Loading...
Interviews 2023Popronde

Janet Livv: “Ik ben een sceptisch persoon”

VENLO – Alsof het Elfstedenmarathon deelnemers zijn, zo zijn de Popronde bands en acts er op uit gestormd om in elf steden, en liefst uiteraard veel meer dan elf. hun showcase te spelen. Venlo is het vertrekpunt van Janet Livv. De Popronde geeft haar als introductie mee: “Janet Livv maakt, samen met haar vriend en producer Rens Jansen, melancholische melodieën gecombineerd met instrumentale popstukken, die je op je gemak stellen.” Muziek met een filosofische inslag om te mijmeren over het leven. Nog geen van de Noordelijke deelnemende steden heeft Janet Livv geboekt op dit moment, maar dat gaat vast nog snel veranderen. Voor ze hopelijk toch naar het Noorden reist, een gesprek in Venlo over haar muziek en de verwachtingen van de Popronde.

Venlo heeft een lange geschiedenis. Al in de Romeinse tijd was het, gelegen aan de Maas, een belangrijk punt voor de handel. Zo’n 1000 jaar later werd het stadhuis van Venlo gebouwd, maar het geeft wel aan, als het zijn imposante schaduw over de van de laatste zomerse dagen profiterende stad werpt hoeveel historie hier ligt. Dat is mooi, maar Janet Livv, in het dagelijks leven Janet Linders, is bezig met vandaag de dag en niet de Romeinen, maar de muziek. Janet Linders begon met het plaatsen van covers op sociale media, nadat ze als klein kind al aan het experimenteren sloeg met geluid en je stem als instrument gebruikte. “Ik had vrij vroeg al een computer als kind waar ik heel veel muziekvideo’s van popsterren steeds maar weer bekeek en er groeide al snel een fascinatie. Ik vind pop vooral sterk omdat het vaak lekker strak en duidelijk klinkt met de vocals dik erop”, omschrijft ze het proces hoe ze groeide als artieste en haar eigen sound vond. “Ik heb ook een zwak voor indie-pop daar niet van, en soms vind ik minimalistische producties veel mooier. Maar voor de fase waar ik nu in zit spreekt electro pop me het meest aan. Ik luister ook erg veel Charli XCX en Caroline Polachek op dit moment. Ik was nogal jong toen ik begon met covers op Youtube, ik denk rond de 14. De reacties waren vaak heel lief en ondersteunend. Als het specifiek ging om mijn stemgeluid, was ik helemaal in de wolken omdat het dan voelde alsof ik iets speciaals had. De reacties stimuleerde in de zin dat ik niet moest stoppen met zingen. Ik pakte het nog niet per se serieus aan maar had er heel veel lol mee.” Dat omslagpunt kwam er uiteindelijk toen haar vriendinnen en klasgenoten droomden over een baan en Janet Livv zich toch meer richting de muziek getrokken voelde. “De doorslag om artiest te worden was vooral toen ik op de Rockacademie kwam en mijn eigen stijl ontwikkelde, in zowel muziek maar ook esthetisch.”

