduna in Drachten. In het kader van Roots on the Road staan Winslow King en Rose op vrijdag 8 augustus op het podium van VanSlag in Borger. Een buitenkansje voor iedereen die het duo vorig jaar heeft gemist of gewoon nog een keer van deze ‘roots’ artiesten wil genieten die een stevige live reputatie hebben.
“In mijn jeugd ben ik opgegroeid met veel gospel en rootsmuziek. Ik ben mijn eigen blues band begonnen toen ik 15 jaar was”, vertelt Luke Winslow King. “Op mijn 19de ben ik verhuist naar New Orleans, Louisiana. Daar ben ik me gaan verdiepen in traditionele jazzmuziek en delta blues. Deze muziek is uiteindelijk compleet met me vergroeid en een deel van mijn levensstijl geworden. Het is wie ik ben. Samen met mijn bandleden voelt het dan ook heel vanzelfsprekend om onze eigen muziek te schrijven binnen de kaders van dit aloude genre. We willen de tradities bewaren, maar ondertussen toch ook bijdragen met nieuw materiaal aan de groei en levensvatbaarheid van deze muziekstijl.

De Bottleneck Slide Gitar is het instrument bij voorkeur van Luke Winslow King. Weapon of of Choice noemen we het, maar dat schiet bij de zanger in het verkeerde keelgat. “In de eerste plaats zijn gitaren geen wapens, ze brengen de vrede”, corrigeert de zanger. “Ik hou er van om een National guitar te gebruiken vanwege zijn kracht en toon. Die gitaar helpt me altijd om mijn eigen geluid te vinden als ik zoek naar die rustieke elegantie Mijn National is een 2000 model Delphi. Gemaakt van staal en gebouwd in San Luis Obispo in California. Ik gebruik finger picks aan mijn rechterhand en een glass bottle neck slide aan mijn linker”, gaat Winslow King in op zijn gitaarkeuze.

Voor veel mensen leidde de weg naar Esther Rose en Luke Winslow King via Pokey Lafarge. Beide roots artiesten treden graag samen op en versterken op deze manier elkaars optreden. Onder andere op de tour van beide artiesten vorig najaar in Europa gebeurde dit. “Het was een wonderbaarlijke ervaring om het podium te delen met mijn vriend Pokey Lafarge”, gaat Winslow King in op de samenwerking. “We hebben elkaar in de Verenigde Staten ontmoet en hebben daar een aantal geweldige shows samen gedaan. Het was erg gul van Pokey om het fantastische publiek dat heeft in Nederland met ons te delen. Ik denk dat onze muziek elkaar aanvult, door tegelijkertijd veel gelijkenissen te hebben, maar toch verschillend. We komen van dezelfde stam, maar hebben een ander perspectief op de muziek. Roots muziek is bezig met een enorme groei over de hele wereld. Vooral in Europa is het publiek erg enthousiast en geïnteresseerd. Wat je ook ziet is dat mensen van over de hele wereld naar de Verenigde Staten en speciaal New Orleans reizen om bands te daar te gaan zien. Overal waar we komen hebben we veel aandacht en uitverkochte zalen met een publiek dat er voor kiest om voor deze muziek te komen. Delta Blues klinkt natuurlijk op zijn best in New Orleans. Als je de kans krijgt kom en bezoek daar een concert van ons”, gaat Wnslow King even op de stoel van de plaatselijke VVV zitten.

‘The Coming Tide’ is het laatste album van Luke Winslow King en Esther Rose en nog niet zo lang geleden op de markt verschenen. “Ja, ‘The Coming Tide’ is uit en inmiddels wereldwijd verkrijgbaar via onze maatschappij Bloodshot Records. Het album doet het erg goed. De titelsong van het album is uitgeroepen door ‘American Songwriter Magazine’ als één van de beste 50 liedjes van 2013. We werken inmiddels al aan een opvolger. Dit nieuwe album ‘Everlasting Arms’ verschijnt dit najaar. Tot die tijd zijn we volgeboekt met optredens en eigenlijk constant op tour.

Naast muzikaal zijn Esther Rose en Luke Winslow King ook in persoonlijke leven een paar en sinds kort zelfs een echtpaar. “Optreden met Esther is een hoogtepunt in mijn leven. Een geweldige ervaring. We zijn in december 2013 getrouwd en sindsdien staan we eigenlijk op het podium of zijn we werk aan het opnemen. Ze heeft een unieke eigen aanpak met haar ritme en vocal harmony. We zingen zo vaak samen dat ik het gevoel heb dat we geleerd hebben om samen met één stem te zingen. Naast artiest is Esther ook modeontwerpster in New Orleans. Ze is vaak kleding aan het naaien als ik liedjes uitwerk. Ze leert haar vocale deel van een liedje als ze naar me luistert vanachter de naaimachine”, sluit Winslow King af met een mooi huiselijk beeld.

Luke Winslow King en Esther Rose staan op vrijdag 8 augustus bij VanSlag in Borger.