AMEN – Kris Vesseur is een artieste die langzamerhand werkt aan een eigen pad door de muziek de literatuur en het leven. Iemand die een fijn tekstgevoel weet te combineren met grote emoties en prachtige liedjes brengt naast schitterende gedichten. Een uitstekende keuze dus voor het festival Zomerzinnen waar ook muziek en proza worden gecombineerd dat 17 en 18 juni wordt gehouden in en om De Amer in Amen. Vesseur is er open over dat in haar leven niet alles vanzelfsprekend is zoals dat in andermans leven ook niet is, maar op een andere wijze. De diagnose schrizofrenie zorgt voor zijn eigen uitdagingen, maar vooral voorop staat de prachtige liedjes die Vesseur schrijft en die ze zo mooi weet te brengen.
“Ik heb geen tijd, mag het ook voor mijn optreden op De Buitenplaats in Eelde, want ik vind het wel erg leuk”, is de eerste reactie van de oorspronkelijk Brabantse die met haar studie in het Noorden terechtkwam en tegenwoordig in Assen woont. Dan toch nog onverwacht een paar dagen later. “Ik heb een uurtje over, zullen we?” Uiteraard en al gauw gaat het gesprek op een warme maar bewolkte zaterdag in Assen over de muziek. “Mijn keuze voor de muziek was een vanzelfsprekende”, gaat Vesseur er op in. “Op de middelbare school trad ik al regelmatig op en speelde ik in verschillende bandjes. Ik heb de keuze voor mijn vervolgstudie gemaakt omdat ik vond en voelde dat het niet anders kon. Ik was eigenlijk nergens anders écht goed in en vond niets anders écht leuk. Mijn ouders hebben me altijd vrijgelaten in die keuze en mij gesteund waar ze konden. Je vraagt wat de doorslag gaf, maar feitelijk was het een natuurlijk en vanzelfsprekend proces om mijn bachelor in de muziek te behalen.”
Naast bandjes en inmiddels een positie heel alleen op die grote podia speelt het schrijven van liedjes een belangrijke rol. “Het schrijven van mijn liedjes begint eigenlijk altijd met een overvloed aan gevoel. Dat kan van alles zijn, als het maar intens is. Voor mij is liedjes schrijven even noodzakelijk geworden als het ademen. Wanneer ik overweldigd word, door gebeurtenissen in mijn eigen leven of dat van anderen, soms ook na het lezen van een goed boek of zien van indrukwekkende film voel ik teveel en dat gevoel moet er uit. Dat gaat dan eigenlijk vanzelf. Ik heb geen bepaalde methode of tactiek in het schrijven van mijn liedjes. Eigenlijk gebeurt het gewoon.” In haar werk schrijft Vesseur zowel liedjes als gedichten. In haar muzikale loopbaan, ze omschrijft het zelf als haar ambivalente relatie met de muziek, speelt ze metal en de jazz, maar uiteindelijk is ze nu op haar plaats als singersongwriter. “Inspiratie is overal. Ik heb een brede muzieksmaak inderdaad. Van snoeiharde metal tot de kleinste fluisterliedjes.” Prachtig zijn ook haar gedichten waarbij ze haar liedjes regelmatig afwisseld met een gedicht tijdens haar optredens. “Dat dichten en schrijven doe ik eigenlijk nog helemaal niet zo lang, maar ik voel me steeds meer schrijver dan zangeres. Vanuit dat gevoel begon ik soms tijdens optredens voor te dragen en vandaaruit is deze vorm ontstaan. Ik zie mijn liedjes en gedichten steeds meer met elkaar verweven. Hoe nieuwer het werk, hoe meer gesproken of gezongen tekst en muziek één worden.”
Een psychotische stoornis, schrizofrenie. Het speelt een grote rol in het leven van Kris Vesseur en dus ook in haar muziek. Het maakt de berg hoger die ze moet beklimmen. Haar afstudeerscriptie was dan ook getiteld: ‘Geniaal of geestesziek – een studie naar het verband tussen creativiteit en psychose.’ Een terechte vraag. “Ik heb schizofrenie, inderdaad, en dat is verweven met mijn muziek. Hoe ik het combineer? Eigenlijk valt schizofrenie niet echt te combineren met het leven, laat staan een onregelmatig leven. Inmiddels weet ik dat ik kwetsbaar ben en heb ik dat voor een groot deel geaccepeteerd. Ik moet mezelf eigenlijk beschermen tegen mijn ambitie constant op een podium te staan. Het is wikken en wegen. Inmiddels weet ik dat één optreden per week mijn maximum is. Ieder creatief proces is gecompliceerd op zijn eigen manier. Het voordeel van het leven met een kwetsbaarheid is dat ik mijn processen in de muziek en het schrijven kan koppelen aan mijn persoonlijk proces.”
“Ik probeer zeker wel een soort voorbeeld functie te vervullen ja”, gaat Vesseur verder. “Ik barst van de levenslust en dat is vaak iets wat ik mis bij andere psychiatrisch patiënten. Mijn liedjes zijn zwaar, maar ik probeer ze toch te brengen met een vorm van optimisme. Ik hoop dan ook dat ik naast mijn reguliere optredens steeds meer in contact kan komen met de hulpverlening, maar vooral met de patiënten zelf. Mijn filosofie Is dat iedereen een talent bezit. Zoek het op in jezelf en je kunt de wereld aan. Zelfs als je die soms voor geen ene meter begrijpt”, stelt Kris Vesseur.
Terug naar de muziek. De laatste tijd staat Kris Vesseur alleen met haar gitaar op het podium en zingt ze Nederlands. Beide zijn recente ontwikkelingen. “Waarom ik solo ben gegaan?”, geeft ze zich tijd om de vraag te overdenken. “Eigenlijk omdat er niemand meer wilde werken met me”, lacht ze met zelfspot om serieus te vervolgen: “Het is eigenlijk wel geboren daaruit maar inmiddels bevalt het me goed. Door mijn schizofrenie moet ik zo doseren en in je eentje zit je niet vast aan repetities en arrangeren. Tsja, de Nederlandse taal. Ik schreef altijd in het Engels en een paar jaar geleden rolde er opeens een Nederlands liedje uit. Ik schrok me dood! En toen een paar maanden later nog een! Wederom is de overstap van Engels naar Nederlands dus eigenlijk geen bewuste maar een heel organische.” De kleine opening in de agenda van Vesseur is nagenoeg ingevuld. We kijken nog even of er ook een album aankomt. Een lang gekoesterd plan van de Assense dat haar nog steeds ontglipt. “Ah, een album. Ja, ooit komt die er wel denk ik. Maar ik zoek nog steeds naar de vorm waarin ik dat zou willen gieten. Ik vermoed dat ook dat allemaal ooit op zijn plek valt.” De tijd is op en het ontbreken van een album is reden des te meer om te gaan luisteren naar Kris Vesseur op het podium. “Het optreden van Kris Vesseur was één van de mooiste en indrukwekkendste van het Troebadour Treffen in Leeuwarden. Haar lichtvoetige woorden die zware paden gaan, haar soms fluisterend gesproken en dan weer veel uitbundigere zang, haar afwiseling met gedichten”, schreef deze site vorig jaar. Een optreden van Kris Vesseur is om je op te verheugen.
Kris Vesseur staat op 18 juni in Amen tijdens Zomerzinnen en op 11 augustus in De Buitenplaats in Eelde.