“Het begint vaak met een gitaar of piano”, gaat de Limburgse in op haar schrijfproces. “Meestal als ik een liedje schrijf komt het vanuit een gevoel dat er iets uit me moet. Als ik het inplan, lukt het meestal niet, dus de spontane momenten zijn het beste. Soms begin ik ook op mijn midi keyboard en speel ik wat in op Ableton, dan maak ik een kleine demo. In principe kan alles me inspireren, elke gebeurtenis, maar het komt wel het vaakst voor dat als ik me meer somber voel ik het er allemaal uit schrijf. Als ik eenmaal een opzetje heb gemaakt stuur ik het door naar m’n producer en zo werken we het verder uit in de studio”, gaat ze op dat onderdeel. Dan vertelt ze over de filosofische kant van haar werk. Hoe ze zich laat inspireren door te filosoferen over het leven en alles wat daarbij hoort en hoe ze dit omvormt tot donkere popliedjes met een zilveren randje. “Ik ben een persoon die altijd overvol zit in z’n hoofd. Ik denk over alles na en ben in die zin ook wel een beetje een sceptisch persoon. Onzekerheid en het overdenken zet ik dan graag om in muziek. De productie zorgt er vooral voor dat het alsnog een zilveren randje heeft, ik wil namelijk niet dat mijn muziek somber over komt voor mensen en ik probeer de laatste tijd ook meer hoopvolle teksten te schrijven”, grijnst de Popronde deelneemster wat sceptisch. “Mijn idee van songs maken is dat het altijd een andere kant op zou kunnen gaan, we kunnen namelijk beginnen met een minimalistische productie en dat het zich uiteindelijk ontwikkelt tot een house productie. In het begin van muziek maken vond ik aanpassingen in mijn songs altijd lastig en wilde ik niet snel veranderen van idee. Nu vind ik het juist leuk om veel te experimenteren.”, geeft ze nog en kleine bijsluiter bij haar werk.

De thermometer kruipt intussen deze september dag naar de dertig graden en je door de ruige herfstnachten in regen en wind en wellicht zelfs een vroege winterse bui je van kroegje naar popzaal begeven om daarna in dat hotel die ene Popronde act te gaan die je zeker niet wil missen lijkt heel ver weg. Venlo trekt nog even de mooiste zomerkleding aan. De aloude stad is dat een bron van inspiratie voor de zangeres. Janet Livv kijkt rond en lacht. ”Venlo heeft me als stad niet per se geïnspireerd wat betreft de popmuziek die ik nu maak. Mijn moeder en de familie van mijn moeder daarentegen wel, ik heb veel muzikale familieleden, ooms die voortreffelijk piano spelen, en m’n moeder was vroeger ook Jazz zangeres. De popscene in de stad heb ik zelf opgezocht, de Rockacademie in Tilburg was belangrijker. De Rockacademie heeft voor een enorme schop onder mijn kont gezorgd wat betreft mijn eigen muziek. Nu ik weet wat er allemaal bij komt kijken bij het maken en releasen van muziek, wil ik zoveel mogelijk aannemen en doen om iets met mijn muziek te bereiken. Heel handig voor de Popronde, ook het netwerken leer ik op de Rockacademie.”

Janet Livv bracht in 2020 de EP Headspace . Het blijkt dat er binnenkort meer werk uitgebracht zal worden samen met producer Rens Jansen. “Ja, we hebben inmiddels 5 nieuwe songs die we aan het afronden zijn. Ik wil ze nog niet releasen als een album maar me vooral focussen op single releases.”

“Ik heb in het begin altijd veel moeite gehad met optreden,” vertelt de zangeres ernstig als het gesprek komt op optreden en daadwerkelijk op de bühne staan, “vooral moeite om mijn zenuwen in bedwang te houden zodat het niet effect had op mijn stem. Inmiddels ben ik daar uit gegroeid en geniet ik ervan om mijn stem aan iedereen te laten horen. Ook het bewegen op de muziek en het performen zelf blijft een uitdaging, maar het is het helemaal waard als je merkt dat je mensen erin kunt betrekken in je performance.” Dat mag ze nu gaan tonen aan een groot Nederlands publiek, maar de Popronde ga je in met een doel. “Ik hoop genoeg radio-dj’s te kunnen zien en spreken en vooral de mensen, denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld Artist &Repertoire managers, die in de popindustrie zitten bereiken met mijn muziek.” Natuurlijk is eke popliefhebber welkom “Ik wil graag een fijne ruimte creëren waar mensen lekker zichzelf kunnen zijn, kunnen dansen, of dat nou uitbundig dansen is of aan de rand genieten van de muziek. Everyone is welcome.“, nodigt Janet Livv uit, voor ze zich weer op haar volgende Popronde stad gaat focussen.