Loading...
EurosonicRecensies 2024

Hele fijne show van Julía bij Penguin Showcases

GRONINGEN – Tijdens het officiële programma van Eurosonic / Noorderslag kun je uiteraard terecht bij de officiële ESNS shows, maar daar buiten is een wereld te zien en te ontdekken. In het centrum van de stad Groningen kun je nagenoeg iedere deur die week in januari open trekken of er staat wel een band. Wie de deur van De Drie Gezusters op de Grote Markt binnentrad kon dus zomaar ineens voor het podium van Julía staan. De Vlaamse band, met veel Nederlandse inbreng, was zo’n juweeltje dat je ineens wist te betoveren, want Julie Benoit met haar bandleden gaven een hele fijne show tijdens de Penguin Showcases.

Als Julía brengt Benoit nu een jaar of twee haar lo-fi en akoestische soulpop uit, met inspiratie van artiesten als Selah Sue en Amy Winehouse, maar met toch onmiskenbaar eigen geluid. Voor Julía was ze in tal van andere projecten actief sinds ze er voor koos om haar studie Sociaal Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen op te geven, omdat dit haar niet de voldoening gaf die muziek wel deed en beide niet te combineren bleken. Beter één ding goed, dan twee dingen half, besloot Benoit. In 2022 verscheen haar eerste single ‘Peachy’ en in de loop van 2024 verwacht ze een eerste EP uit te kunnen brengen, waaraan momenteel nog hard wordt gewerkt. Het beweegt rondom Julía en wie de showcase van de band met de aansprekende frontvrouw zag, zal begrijpen waarom dat is. De band is daarnaast een kandidaat voor De Grote Prijs van Nederland en heeft dus ijzers in het vuur.

De band had één van de mooiste en prominentste podia toegewezen gekregen van Penguin Showcases, met recht achter deur nummer 1. Iedereen die het etablissement binnentrad, stond midden in het optreden. Tom Baartmans de bassist en drummer Bas Mertens gaven het tempo aan voor een ferme opening van de showcase met ‘Piece of Myself’. Een nummer met een fijne intensiteit en waarin onmiddellijk de mooie zang van Julía de hoofdrol speelde. De band slefferde niet, maar ging direct voorwaarts. Even leek het dat de formatie bij ‘Bees Look Good’ al ging uitbollen, maar dit bleek een slim geconstrueerde song, waar met een rustige start langzaam een steeds grotere passie in dit lekker swingende nummer werd gelegd. Een prima start van Julía die met rust haar show dirigeerde en het publiek er ook nadrukkelijk bij probeerde te betrekken. De heerlijke soul, soms wat meer R&B zoals in ‘Ego’. Wat vooral opviel, naast de fijne degelijke begeleiding van haar band, was de constante mooie zang. Een stem veel emotie, die je nu en warm omarmde, en dan weer een heel andere kant liet zien en genadeloos afrekende. Het gaf verrassing aan het optreden en liet je als toeschouwer ook opletten. Catchy hooks, lekker swingend en prima opgebouwd. Nu en dan nam Julie Benoit de tijd om een liedje wat nader te introduceren. Als ze dat deed was kalm, kort en vaak inhoudelijk. ‘The One I Will Regret’ of voor kort ‘TOIWR’ gaat over een relatie die in zeer korte tijd van uit het paradijs in de hel beland, een hele mooie song, die in 2023 als single werd uitgebracht. Dit jaar verschijnt ‘Taxi on Your Costs’ als single. Wederom een nummer waarin ze terug kijkt op relaties en vooral de kwaliteit van haar wederhelften. Een nummer dat kwetsbaarder en gevoelig begint, maar ook nu mooi aan felheid wint. ‘Peachy’ mag uiteraard niet ontbreken. Een song over de corona tijd en dat alles je dan even teveel wordt en dat deze gevoelens okay zijn. Het blijkt een lekker catchy song. Dan zit de tijd er al weer bijna op, maar hoe sluit je zo’n showcase nou op en mooi manier af, met een meezinger en zingt het publiek en de band, met prima gitaar werk van Maurits Kerkow, elkaar voorlopig tot ziens en met de kwaliteit van vandaag is dat hopelijk een snel weerzien, want dat was impressionant en met een goede in de Grote Prijs en een EP zit er zeker meer in het vat.