Loading...
Interviews 2018

Electronische protest muziek met Museless op Eurosonic

Foto: Marta Ballesta and Julia Amador

GRONINGEN – In alle Europese windstreken worden zo langzamerhand koffers gepakt, setlisten bedacht en een slimme strategie om zichzelf te presenteren tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen dat half januari Groningen in beslag zal nemen. Uit Spanje en dan specifiek Catalonië komt Museless. Een electronica act die de laatste twee jaar opzien baarde met haar muziek en al veel lof kreeg toegewaaid. Dat zal in Groningen niet anders zijn, want Laura Llopart timmert aan de weg met een prachtige stem en soms schitterende en soms ontregelende melodieën. Hierin schuwt ze het niet om met haar liedjes ook sociale kwesties aan te roeren die haar raken en wat haar motiveert. In Barcelona is het weer een stuk aangenamer als we Llopart spreken over haar Eurosonic ambities.

“Museless is een doorbrekende elektronische artiest uit Barcelona”, adverteert Eurosonic de Catalaanse. Het zorgt gelijk voor een moeilijke blik en correctie. “Om heel precies te zijn, ik woon niet in Barcelona. Ik woon in de kleinere stad Sabadell, dat weliswaar niet zo heel ver van Barcelona ligt en eigenlijk werk ik alleen maar in Barcelona. De stad zelf heeft dan ook geen grote invloed op me. In feite ben ik me pas muzikaal gaan verdiepen in Barcelona nadat ik Museless ben begonnen en er nu vaker kom.” Barcelona, Catalonië en Spanje zijn gebieden waar de muziek leeft. Vooral de Catalaanse hoofdstad heeft veel te bieden en zo nu en dan krijgen we daar in Nederland wat van mee. Een act als Joana Serrat breekt momenteel door, maar in het Americana genre, terwijl bijvoorbeeld een Catalaans zingende artiest als Estupida Erikah die eigenlijk nog mooier is, wereld beroemd blijft in heel Catalonië. Toch zou de Spaanstalige markt ook enorm moeten zijn. “Dat gevoel hebben wij in Spanje ook altijd”, haakt Llopart hier op in. “Het is echter beter om in het Engels iets te brengen. Mijn oorspronkelijke taal is Catalaans, maar ik werk zowel in het Engels als in het Spaans. Ik heb geen bijzondere doordachte reden om het in één of de andere taal te doen, anders dan muzikale redenen. De stem is een instrument en als je in de ene taal zingt veranderd dat instrument en wordt anders dan als je in een andere taal zingt.”

Dan zijn we aangekomen bij waar het eigenlijk om moet gaan, de muziek van Museless. Laura Llopart gaat er eens goed voor zitten. “Ik ben begonnen met muziek dankzij mijn moeder”, gaat ze terug in haar historie. “Mijn moeder speelde piano en als kind was ik altijd al gefascineerd door dit instrument en de mogelijkheid om geïmproviseerde melodieën te spelen. Ik heb het met zelf geleerd om deze reden, denk ik. Door omstandigheden ben ik terecht gekomen in de electronische muziek. Het is een keuze voor het moment, want ik vind dat deze soort muziek erg goed past bij creatieve vrijheid. In mijn geval stelt het me in staat om helemaal vrij, zonder limieten die een methode of een instrument je stelt, te componeren. Zonder het mezelf te realiseren, stond ik ook ineens op het podium. Ik ben eigenlijk veel meer geïnteresseerd in studiowerk, dan in het podium werk, maar je kunt ze ook niet vergelijken. Op het podium is er voor mij een wereld open gegaan die ik van te voren niet had verwacht. Elk concert is uniek en probeer ik ook speciaal te maken. Elk liedje dat ik speel is speciaal en onomkeerbaar.”

Onder het voorzichtige Spaanse zonnetje, het is best lekker in vergelijking met een Nederlandse januari, krijgen we het over de liedjes die ze schrijft. “Mijn creatieve proces verschilt heel erg en gaat volgens de plannen die ik vooraf voor een liedje heb. Soms zijn het eenvoudige liedjes die ik zonder dat ik mij daar heel erg voor moet inspannen kan schrijven. Andere keren zijn het liedjes die veel werk behoeven en tijd en moeite vragen voor ze klaar zijn. Af en toe grijpt een zangstukje mij met een mooie harmonie, een andere keer word ik gegrepen door een geluid of een ritme, maar het kan ook zijn dat een gedicht me inspireert. Experimenteren is daarbij van belang voor me, zowel als middel als ook als doel. Dat is niet onverenigbaar. Het experiment is in mijn muziek altijd aanwezig, want het is wat zaken zich laat ontwikkelen. Dit telt zowel in de muziek, als ook gewoon in het leven”, produceert Llopart een levenswijsheid. “Qua zaken die me motiveren, dan zijn het toch vaak zaken die spelen rondom dieren en vrouwenrechten. Mijn liedjes weerspiegelen onderwerpen als sociale kritiek, het milieu enzovoort. Mijn muziek kan electronische protest muziek worden genoemd.”

Wat of wie is haar muze. Haar artiestennaam intrigeert. Museless. De jonge Catalaanse lacht: “Je weet niet hoe vaak mij wordt gevraagd of ik een artiest zonder muze ben, tijdens interviews, maar ook door publiek of mensen die me op een andere manier leren kennen. Ik geloof niet in wonderen. Ik geloof niet in idolen. Ik geloof niet in muzen, maar ik geloof in potentie. Dat is niet afhankelijk van een speciale gift waardoor iedereen kan doen wat hij of zij zou willen. De naam refereert hier aan.”

Onder de naam Museless bracht de artieste in 2016 haar EP ‘Grey Boy’ uit en in 2017 haar album ‘Dichotomic History’. Beide werden uitstekend ontvangen en gaven haar de status van één van de meest boeiende opkomende electronische acts van dit moment. “Ik denk dat zowel mijn EP ‘Grey Boy’ als mijn album ‘Dichotomic History’ ontwikkelingen zijn van het zelfde proces. De EP was de voorkamer van het album. Ik heb ze beide geproduceerd in dezelfde gemoedstoestand, waardoor ze eigenlijk deel uitmaken van hetzelfde. De ervaringen van het opnemen van de EP heb ik gebruikt om mijn werkproces te verbeteren en mijn werk nog meer te verfijnen en dat hoor je terug op het album, maar in de basis zijn ze precies hetzelfde.”

Dan kijken we nog even naar Eurosonic vooruit. Museless zal op 18 januari zichzelf voorstellen aan de muziekwereld in Simplon. “Mijn doel is om wat te laten zien van waar in momenteel aan werk. Dat zal mogelijk nog een beetje onrijp zijn, maar ik hou er van om de wereld te laten zien waar mijn motivatie ligt. Naast mijn recente werk en mijn album wil ik deze showcase gebruiken om een indruk mee te geven, van dit nieuwe werk waar ik mee mij nu op stort en dat tonen aan Europa”, besluit Museless. Laura Llopart weet wat ze wil in Groningen en gaat er voor.