Loading...
Interviews 2014

Alexia Peniguel: Groningen heeft iets in het water wat me terugroept

GRONINGEN – In het kader van de de Nacht van Kunst en Wetenschap staat de Australische, maar in Berlijn woonachtige, A Seated Craft in het Groninger Museum. Achter A Seated Craft schuilt Alexia Peniguel. De Australische geeft in vier jaar alweer haar vierde optreden in de Martinistad. “Groningen heeft iets in het water wat me steeds weer terug roept.”

Een singer-songwriter, zo staat A Seated Craft, aangekondigd. Een verhalen verteller zou ook een adequate omschrijving zijn. Zowel in haar liedjes als in haar introducties van deze liedjes heeft ze een verhalende stijl. “Ik ben de oudste van vier kinderen. Als oudste had ik als taak om mijn broers en zussen op bed te brengen en te zorgen dat ze in slaap vielen. Het vertellen van een verhaaltje voor het slapen gaan hoort daar bij. Het is een natuurlijk onderdeel van het proces.” Haar invloeden zijn vaak persoonlijk in de liedjes en verhalen. “Niet al mijn liedjes zijn autobiografisch”, vertelt ze over haar inspiratiebronnen bij het schrijfproces. “Ik moet wel een band hebben met de tekst op één of andere manier, dus dan kom je gauw uit bij thema’s die persoonlijk zijn. Of ze nu van mijzelf zijn of van iemand anders om het ‘songwriting proces’ op gang te helpen.” Van huis uit heeft Peniguel het muzikale meegekregen, hoewel haar ouders geen muzikanten zijn. “Als kind zongen mijn beide ouders veel voor ons. Ik duimde ook veel door hun platencollectie en vermaakte mezelf met het luisteren naar een eclectische mix van Peter Paul & Mary, Grieg, Debussy, Charles Azvanour en Joan Baez. Bij mijn grootouders luisterden we altijd naar musicals. Uiteindelijk heeft dit toch zijn effect gehad.”

A Seated Craft is amper thuis van een tour door Europa met ukelele grootheid James Hill en celliste Anne Janelle. Een samenwerking die ontstond door internet. Hill en Janelle hebben hun thuisbasis in Cananda. “Anne Janelle nam in 2013 contact met me op. Ze stuurde een mailtje om met te vertellen dat ze mijn muziek online had beluisterd en me complimenteren. Ze vertelde daarbij ook dat ze zelf celliste was. Ik was op dat moment net aan het werk met een nieuw album en daarbij had ik een nummer die een cello stuk prima kon gebruiken. Zo is een samenwerking op gang gekomen. Anne heeft dat stuk voor mij opgenomen in Canada in haar studio in Nova Scotia. Ik heb het daarna gearrangeerd en het in het lied gemixt en het zo zijn definitieve vorm gegeven. Dat ging allemaal zo makkelijk en plezierig dat we in gesprek zijn gebleven en het idee werd geboren om samen te touren. Na een paar maanden plannen heb ik Anne en James ontmoet in Berlijn en hebben we een geweldige tour gehad.”

A Seated Craft is altijd Alexia Peniguel, soms alleen, soms met anderen. “A Seated Craft bestaat als soloproject, maar ook als duo, trio of kwartet. Met dan tweede vocalen, percussie, piano of andere instrumenten. Ik hou er erg van om met andere muzikanten te werken. Dat brengt gelaagdheid in de liedjes. Met steeds verschillend samenstellingen kunnen bestaande liedjes op steeds een andere manier worden benaderd.” A Seated Craft is daarbij druk bezig om een nieuw album op te nemen dat later dit jaar het levenslicht moet zien. “Het nieuwe album wordt een feest voor en een reflectie van verandering en groei. Ik heb me een periode terug getrokken in mijn appartement in Berlijn om een aantal zaken te verwerken en te genezen. Op het album komt een heel breed palet aan instrumenten aan bod. Van trompet, clarinet, strijkinstrumenten tot de gitarette en de elektrische gitaar en natuurlijk mijn stem. Mijn eerste album ‘The Savage and the Small’ ging over hoe ik mezelf verborg in herinneringen en van daaruit naar de wereld buiten keek. Dit album gaat er juist om dat ik de ramen open gooi en de frisse lucht en het licht binnen laat stromen. Het gaat over vliegen en vogels. Veel vogels. Letterlijk en figuurlijk.

Berlijn en Groningen zijn steden waar Peniguel wat mee heeft. De liefde of eigenlijk een afwijzing bracht haar naar de Duitse hoofdstad. “Ik kwam in Duitsland door een dramatische liefde, maar de liefde kwam langzaam toen Berlijn zijn onhandige charme toonde en ik verslaafd raakte aan deze stad. In Groningen speelde ik voor het eerst in 2010 tijdens een tournee via Songs & Whispers. Vorig jaar heb ik hier Wishful Music concert gespeeld en dit jaar met Anne Janelle en James Hill. Het volgende concert is in het Groninger Museum, waarmee ik in aanraking kwam via het concert met Wishfull Music. Bij alle optredens speelt het wonderbaarlijke toeval een rol. Groningen heeft iets in het water wat me steeds weer terugroept naar deze stad.