Loading...
EurosonicRecensies 2024

Even wegdromen met ML

GRONINGEN – Het is niet verwonderlijk. De drukke dagen van Eurosonic en Noorderslag staat nog op het programma In Groningen. Vroeg op de dag beginnen en tot laat bandjes spotten en dan dreigt slaap te kort. Wie Platosonic in de warmte van Coffee Company gebruikte om even weg te dommelen met een mooie mijmering, dreigde een andere prachtige dromerigheid mis te lopen. Maria-Laetitia Mattern, is een singer-songwriter uit Brussel die op het podium de naam ML hanteert .Fraaie Franstalige liedjes, met zorg gebracht om je heerlijk mee te nemen in de wereld van de zangeres.

Maria-Laetitia Mattern is een artieste met een zekere faam in België. Jaren was ze zangeres van de groep Sonnfjord, waarin ze onder andere samenwerkte met haar broer Aurelio. Wat dat betreft is ze een Eurosonic / Noorderslag veteraan, want de band stond in 2019 in Groningen. De formatie bracht de EP ‘City Lights’, een energieke mix van folk en pop, uit en verdiende veel lof en er waren grote verwachtingen. De vocalen van ML, zoals ze destijds al werd aangeduid, waren daar een belangrijk onderdeel van. “ML’s sensuele stem en haar gevoel voor melodie en hooks zorgen voor dansbare ritmes”, prees het showcase festival haar indertijd. Inmiddels is Sonnfjord, ondanks de verwachtingen, verscheiden en werkt Maria-Laetitia Mattern met goesting aan haar eigen loopbaan. Haar debuut-ep ‘Changé’, hoewel haar youtube-pagina ook nog een album van begin deze eeuw toont, maar in een compleet andere toonzetting, zette haar prima en op de kaart en aan de hand hiervan kon ze een reeks aan mooie concerten doen. Slim deed ze daarnaast een aantal voorprogramma shows, waardoor ML aan nieuw publiek zich kon voorstellen en halverwege 2023 verscheen haar tweede EP ‘Ailleurs n’existe pas’. Een zoektocht en aansporing om te genieten van het moment. De taal op het podium veranderde ook. Was Sonnfjord een Engelstalige band, ML schrijft haar liedjes in het Frans, dat dichterbij haar staat en, zo laat ze weten, om de intimiteit van twijfels en kwellingen in haar moedertaal uit te drukken. Het geeft de teksten een zekere rauwheid en urgentie.

Dat contrasteert met de manier waarop ze tijdens Platosonic ze brengt, Rustig en solo opent ze met ‘Divigation’. Een nummer van haar eerste EP is rustig en, kernwoord, dromerig. Een eloquente verhalende song die prachtig wordt gebracht en juist daardoor de aandacht vraagt. Het schets een beeld, zelfs voor hen die het Frans niet machtig zijn door expressieve stem van ML. Het tempo gaat omhoog voor ‘Crève D’Ennui’, maar met dezelfde welbespraaktheid en in de zang nog net wat uitgesprokener en nadrukkelijker. Soms onderbreekt ze de liedjes even voor een korte aankondiging. Meestal niet inhoudelijk, maar meer zakelijk. ‘Ailleurs n’existe pas’, zo vertelt ze, is het titelnummer van haar meest recente EP. Helemaal akoestisch brengt ze het nummer. Dat werkt uitstekend. Haar zang zoekt wat hogere regionen op die haar stembanden kunnen bereiken. Een erg mooi nummer. In ‘Nessie’ wordt even een uitstapje gemaakt naar het Engels. Een nummer dat qua taal een vreemde eend in de bijt is, mar qua sfeer goed aansluit, hoewel misschien een Frans nummer meer in de lijn was, van waar ze naar streeft. Reizen in de ruimte doen we dan ter afsluiting, Het is het onderwerp van ‘On Part’. Een heerlijk nummer waarin ze eigenlijk alles weet te combineren. Tokkelend en dromerig, maar ook pittigere stukken. Prachtige heldere zang, maar ook net die mooie ijlheid. Een uitstekende Singer Songwriter, die de moeite waard is, maar nog meer haar publiek mag betrekken en nu en dan ook wel even al die wolken aan flarden mag scheuren om nog net wat scherpen de klauwen in je bewustzijn te zetten. Het was heerlijk even weg dromen niet bij, maar met ML.